Direktori apmainās ar dāvanām

Veiksmīgas zinātniskās sadarbības rezultātā Taivānas Nacionālās Suņa Jatsena Universitātes (NSJSU) un Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) vadošie pētnieki nonāca pie lēmuma par Taivānas un Baltijas valstu fizikas pētījumu centra izveidi, kas tika atklāts 2020. gada 12. martā LU CFI. Šī pētījumu centra mērķis ir nodrošināt studentu, vadošo pētnieku un profesoru apmaiņas vizītes, LU CFI brīvpieejas laboratoriju iekārtu izmantošanu, kā arī savstarpēji izglītojošu semināru organizēšanu par jaunākajām pētniecības metodēm un rezultātiem.

Centra svinīgajā atklāšanā piedalījās gan zinātnieki, gan vadības pārstāvji no Taivānas NSJSU, Latvijas Universitātes un LU CFI, kā arī aicinātie viesi no Saeimas, UNESCO, Valsts izglītības attīstības aģentūras un Ārlietu ministrijas.

Taipejas misijas pārstāvis Latvijā Endijs Čiņs (Andy Chin) savā uzrunā uzsvēra, ka Fizikas pētījumu centra  izveide stiprinās sadarbību starp Taivānu un Baltijas valstīm. Savukārt NSJSU viceprezidents Mičs Čou (Mitch Chou) piebilda, ka fizikas pētījumu centra mērķis ir veicināt izglītības apmaiņu un zinātnisko pētījumu sadarbību, specializējoties cietvielu fizikā, materiālzinātnē un optiskos materiālos, bet LU CFI direktors Mārtiņš Rutkis apliecināja, ka tas ir nozīmīgs solis, kam gaidāmi produktīvi rezultāti – jauni, starptautiski inovatīvi projekti un zinātniski atklājumi.

Pēc saprašanās memoranda parakstīšanas,  Mārtiņš Rutkis un Mičs Čou oficiāli atklāja fizikas pētījumu centra plāksni. Svinīgajai ceremonija noslēdzoties, Taivānas delegācijai tika izrādīts jaunatklātais centrs un LU CFI laboratorijas. Dienas otrajā daļā sekoja lekcijas gan no LU CFI, gan no NSJSU pētnieku puses, akcentējot savu pētījumu virzienus un iespējamos turpmākās sadarbības veidus. Semināra noslēgumā izvērsās vairākas individuālas diskusijas zinātnieku starpā, kas ir aizsākums kopīgai pētnieciskai darbībai.


Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts

National Sun Yat-sen University

Dalīties