© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Ikgadējā darbinieku sapulcē, kas šogad pirmo reizi notika Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Zinātņu mājā, darbinieki atskatījās uz padarīto un apsprieda gaidāmo jaunajā akadēmiskajā gadā.

LU jāstrādā ar mērķi paaugstināt savu starptautisko atpazīstamību

LU darbinieku sapulci atklāja LU rektora Indriķa Muižnieka ziņojums par paveikto un padarīto kopš iepriekšējās darbinieku sapulces. Aizgājušo semestri Covid-19 ēnā viņš vērtēja kā izaicinājumu pilnu, taču, pateicoties tehnoloģiskajām iespējām, attālinātās studijas izdevās aizvadīt veiksmīgi.

Arī turpmāk I. Muižnieks aicina būt atbildīgiem un ievērot valstī noteiktos epidemioloģiskos norādījumus, lai pasargātu sevi un citus.

Šogad LU diplomu ieguva 3083 absolventi. Visvairāk absolventu – 1037 – pabeidza Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāti.

Arī šogad LU studentu uzņemšanā saglabājusi līdera pozīciju, un studētgribētāju skaits ir ievērojami audzis, ar 1. prioritāti LU izvēlējās 4511 studētgribētāji. I. Muižnieks studentu vēlmi izvēlēties LU skaidro ar Universitātes reputāciju, jaunajām studiju programmām un Akadēmisko centru, kas rada modernas studiju vides perspektīvu.

Arī zinātnē LU aktivitāte nav mazinājusies. 2020. gadā sagatavots rekordliels projektu pieteikumu skaits programmā “Apvārsnis 2020” – 82 pieteikumi –, no kuriem pieci ir finansēti, bet seši ir rezerves sarakstā, savukārt 20 pieteikumi vēl tiek vērtēti. Valsts pētījumu programmā “Covid-19 seku mazināšanā” LU iesniegusi 15 projektu pieteikumus, no kuriem apstiprināti 10, no tiem divos LU ir kā vadošais partneris. Tāpat LU pētnieki ir aktīvi Eiropas Savienības Struktūrfondu projektos.

LU rektors izcēla LU panākumus starptautiskajos reitingos. Jaunākajā "Times Higher Education" reitingā LU pakāpusies par 200 vietām, ieņemot 601.–800. vietu un pirmo reizi rādītājos apsteidz Tallinas Tehnisko universitāti un Viļņas Universitāti. LU ir viena no divām vislabāk novērtētajām universitātēm Baltijā.

Lai LU noturētos un pakāptos reitingos, ir nepieciešams atbalsts no valdības, sapulcē uzsvēra I. Muižnieks.

“Jāstrādā ar mērķi nevis, lai paaugstināt vietu reitingā, bet gan ar mērķi paaugstināt savu starptautisko atpazīstamību gan zinātnē, gan studijās un ar šo savu zinātnisko un studiju darbu dot, to kas ir LU misijā ierakstīts: būt par pamatu Latvijas tālākai veiksmīgai attīstībai,” norādīja I. Muižnieks.

2020. gadā Universitātei gaidāmi vairāki izaicinājumi; kā būtiskākos rektors izcēla LU stratēģijas izveidi 2021.–2027. gadam, Augstskolu pedagoģiskā personāla atalgojumu un Augstskolu likuma grozījumus. Savas uzrunas noslēgumā I. Muižnieks aicināja apmeklēt Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienu, kas LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā notiks 25. septembrī.

 

Cīnīsies par akadēmiskā personāla atalgojumiem

Sapulces turpinājumā darbiniekus uzrunāja arī LU Arodbiedrības vadītāja Rasma Mozere. Viņa pavēstīja, ka lielākajām Latvijas universitāšu arodbiedrībām izdevies iegūt nelielu papildinājumu akadēmiskā personāla atalgojumiem.

Šovasar LU, Rīgas Tehniskās universitātes un Latvijas Lauksaimniecības universitātes arodbiedrību vadītāji ar kopīgu vēstuli vērsās pie valsts augstākajām amatpersonām ar prasību pildīt Ministru kabineta noteikumus attiecībā uz akadēmiskā personāla algas paaugstinājumu.

Arī jaunnedēļ minētās arodbiedrības dosies pie Izglītības un zinātnes ministrijas ar prasību, lai nākamais algu paaugstinājums būtu noteikti paredzēts nākamajā valsts budžetā, bilda R. Mozere.

Sapulces noslēgumā visus sveica LU Studentu padomes priekšsēdētājs Deniss Celuiko. Viņš aicināja turpināt strādāt pie studiju modernizācijas un 6. septembrī visiem tikties studentu svētkos “Aristotelis”.

 

Sveicam jaunos amatos!

Kā ierasts, sapulcē tika pasniegtas atzinības un pateicības un sveikti darbinieki, kas stājušies jaunos amatos. Tika sveikti jaunievēlētie dekāni – Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes dekāne Linda Daniela un Ķīmijas fakultātes dekāns Jāzeps Logins, savukārt pateicība tika izteikta bijušajām fakultāšu dekānēm Malgožatai Raščevskai un Andai Prikšānei.

Apsveikumus saņēma jaunievēlētie institūtu direktori - Latvijas vēstures institūta direktors Gvido Straube un Latviešu valodas institūta direktore Sanda Rapa, savukārt pateicības tika izteiktas bijušajiem direktoriem – Guntim Zemītim un Irēnai Ilgai Jansonei.

Jaunajos amatos sveica administrācijas vadītāja p.i. Andri Sarnoviču, Kultūras centra direktora p.i. Inu Voliņecu un Informācijas tehnoloģiju departamenta direktoru Andi Geižānu.

Diplomus saņēma jaunie profesori un asociētie profesori.

Par profesoriem šogad kļuvuši: Ruta Šneidere, Henrijs Kaļķis, Pierpaolo Marano, Jānis Kārkliņš, Sergejs Isajevs, Baiba Martinsone un Iveta Reinholde.

Par asociētajiem profesoriem kļuvuši: Ainārs Auniņš, Inta Millere, Māris Krievāns, Anita Zariņa, Uldis Strazdiņš, Marita Zitmane un Visvaldis Valtenbergs.

2019./2020. akad. gadā docenta vai vadošā pētnieka amatos stājušies 24 jaunie docenti un 52 jaunie vadošie pētnieki. 

Rektora pateicības saņēma Darba aizsardzības sistēmas vadītāja Iveta Daugule, Informācijas un tehnoloģiju departamenta pārstāvji Egija Rappa, Ivars Zaicevs un Arnis Voitkāns, rektora vietniece digitālās sabiedrības jautājumos Signe Bāliņa, kanclere Ilze Kūka un Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūta vadošais pētnieks Tālivaldis Freivalds.


Dalīties