Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkā Kalpaka bulvārī atklāta LU TLMS “Vāpe” sarūpētās dāvanas simtgadniecei Universitātei – izstāde “Sveicam Alma mater!”

Izstādes atklāšanā piedalījās LU prorektore humanitāro un izglītības zinātņu jomā, LU profesore Ina Druviete, LU Kultūras centra pārstāvji un citi vāpiešu talantu cienītāji. Vakara noskaņojumu, izjūtas un emocijas bagātināja latvisko tradīciju pazinēji, radio žurnālisti Iveta un Vidvuds Medeņi.

Jubilejas izstādes “Sveicam Alma mater!” autori stāstīja savus stāstus par radītajiem mākslas darbiem. 10 ainas, 10 pārdomas, ko ilustrējuši keramiķi. Vēstījums sākas ar melno “Stabuļpūķi” un “Pūķstabuli”. Autore Nora Ķibilda-Kinna saka: “Aiz katra “nezvēra” šķietami raupjās čaulas un prāta ego mīt gaiša dvēsele.”

Vāpiešu darbus varēja ne tikai aplūkot, bet arī dzirdēt, kā skan Andas Lases “Svilpauši” un Aivas Dūrītes-Keišas “Mazie udu” – īsts mūzikas instrumentu orķestris. “Udu kopā ar jautrajiem svilpaušiem defilē orķestrī uztur možu prātu” un sveic lielo gaviļnieci Latvijas Universitāti. Tālāk skatoties darbus, varam kavēties “Vasaras atmiņās”, aplūkot, kāda ir “Zaļa zāle tumšā naktī”, sajust kā smaržo tēja un atrast tās uzglabāšanai piemērotākos traukus un podus, kā arī skatīt pavisam dīvainu “Adatu kaķi”. Vēstījums beidzas ar Sanitas Čeveres-Bērzkalnes diviem baltiem “Eņģeļiem”, kas skatās uz gaismu: “Kad tumsa klāj dienu un sirds mieru nespēj rast, klusās ilgās skumst mana sirds. Ilgi nav jālūdz, bet jāgaida, līdz ausīs rīts un būs gaisma”.

Skanot senajam mūzikas instrumentam vargānam un burvju bungām Ivetas un Vidvuda Medeņu izpildījumā, tika uzburtas fascinējošas skaņu ainas Kerkoviusa namā. Vēlot visiem veselību, veiksmi, izturību un spēku Vidvuds Medenis izstādes apmeklētājus nopēra ar mūžīgās dzīvības simbola – kadiķa – zariņiem.

Aicinām aplūkot izstādi “Sveicam Alma mater!” līdz 27. decembrim!

Dalīties