Baiba Prūse sūta foto ar tēju veselības stiprināšanai.

Latvijas Universitātes doktorante, Vides risinājumu institūta pētniece Baiba Prūse kopš februāra atrodas Itālijas pilsētā Venēcijā. Disertācijas darba ietvaros, kas aptver etnobotānikas virzienu, viņa veic praksi Venēcijas Ca' Foscari universitātē. Sazinājāmies ar Baibu, lai noskaidrotu par viņas pieredzi karantīnas laikā Itālijā.

Cik ilgi jau esat Venēcijā?

Venēcijā esmu no februāra sākuma.

Vai karantīnas laikā prakse turpinās attālināti?

Tā kā prakses ietvaros vairāki darba uzdevumi saistās ar datu analīzi un rakstu veidošanu Venēcijas Ca' Foscari universitātes pētnieku komandā, tad man ir iespēja tos turpināt neatkarīgi no tā, ka universitāte ir slēgta.

Kādi ir karantīnas ierobežojumi? Kā tagad aizrit ikdiena Venēcijā?

Līdz pašreiz noteiktajam 3. aprīlim karantīnas laikā bez konkrēta iemesla nav iespējas doties ārā publiskā vidē no apmešanās vietas. Līdz ar to pārtika u. c. nepieciešamās lietas ir nodrošinātas līdz diviem mēnešiem, tajā skaitā citroni, ķiploki, kāposti, tējas, sulas, kafija – viss iespējamais imūnsistēmas stiprināšanai.

Kāda ir gaisotne Itālijā? Sociālajos tīklos popularitāti iemantojuši video, kuros itāļi dzied pie savu māju logiem un uz balkoniem.

Par šo daudz sanāk piedomāt, jo runa nav tikai par saslimušo skaitu, bet to, cik daudz ir iespēja nodrošināt smagos gadījumus ar elpošanas aparātiem un risinājumu radīšanai šo aparātu skaitu palielināšanai. Pašreiz notiek ētiska rakstura jautājumi, kā un kurus cilvēkus glābt, (šeit nevaru precizēt, cik daudzās vietās šāda situācija notiek, bet ceru, ka tiks rasti cita veida risinājumi).

Par valdošo gaisotni nevaru papildus komentēt, jo redzu no dzīvokļa tikai tukšu publisko transportu (retums ar kādu pasažieri) pabraucam garām un retumis kādu garāmgājēju ar suni, riteņbraucēju vai ar privāto transportu pārvietojamies kādu no kaimiņiem (šeit var apskatīt tiešraides video no Venēcijas). Papildus komentēt par Venēcijā notiekošo nevaru, jo dzīvoju ārpus Venēcijas pilsētas.

Vai esat satraukusies?

Es jūtos drošībā, jo apzinos, ka tiek darīts viss iespējamais, lai uzlabotu situāciju un karantīna ir mūsu pašu drošība. Dzīvoklī valda rosība un turpinās pētniecības diskusijas. Pandēmijas izsludināšanas mirklī mums visiem dzīvoklī esošajiem bija skaidrs, ka situācija tik ātri nemainīsies.

Kad plānojat atgriezties Latvijā?

Plānoju palikt Itālijā līdz prakses beigām, augusta sākumam.

Kāds būtu jūsu ieteikums LU studentiem – kā šajā ārkārtas situācijā saglabāt mieru, pasargāt sevi un mīļos?

Studentiem iesaku turpināt darbu pie iesāktajām idejām, kā arī rakstīt dienasgrāmatu. Arī pati to daru. Esot dzīvoklī jau trešo nedēļu (stingrā karantīnas režīmā nedēļu), varu teikt, ka darba turpināšana un regulāra saziņa ar sev tuvajiem, draugiem un kolēģiem, kā arī mūzikas klausīšanās man ir palīdzējis uzturēt mieru. Es vērstu uzmanību uz nepieciešamību ievērot pašizolēšanās principu un samazināt došanos jebkur, kur nāktos saskarties ar publiskām vietām, tajā skaitā maza ciema veikaliņš pārgājiena laikā vai lieka pietura degvielas uzpildes stacijā. Papildinot, varu ieteikt sekot arī Pasaules veselības organizācijas norādītajiem punktiem par vīrusu. Lai vai kā – savējo atbalstīšana un sapratne citam pret citu ir vieni no pamatelementiem, kas ļauj attiecīgi saglabāt mieru. Turamies!

 

LU studenti izvēlas palikt ārvalstīs

Pavasara semestrī apmaiņas mobilitātē devušies 111 LU studenti. Līdz šim 70 LU studentu apgalvojuši, ka atpakaļ uz Latviju nedosies un vēlas turpināt studijas vai praksi uzņemošajā universitātē vai iestādē, bet 24 studenti ir atgriezušies atpakaļ Latvijā. 17 studenti gan gala lēmumu vēl nav pieņēmuši un joprojām atrodas uzņemošajā valstī.

Studenti, kas atgriezušies Latvijā, ievēro noteikto karantīnu. Daļa no studentiem cer, ka situācija uzlabosies un varēs atgriezties uzņemošajā augstskolā, līdz ar to turpina attālinātās studijas partneraugstkolā.

Pavasara semestrī LU studē 247 iebraucošie viesstudenti. 197 studenti izlēmuši palikt Latvijā, 15 atgriezties mājās, bet 35 devušies mājās ar cerību, ka situācija uzlabosies.

LU aicina studentus, kas izvēlējušies palikt ārvalstīs, reģistrēties konsulārajā reģistrā, lai atvieglotu saziņu ar Ārlietu ministriju. Tāpat studenti aicināti ievērot ārvalstī noteiktos drošības pasākumus un uzņemošās augstskolas vai iestādes rekomendācijas.

Dalīties