12.–16. augustā Latvijas Universitātes akadēmiskajā centrā norisinājās konference “Metabolic Pathway Analysis 2019” (MPA 2019), kas pulcēja 120 dalībniekus no 25 valstīm. Konferenci organizēja LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta Sistēmbioloģijas grupa.

Konferencē MPA 2019 tika diskutēts par tēmām medicīnas, vides, biotehnoloģiju un sintētiskās bioloģijas nozarēs, t.sk. par vielmaiņas ceļu strukturālo analīzi, primārās un sekundārās vielmaiņas ceļiem, sintētisko bioloģiju, matemātiskajiem algoritmiem un programmatūru. Konference tika organizēta 6 sesijās un tajā notika 6 praktiskie apmācību semināri. Konferencē piedalījās 10 uzaicinātie runātāji, tika sniegtas 38 atlasītās prezentācijas un 48 stenda prezentācijas (Tēžu krājums).

Atkāšanas runu sniedza Harald H.H.W. Schmidt ar provokatīvu nosaukumu “Medicīnas, kādu mēs to zinām, beigas”. Viens no uzaicinātajiem runātājiem bija enzīmu kinētikas pētījumu un vielmaiņas kontroles analīzes pionieris Athel Cornish-Bowden, kas sniedza prezentāciju par dzīvības modernajām teorijām un atgriezenisko saišu potenciālo lomu. Savukārt, praktiskajos semināros apmeklētājiem bija iespēja apgūt dažādus programmatūras rīkus un modelēšanas pieejas. Konferences dalībnieki izteica pateicību par lieliski organizēto konferenci, kā arī Rīgas un Latvijas viesmīlību. LU Akadēmiskais centrs tika atzīts par ļoti ērtu, vizuāli un tehniski attīstītu vietu konferenču organizēšanai.

Konferences organizatori pateicas visiem dalībniekiem par viņu ieguldījumu MPA 2019 konferences norisē.

Vielmaiņas ceļu analīze ir viens no senākajiem un visvairāk attīstītajiem sistēmbioloģijas virzieniem. Sistēmbioloģijas straujā attīstība sākās 1990.gadā. “Metabolic Pathway Analysis” ir starptautisko sanāksmju sērija, kas tiek organizēta ik pēc diviem gadiem un kurā tiek aplūkotas ar vielmaiņas analīzi, pamatā ar matemātiskās un datormodelēšanas paņēmieniem, saistītas tēmas. Ziemeļeiropā “Metabolic Pathway Analysis” konference tika organizēta pirmo reizi. Iepriekšējās konferences norisinājās Jēnā, Vācijā (2005), Leidenē, Nīderlandē (2009), Česterā, Lielbritānijā (2011), Oksfordā, Lielbritānijā (2013), Bragā, Portugālē (2015), Montanā, ASV (2017).

Dalīties