Ar īpašu interesi LU 100.gades jubilejas gadā LU Absolventu kluba pārstāvji vēroja LU rektora amata kandidātu sacensību. Pat vairāk, rūpīgi iepazināmies ar abu rektora amata kandidātu programmām un sadarbībā ar LU Studentu padomi 2019.gada 21.maijā noorganizējām publiskas debates, kurās katrs klātesošais un ieinteresētais varēja saņemt atbildes uz saviem jautājumiem par LU attīstību nākotnē. Esam gandarīti, ka pēc pirmās Satversmes sapulces 2019. gada 24. maijā augstskolas saime atkārtoti sanāca uz sēdi 2019.gada 5.jūlijā un leģitīmi augstskolu autonomijas ietvaros pauda savu gribu attiecībā uz rektora amata kandidāta ievēlēšanu.

Augstskolu likuma 17.panta piektā daļa nosaka, kuros gadījumos augstskolas saimes izvirzītais un ievēlētais var netikt apstiprināts valdībā – ja pārkāpts Augstskolu likums vai augstskolas Satversme. No publiski pieejamās informācijas par LU Satversmes sapulces norisi varam noprast, ka Satversmes sapulces locekļiem, balsojot par izvirzītajiem kandidātiem, netika likti šķēršļi viņu izdarītajai personīgajai izvēlei. Līdz ar to neredzam pamatu apšaubīt LU saimes, tai skaitā arī studējošo – topošo LU absolventu – izdarīto izvēli. Tādējādi ceram, ka valdības lēmums par LU rektora iecelšanu būs izsvērts un pamatots, proti, tiesisks nevis politisks lēmums.

LU Absolventu klubs savas darbības laikā bieži un regulāri aktualizējis saprātīgu pārmaiņu vajadzību LU un augstākās izglītības jomā Latvijā kopumā. Esam oganizējuši domnīcu “LU ceļš uz izcilību”, dažādas diskusijas, sarunu vakarus par augstskolas diploma vērtību. LU absolventi kā eksperti piedalās studiju progammu kvalitātes izvērtēšanā. Tādēļ pievienojamies Latvijas akadēmiskās sabiedrības 2019.gada 17.augusta aicinājumam ministru prezidentu uzsākt darbu pie Latvijas augstskolu starptautiskās konkurētspējas stiprināšanas, nodrošinot Latvijas studentiem iespēju studēt augstākā līmenī pašu mājās. LU Absolventu klubs ir gatavs piedalīties un līdzdarboties, lai izveidotu iespējami labāko augstskolu pārvaldības modeli, vienlaikus respektējot augstskolu autonomiju.

Informācija par LU Absolventu klubu

Biedrība “Latvijas Universitātes Absolventu klubs” ir nevalstiska juridiska persona, kas izveidota 2015.gada oktobrī un tā mērķi ir:

1. Radīt un attīstīt vidi absolventu personības pilnveidei un izglītībai, informācijas un pieredzes apmaiņai, profesionālo un personīgo kontaktu veidošanai.

2. Bagātināt LU ar absolventu zināšanām, pieredzi un resursiem.

3. Veicināt LU attīstību un sekmētu tās virzību uz izcilību, paaugstinot LU diploma vērtību un sekmējot valsts izaugsmi kopumā.

Pašlaik Latvijas Universitātes Absolventu klubā ir ap 250 biedru. Biedri ir gan sabiedrībā zināmi cilvēki, gan LU saimes pārstāvji, gan arī pavisam neseni studenti.

Dalīties