Ikgadējā darbinieku sapulcē, kas Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā notika piektdien, 30. augustā, darbinieki atskatījās uz padarīto un apsprieda gaidāmo LU simtgadē.

LU darbinieku sapulcē ziņojumu par paveikto un padarīto kopš 2019. gada februāra darbinieku sapulces sniedza līdzšinējais Latvijas Universitātes rektors profesors Indriķis Muižnieks. Piektdien, 30. augustā, “Latvijas Vēstnesis” publicēja valdības rīkojumu, ka I. Muižnieks rektora amatā nav apstiprināts, un līdz ar to par rektora vietas izpildītāju iecelts profesors Gvido Straube.

Domāt par izaugsmi un daudzveidību

Universitātes vadības pārmaiņu procesā I. Muižnieks aicināja darbiniekiem saglabāt Universitātes vērtības.

“Visā šajā jezgā, kas, gribot negribot, ir izveidojusies, mums jāsaglabā Universitātes vērtības un misija un te nedrīkstētu paļauties uz īslaicīgām, īstermiņa personiskām vai citu ambīciju virzītām interesēm. Jebkāda šāda īpašo no Universitātes interesēm atšķirīgo viedokļu paušana nāk tikai par sliktu nevis kādai konkrētai personībai, kādai konkrētai struktūrvienībai, bet Universitātei kopumā,” sapulcē darbiniekus uzrunāja I. Muižnieks.

Viņš arī informēja, ka kopš 27. augusta ir notikušas pārmaiņas personālā. Atlūgumus, kas stājušies spēkā tajā pašā dienā, iesnieguši administrācijas vadītājs Ansis Grantiņš, rektora biroja vadītāja Alma Eihentāle, Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas vadītāja Jūlija Stare un Akadēmiskā centra attīstības programmas direktore Gunta Rača. A. Grantiņa pienākumus turpmāk pildīs Ilze Kūka, J. Stares – Inga Šķendere, G. Račas – Dace Tola, bet A. Eihentāles vietā būs Klementīne Novika.

Darbinieku sapulcē I. Muižnieks iepazīstināja ar aktuālo informāciju par studentu uzņemšanu. LU vienotajā uzņemšanā saņēmusi visvairāk pieteikumu – 16 098 pieteikumus, no kuriem ar 1. prioritāti Universitāti izvēlējās 4053 reflektanti, kas ir ļoti labs rādītājs, uzsvēra I. Muižnieks. Visvairāk studiju pieteikumu saņēmusi Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte. Pieteikumu skaits salīdzinājumā ar 2018. gadu fakultātē šogad pieaudzis par 33,7 %. Savukārt starp populārākajām studiju programmām 1. vietā ir Datorzinātnes, 2. vietā – Tiesību zinātne, bet 3. vietā – Psiholoģija. Līdz 27. augustam LU uzņēmusi 4721 studentu, kas ir par 9,66 % vairāk nekā 2018. gadā. Šogad LU diplomu saņēmis 3341 absolvents.

Savukārt zinātnes lauciņā līdz 2019. gada septembrim “Apvārsnis 2020” ir iesniegti 42 pieteikumi. Daļa jau ir izvērtēti, no tiem septiņus plānots atbalstīt, bet ar diviem jau ir noslēgti līgumi. Galvenie atbalstītie ir infrastruktūras attīstības projekti. LU tiek gatavoti seši Marijas Sklodovskas-Kirī stipendiju pieteikumi un no centralizētajiem resursiem šogad atbalstīti vairāk nekā 200 pieteikumi.

“Scopus” datubāzē 2019. gadā ir publicētas deviņas “Nature” grupas publikācijas, kas ir ļoti augsts rādītājs salīdzinājumā ar to, kā Universitātei gājis pirms četriem, pieciem gadiem, uzsvēra I. Muižnieks.

Uzrunas noslēgumā I. Muižnieks aicināja ikvienu LU darbinieku apmeklēt Universitātes simtgades svinību pasākumus, kas savu kulmināciju sasniegs septembra izskaņā.

