Silvija Radzobe. Foto no Zanes Radzobes personīgā arhīva.

Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un balstistikas nodaļas profesore, teātra kritiķe Silvija Radzobe ieguvusi Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā, kam ir piešķirts nacionālās nozīmes balvas statuss.

Svinīgā balvas pasniegšana notika 6. janvārī Jaunajā Rīgas teātrī balvas pasniegšanas ceremonijā “NN Nakts”.

Žūrijas pamatojumā, piešķirot galveno balvu Silvijai Radzobei, teikts: “Viņas recenzijas vienmēr ir notikums. Silvijas Radzobes vērtējumu gaida, par to strīdas, to noliedz, par to sajūsminās, bet vienmēr lasa un ņem vērā. Kritiķes teksti ir kaislīgi, aizrautīgi, bet viedoklis vienmēr rūpīgi argumentēts un pamatots. Viņa pārzina  gan Latvijas, gan Eiropas teātra un literatūras kultūrlaukus, tas ļauj  konkrēto izrādi  ietvert un recenzijas lasītājam ieraudzīt plašākā kultūratsauču kontekstā. Silvijas Radzobes tekstiem piemīt literāra pašvērtība.”

Žūrija īpaši izcēlusi prof. S. Radzobes teātra izrāžu recenzijas portālā Kroders.lv.

Kopā ar balvu prof. S. Radzobe saņēma 1500 eiro stipendiju, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums “Tilde”.

Arī profesores meita – teātra kritiķe un LU Sociālo zinātņu fakultātes docente Zane Radzobe bija starp prestižās balvas nominantiem, par ko prof. S. Radzobei, kā viņa atzina pēc pasākuma, bija īpašs gandarījums.

Prof. S. Radzobe ir izaudzinājusi vairākas teātra zinātnieku paaudzes. Teātra zinātnes modulis Latvijas Universitātē pastāv kopš 1991. gada, kad Silvija Radzobe uzņēma un vadīja pirmo teātra kritiķu kursu. Šobrīd teātra zinātnes kursus LU var apgūt gan bakalaura, gan maģistra, gan doktora līmenī. Baltu filoloģijas maģistra studiju programmas teātra zinātnes modulī pašlaik studē 12 studenti.

Apsveicam un lepojamies ar LU profesori!

Dalīties