© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

No 197 iesūtītajiem darbiem atlasīti 25 labākie un četri spēcīgākie – ceturtdienas, 5. decembra vakarā, Latvijas Universitātes Bibliotēkā atklāta Radio NABA fotoizstāde “Troksnis”. Šogad atsaucība bijusi ļoti liela, fotogrāfi darbus iesūtījuši no visas Latvijas.

Fotokonkurss katru gadu saistīts ar radio tēmu, un tā šogad fotokonkursa organizatori nonākuši līdz troksnim. “Troksnis ir tieši saistīts ar radio, tā var būt mūzika, trokšņa mūzika, kas vieniem var ļoti patikt, bet citus padarīt ļoti trakus,” fotoizstādes atklāšanā sacīja Radio NABA direktors Madars Štramdiers.

Fotokonkursam darbi tika iesūtīti no visas Latvijas un vecuma diapazons arī bijis ļoti plašs – vecākajam dalībniekam 72 gadi, bet jaunākajam – 13 gadi.

Fotokonkursa žūrija – Kristaps Kalns, Toms Grīnbergs, Madars Štramdiers, Arnis Balčus un Didzis Grodzs – vērtēja darbus pēc to mākslinieciskās un tehniskās kvalitātes, idejas un atbilstības konkursa radošajai tēmai un noteica trīs labākos darbus. Tāpat ikvienam bija iespēja izvēlēties savu favorītu lsm.lv balsojumā.

Lsm.lv balsojuma uzvarētājs Ingus Pugačovs ar fotogrāfiju “Izlauzties pie miera”

Ar lielu balsu pārsvaru lsm.lv skatītāju balsojumā uzvarēja Ingus Pugačovs ar darbu “Izlauzties pie miera”.

“Ikdienā esi bijis dažādos trokšņos – ielas, sarunas, mašīnas, vilcieni. Man ikdienā sanāk braukāt ar vilcienu vai tramvaju. Kad nonāc mežā, tu esi  viens, klusumā pie dabas, bet šeit, kā tas ir parādīts fotogrāfijā, cilvēks ir saķēris galvu, jo viņam domās ir troksnis no visa tā, kas viņam bija visu nedēļu, no steigas, pārmetumiem vai priekiem,” par savas fotogrāfijas ideju stāsta Ingus.

Viņš ikdienā nodarbojas ar fotografēšanu un filmēšanu, ko apguvis pašmācības ceļā, taču par Nabas fotokonkursu uzzinājis Kokneses fotoklubā.

                              

 

Fotokonkursa uzvarētāja Lelde Klaipa ar fotogrāfiju “Troksnis”

Iedvesmu savai fotogrāfijai Lelde radusi no grupas “Pērkons” dziesmas ar tādu pašu nosaukumu “Troksnis”. Uzzinājusi par fotokonkursu, Lelde ņēma talkā draudzeni, kuru noguldīja uz sliedēm un tapa vesela performance.

“Kad noguldīju meiteni uz sliedēm, apkarināju viņu ar visādām lietām, kas skan – ar platēm, ar diskiem, ar kasetēm, aprakstīju rokas ar dziesmu vārdiem. No sākuma domāju, ka mammai stāv mājās vecs radio un viņai vaicāju, kur ir radio, bet viņa teica, ka viņai radio nav, ka ir fotoaparāts,” sava darba ideju apraksta Lelde.

Lelde gan ikdienā nenodarbojas ar fotografēšanu, bet ir ļoti aktīva ārspusskolas dzīvē – dzied, dejo un spēlē teātri. Ar fotografēšanu meitene plāno nodarboties hobija līmenī.

                              

 

Fotokonkursa uzvarētāja Dace Voitkeviča ar fotogrāfiju “#$%&*@*&%$#”

Dace fotokonkursā uzvarēja ar savu fotogrāfiju, kurā attēlota Mežaparka estrādes mikrofoni un tumbas simtgades Dziesmu svētkos.

Dace gan atzīst, ka fotogrāfijas domu katrs var interpretēt citādi, bet, viņasprāt, troksnis dabā vispār nepastāv. “Troksnis rodas, kad tur iesaistās cilvēki un tehnika, to var redzēt arī attēlā, ka tur ir ļoti daudz tehnikas, dzirdēt nevar, jo tā ir fotogrāfija, bet var noprast, ka, iespējams, skaņa nav tā pati harmoniskākā,” uzsver Dace.

Fotografēšana ir viena no Daces interesēm, ikdienā viņa veido dažādus mākslas projektus.

Vaicāta, kā radās fotogrāfijas nosaukums, Dace nosaka, ka licies pārāk vienkārši rakstīt vārdu “troksnis”, tāpēc mēģinājusi to grafiski attēlot.

                              

 

Fotokonkursa uzvarētāja Santa Atte ar fotogrāfiju “Būt”

Žūrijas balsojumā maksimālo punktu skaitu – 40 – ieguva Santa Atte ar darbu “Būt”. Diemžēl uz apbalvošanas ceremoniju konkursa uzvarētāja nebija ieradusies, tāpēc izprast foto būtību nāksies katram pašam.

                              

Nākamais izstādes pieturas punkts 2020. gada sākumā būs “Galerija centrs”. Vēlāk fotoizstāde būs pieejama Latvijas Universitātes Akadēmiskajā centrā – Zinātņu mājā un Daba mājā–, savukārt vasarā 7.–9. augustā starptautiskajā mūzikas un mākslas festivālā “Laba daba”.

Dalīties