“Īpaši šogad, kad esam simtgades atceres gadā, izaugsmes pamats ir mūsu sadarbība, mūsu daudzveidība; daudzveidība ir mūsu bagātība, bet mūsu spēks ir mūsu vienotība. Savā ikdienas rīcībā mums šo vienotību vajadzētu stingri pieturēt,” sacīja I. Muižnieks.

Akadēmiskā šķīrējtiesa turpina darbu

Sapulces turpinājumā vārds tika dots arī citiem LU darbiniekiem. LU Arodbiedrības vadītāja Rasma Mozere kliedēja bažas par izskanējušo informāciju, ka LU koplīgums garantējot papildu bonusus tiem, kas pārtraukuši darba attiecības ar Universitāti. “Tā tas nav un par to jūs varat pārliecināties, izlasot mūsu koplīgumu,” norādīja R. Mozere.

Savukārt Akadēmiskās šķīrējtiesas priekšsēdētājs Māris Lejnieks skaidroja, ka Akadēmiskā šķīrējtiesa turpinās darbu tik ilgi, kamēr citādāk lems Satversmes sapulce: “Augstskolas likums un nolikums par Akadēmisko šķīrējtiesu paredz, ka Akadēmiskās šķīrējtiesas tiesnešus komplektā vai pa vienam var atbrīvot no darba tikai un vienīgi Satversmes sapulce.”

Sapulces noslēgumā LU Studentu padomes priekšsēdētāja Alise Paula Zīverte pauda prieku par akadēmiskā gada sākumu: “Novēlu, lai šis akadēmiskais gads mums visiem ir pilnvērtīgu izaicinājumu pilns. Mēs visi saprotot, ka esam liela LU saime, tiksim ar to galā, nepadosimies grūtībām un iesim cauri visiem procesiem, kas tikai sekos. Jūs esat mana LU saime, mēs viens otru ceļam, esam viena otra mugurkauls, un šajā situācijā mums, galvenokārt, ir jādomā par Universitāti un par studentiem.” Tāpat A. Zīverte ikvienu aicināja svētdien, 1. septembrī, apmeklēt Aristoteļa svētkus.

Sveicam jaunos amatos!

Kā ierasts, sapulcē tika pasniegtas atzinības un pateicības un sveikti darbinieki, kas stājušies jaunos amatos. Tika sveikta Humanitāro zinātņu fakultātes jaunā dekāne prof. Indra Karapetjana un Sociālo zinātņu fakultātes dekāns prof. Jānis Ikstens un Starptautiskā Indijas studiju institūta jaunais direktors prof. Valdis Pīrāgs. Savukārt pateicības saņēma bijušie dekāni – prof. Ilze Rūmniece un prof. Juris Rozenvalds.

Diplomus saņēma jaunie profesori un asociētie profesori.

Par profesoriem šogad kļuvuši: Jānis Kloviņš, Andrejs Cekuls, Sandra Jēkabsone, Inna Romānova, Vjačeslavs Kaščejevs un Uldis Strautiņš.

Par asociētajiem profesoriem šogad kļuvuši: Ilze Medne, Ģirts Barinovs, Anatolijs Šarakovskis, Māris Bukovskis, Liliāna Civjāne, Maija Radziņa, Silvestrs Rubins, Ieva Tolmane, Jana Kuzmina, Edmunds Trumpa un Ieva Margeviča-Grinberga.

Sveikti tika arī jaunie direktori: Bauskas filiāles direktore Velga Gūtmane, Jēkabpils filiāles direktore Daina Spuriņa, kvalitātes vadītāja Santa Bondare, Studiju departamenta direktore Agnese Līgotne, Informācijas un tehnoloģiju departamenta direktors Arnis Voitkāns, Infrastruktūras departamenta direktors Marģers Počs un Komunikācijas un inovāciju departamenta direktors Kārlis Dārznieks.

Tāpat tika sumināti arī vadošie pētnieki un docenti Humanitāro un sociālo zinātņu jomā, eksakto zinātņu jomā un dabas un medicīnas zinātņu jomā. Vadošo pētnieku un docentu sarakstu var apskatīt šeit.

Dalīties