© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

16.jūnijā notika FORTHEM alianses informatīva sanāksme Latvijas Universitātes dalībniekiem. Latvijas Universitāte (LU) piedalās vienā no 17 “Eiropas universitāšu aliansēm” kopā ar Jiveskiles Universitāti, Palermo Universitāti, Valensijas Universitāti, Burgundijas Universitāti Dižonā un Opoles Universitāti. “FORTHEM” (Fostering Outreach within European Regions, Transnational Higher Education and Mobility - Eiropas reģionu sadarbības, transnacionālās augstākās izglītības un mobilitātes veicināšana” ) aliansi vada J. Gūtenberga Universitāte Maincā.

Alianses mērķis ir izstrādāt un realizēt inovatīvu, arī citām Eiropas augstskolām izmantojamu nākotnes sadarbības modeli, balstītu uz kopēju transnacionālās augstākās izglītības stratēģiju, ar kopēju vadības struktūru, izmantojot kopēju studiju un zinātnes infrastruktūru.

FORTHEM partneraugstskolas īsteno dažādas aktivitātes trīs galveno misiju struktūrā: Mobilitāte (Mobility), Laboratorijas (Labs) un Sadarbība ar sabiedrību (Outreach), lai tuvākajos trīs gados:

  • samazinātu šķēršļus studentu mobilitātei, vienlaicīgi paaugstinot katras mobilitātes pievienoto vērtību, piemēram, iesaistot studentus kopīgos pētniecības projektos, īstenojot inovatīvas mobilitātes formas, piemēram, FORTHEM Campus – studējošie un pasniedzēji no partneruniversitātēm studē un lasa lekcijas vienā no FORTHEM universitātēm semestra laikā, apgūst zināšanas dažādās starpdisciplināras tēmas;
  • izveidotu kopīgas studiju programmas, kā arī moduļus (micro degrees) dažādās disciplīnās;
  • attīstīt, uz pētniecības rezultātiem balstītas, kopīgas studiju formas, sekojošo tēmu ietvaros - Eiropas pilsonības jēdzienu dažādības, Daudzkultūru un daudzvalodības aspekti, Daudzveidība un migrācija, Pārtikas zinātne, Digitāla transformācija, Klimats  un resursi, un Izturība, dzīves kvalitāte un demogrāfiskās izmaiņas;
  • kopīgotu un paplašinātu piedāvāto tiešsaistes kursu apjomu partneraugstskolās (arī MOOCs) un stiprinātu digitālu kompetenču mācīšanu pedagoģiskajā personālā “Digitālās akadēmijas” ietvaros;
  • veicinātu reģionu ilgtspējīgu attīstību, sadarbojoties ar skolām, uzņēmējiem, pašvaldībām, lai kopīgi rastu risinājumus dažādām aktuālām starpnozaru problēmām.

Informatīvas sanāksmes dalībnieki tika iepazīstināti ar notikušajam aktivitātēm 2019./2020. akadēmiskajā gadā, darba grupu sasniegtiem rezultātiem un plāniem 2020. un 2021. gadam. Notika informācijas un viedokļu apmaiņa.

Dalīties