28. oktobrī tiek atklāta jauna zinātnieku sadarbības platforma pētniecības ētikas un godprātīguma jomā Labas zinātnes vēstniecība (The Embassy of Good Science). 2019. gada jūnijā divu Horizon 2020 projektu konsorciji apņēmās izveidot šādu centrālu vietni atbildīgas un godprātīgas zinātniskās darbības nodrošināšanai, kuru šobrīd kā daudzsološu iniciatīvu ir atzinusi arī  Nature. H2020 projekta VIRT2UE ietvaros Labas zinātnes vēstniecības izveidē ir piedalījies arī Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts.

Līdz šim wiki funkcionalitāte galvenokārt ir tikusi izmantota, lai veidotu pasaules lielāko tiešsaistes enciklopēdiju. Labas zinātnes vēstniecība izmanto Vikipēdijas pieredzi un atvērto mentalitāti, pievienojot jaunas funkcijas, lai palīdzētu zinātnieku kopienai radīt zināšanas un izpratni par labu zinātnisko praksi. Šīs zināšanas ir brīvi pieejamas ikvienam. Ar šādu atvērtību vietnes izveidotāji cer veicināt sabiedrības uzticēšanos zinātnei. Covid-19 krīze ir parādījusi, cik kaitīga uzticamu augstas kvalitātes zināšanu radīšanai un sabiedrībai kopumā var būt “ātrā zinātne”. Labas zinātnes vēstniecības mērķis ir padarīt dzirdamas to zinātnieku balsis, kuri cenšas risināt sabiedrībai nozīmīgas problēmas ar uzticamiem pētījumiem un jauninājumiem.

Šajā vietnē pieredzējuši zinātnieki varēs rādīt piemēru, daloties ar zināšanām un viedokļiem par tēmām, kas viņus interesē vai satrauc pētniecības ētikas jomā. Pasniedzējiem būs iespēja veidot mācību programmas par pētniecības ētiku un godprātīgumu zinātnē, ko varēt izmantot klātienes vai tiešsaistes studijās. Doktoranti varēs uzdot jautājumus par sarežģītām situācijām un meklēt palīdzību anonīmi. Šajā vietnē nebūs iespējas izmantot sociālās saites, iesaistīt biznesa intereses un uzmanību nenovērsīs reklāmas. Labas zinātnes vēstniecība paļausies tikai uz pētnieku motivāciju un apņēmību veicināt labu zinātnisko praksi.

Labas zinātnes vēstniecība ir izstrādāta EnTIRE un VIRT2UE projektu ietvaros sadarbībā ar 13 augstskolām un 2 uzņēmumiem. EnTIRE un VIRT2UE projekti ir saņēmuši finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības programmas “Apvārsnis 2020” (līgumu nr. N 741782 un N 787580.)

Dalīties