© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

24 Eiropas valstis ir apvienojušas spēkus Eiropas kopīgajā izpētes programmā “EJP Soil”. Tās vispārējais mērķis ir lauksaimniecībā izmantojamās zemēs nodrošināt ilgtspējīgu augsnes apsaimniekošanu, kas sekmētu klimata pārmaiņu ierobežošanu un sabiedrības nodrošināšanu ar pārtiku ilgtermiņā.

Mēs ne vienmēr novērtējam augsnes nozīmi, bet mūsu dzīve no tās ir atkarīga. Augsne ir dzīvotne, barības vielu un ūdens piegādātāja augiem. Auglīgas un produktīvas augsnes ir mūsu dzīves pamatā, jo tās nodrošina ar pārtiku, šķiedrvielām, dzīvnieku barību, kokmateriālu un citiem augu izcelsmes produktiem.

Augsnes funkciju saglabāšana

Augsne uztur ievērojamu bioloģisko daudzveidību un sniedz ieguldījumu daudzu ekosistēmu pakalpojumu nodrošināšanā. Tā ir lielākā oglekļa krātuve uz Zemes un līdz ar to augsnei ir ļoti liela nozīme klimata pārmaiņu procesos. Augsne un tās kvalitāte daudzviet  nodrošina vietu, reģionu un valstu ilgtspējīgu attīstību.

Augsne ir ierobežots resurss un augsnes degradācija, ieskaitot eroziju, augsnes organisko vielu zudumu, piesārņošanu, sablīvēšanu un apbūvēšana, apdraud augsnes funkcijas un auglību. Ražošanas intensifikācija, arvien pieaugošais pieprasījums pēc pārtikas un biomasas saasina šo problēmu.

Īstenojot ilgtspējīgu augsnes apsaimniekošanu, ir iespējams saglabāt un pat uzlabot augsnes kvalitāti un tās bioloģiskos daudzveidību un palielināt to sniegtos ekosistēmu pakalpojumus. Augsnes ilgtspējīga apsaimniekošana, piesaistot un uzglabājot augsnē oglekli, var būtiski ietekmēt klimata pārmaiņu procesus, mazinot klimata pārmaiņas un sekmēt agroekosistēmu pielāgošanos klimata pārmaiņām.

Gan Eiropas Savienības vides rīcības programma, gan FAO un citas starptautiskas iniciatīvas aicina paplašināt zināšanas par ilgtspējīgu augsnes apsaimniekošanu un augsnes funkciju nodrošināšanu.

Eiropas centieni ilgtspējīgai augsnes apsaimniekošanai

Eiropas kopīgās izpētes programmas “EJP Soil” mērķis ir attīstīt zināšanas, rīkus un integrētu pētniecības kopienu, lai veicinātu klimata gudru ilgtspējīgu lauksaimniecības augsnes apsaimniekošanu, kas nodrošinātu ilgtspējīgu pārtikas ražošanu, uzturētu augsnes bioloģisko daudzveidību, kā arī citas augsnes funkcijas, kas saglabātu un palielinātu augsnes sniegtos ekosistēmu pakalpojumus.

“EJP Soil” pētījumu programmu realizē 26 institūcijas no 24 valstīm. Pētījumu programmas kopējais budžets ir 80 mlj. Eur, ko veido Eiropas Komisijas un projekta partneru valstu ieguldījums. Tas un piesaistītie zinātnieki ir priekšnoteikums, lai izstrādātu zinātniski pamatotus risinājumus, kas sekmēs lauksaimniecības zemju augšņu ieguldījumu nozīmīgu sabiedrības problēmu risināšanā, t.sk. attiecībā uz pielāgošanos klimata pārmaiņām un to mazināšanu, ilgtspējīgu lauksaimniecisko ražošanu, ekosistēmu pakalpojumu nodrošināšanu un zemes un augsnes degradācijas novēršanu.

Vadlīnijas ilgtspējīgai augsnes apsaimniekošanai

Eiropas reģionos atšķiras gan lauksaimnieciskā darbība, gan augsnes, kas prasa atšķirīgu pieeju ilgtspējīgai augsnes apsaimniekošanai. Dažādos Eiropas reģionos atšķiras gan lauksaimniecības veidi, gan arī augsnes. Tāpēc “EJP Soil” pētniecības programmā tiks iesaistīti augsnes izmantošanā un aizsardzībā ieinteresētās personas - dažādu Eiropas valstu pārstāvji, kas sniegs savu ieguldījumu valstu un reģionos īstenoto augsnes ilgtspējīgas apsaimniekošanas rīcību apzināšanā. Tas palīdzēs noteikt pētniecības prioritātes un dos iespēju izstrādāt sabiedrībā balstītas vadlīnijas, kas darbosies kā stratēģiska pētniecības programma, ļaujot pieņemt stratēģiskus lēmumus zinātnes, politikas un īstenošanas jautājumos visā Eiropā.

“EJP Soil” pētniecības programmas ietvaros tiks apkopota starp valstīm  saskaņota un viegli pieejama augsnes informācija. Apvienotie centieni stiprinās daudznozaru pētnieku kopienu, kas strādā lauksaimniecības augsnes jomā.  Programma nodrošinās augsnēs pētnieku un augsnes ilgtspējīgas apsaimniekošanas nodrošināšanā ieinteresēto personu vienotu tīklu izveidi,  starptautisku augsnes izpētes un pārvaldības projektu uzsākšanu, augsnes apsaimniekošanas stiprināšanu studiju procesā, t.sk.  doktorantu apmācībā un zinātnē balstītu informācijas izplatīšanu.

Informēšana, vadlīnijas un politikas padomi

“EJP Soil” mērķis ir palielināt sabiedrības informētību un uzlabot izpratni par augsnes apsaimniekošanu lauksaimniecībā.

Lauksaimnieki, zemes īpašnieki, zemes pārvaldītāji un visa nozare kopumā iegūs piekļuvi konkrētām kontekstuālām pamatnostādnēm par ilgtspējīgu augsnes apsaimniekošanas praksi, oglekļa līmeņa uzskaites tehnoloģijām un rīkiem. Ceļveža izstrādes ietvaros tiks izvērtēti pašreizējie modeļi augsnes kvalitātes un augsnes oglekļa uzskaitei partnervalstīs. Turklāt tas dos iespēju īstenot augsnes lauksaimniecības pārvaldības iespējas, ņemot vērā iespējamo ietekmi uz augsnes organiskā oglekļa krājumiem un siltumnīca efekta izraisošo gāzu (SEG) emisijām.

Politikas līmenī programmas mērķis ir identificēt datu trūkumu un prioritāro jauno zināšanu nepieciešamību,  kā arī  pilnveidot uz zinātnes atziņām balstītus ieteikumus augsnes ilgtspējīgas izmantošanas politikas veidošanai Eiropas un reģionālā līmenī.

“EJP Soil” programma ir saņēmusi finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas programmas “Apvārsnis 2020” saskaņā ar dotāciju nolīgumu Nr. 652615

Dalīties