Atbildot uz Latvijas Universitātes lūgumu pēc starptautiskā atbalsta, Eiropas Universitāšu asociācija sola detalizēti izskatīt situāciju, viennozīmīgi iestājoties par augstākās izglītības iestāžu autonomiju.

“Uzsverot augstskolu autonomiju kā pamatprincipu augstskolu darbībā Eiropā un atbalstot strukturētu, faktos balstītu dialogu starp augstākās izglītības iestādi un valdību, Eiropas Universitāšu asociācija izskatīs situāciju ar Latvijas Universitātes rektora vēlēšanām,” pauž Eiropas Universitāšu asociācijas direktora vietniece Enora Bennetota Pruvote (Enora Bennetot Pruvot).

Jau vēstīts, ka šī gada 22. augustā Latvijas Universitāte vērsās Eiropas Universitāšu asociācijā pēc starptautiska atbalsta, lai apturētu augstskolas autonomijas pārkāpumus Latvijā, uzsverot Latvijas Republikas Ministru kabineta lēmuma pieņemšanas novilcināšanu un juridiski vērtējama procesa politizēšanu jautājumā par Latvijas Universitātes rektora vēlēšanām.

Eiropas Universitāšu asociācija (EUA), dibināta 2001. gadā, apvienojoties vairākām Eiropas augstskolu organizācijām, pārstāv vairāk nekā 800 augstskolas 48 Eiropas valstīs un ir vienota Eiropas augstskolu balss sarunās par izglītības un zinātnes politiku ar Eiropas Parlamentu, Eiropas Komisiju un citu pasaules reģionu augstskolu organizācijām. EUA redzējumā Eiropas universitātes ir autonomas akadēmiskās institūcijas, kuras tiecas uz izcilību zinātnē, nodrošina plašu studiju piedāvājumu un veicina studentu un personāla mobilitāti.

No Latvijas augstskolām EUA individuālie biedri ir Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Daugavpils universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte un kolektīvais biedrs – Latvijas Rektoru padome.

Dalīties