Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA) sadarbībā ar Latvijas Universitāti (LU) aicina uz preses konferenci 12. oktobrī plkst. 14.00 LU Mazajā aulā Raiņa bulvārī 19.

Preses konferences mērķis ir pievērst uzmanību un informēt sabiedrību, ka Latvijas Republikas Saeima ar likumdošanas iniciatīvu par elektronisku balsošanu aizklātu balsojumu pašvaldību referendumos “bruģē ceļu” uz pašvaldību un Saeimas interneta vēlēšanām, tā radot riskus brīvu, aizklātu, drošu un demokrātisku vēlēšanu un referendumu norisei Latvijā. Tas ir tiešs apdraudējums Latvijas kā neatkarīgas valsts pastāvēšanai, uzskata LATA.  

Jau 2012. un 2013. gadā LATA organizēja starptautisku ekspertu diskusiju par elektronisko vēlēšanu drošības riskiem un nonāca pie viennozīmīga noraidoša secinājuma. Tehnoloģiski neiespējama ir divu nosacījumu vienlaicīga izpilde – nodrošināt vienlaikus gan drošu, gan aizklātu balsojumu. Jau tuvākajos gados bez esošajiem drošības riskiem digitālajā vidē sagaidāmi konstruktīvi draudi interneta drošībai kopumā sakarā ar straujo kvantu datoru tehnoloģiju attīstību. Latvijas ekspertu veiktās drošības risku analīzes rezultāti un pasaules vadošo kriptologu viedoklis kategoriski nepieļauj apzinātu finansiālo resursu izšķiešanu aizklātu balsojumu e-vēlēšanu  sistēmu pseidopētījumiem, izstrādei vai ieviešanai.  

LATA un LU speciālisti uzskata, ka likumprojekta “Vietējo pašvaldību referendumu likums” (Nr. 162/Lp13) priekšlikumi par elektronisko balsošanu ir noraidāmi pirms to izskatīšanas Saeimā. Plašāk par šo viedokli abu organizāciju pārstāvji informēs pirmdien, 12. oktobrī, preses konferencē, kas plkst. 14.00 notiks LU Mazajā aulā, Raiņa bulvārī 19.

Dalīties