Latvijas izlases dalībnieki no 2. starptautiskās ekonomikas olimpiādes atgriezušies ar trim sudraba un trim bronzas medaļām. Sudraba medaļas ieguvuši Artūrs Jānis Ņikitins un Emīls Limanāns no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, kā arī Aleksejs Popovs no Rīgas 10. vidusskolas, bet Elīza Ozola no Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas un Kārlis Eiduks no Olaines 1. vidusskolas izcīnījuši bronzas medaļas.

Šogad uz Starptautisko ekonomikas olimpiādi no Latvijas devās divas komandas, dubultojot dalībnieku skaitu līdz desmit. Latvijas valsti pārstāvēja arī Juris Skutelis no Viesītes vidusskolas, Aiva Juste no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Mārcis Gritāns no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, kā arī Izolde Bernadeta Ozoliņa no Valmieras Viestura vidusskolas.

Latvijas komandas kapteinis un Starptautiskās ekonomikas olimpiādes valdes loceklis lektors Mārtiņš Danusēvičs uzslavēja komandas sasniegumus: “Šogad konkurences līmenis olimpiādē dubultojies. Sacensībām pievienojās tādi nozīmīgi spēlētāji kā Ķīna, Indija, Dienvidkoreja, Polija un daudzas citas valstis. Tomēr par spīti šādai sāncensībai, mūsu jaunieši spēja startēt godam un noturēt labu līmeni. Joprojām daudzi ārvalstu kolēģi slavē Latvijas ekonomikas olimpiādes struktūru, līmeni un izrāda interesi par mūsu valsts pieeju skolēnu sagatavošanā, kas jāuztver kā kompliments gan Valsts izglītības satura centram, gan LU darbībai.”

Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes prof. Jānis Priede jau otro gadu tika uzaicināts pildīt žūrijas locekļa funkcijas un viņa darbs tika atzīts augstākajā līmenī. Arī par olimpiādes saturu prof. J. Priedem  bija pozitīvs iespaids: “Ekonomikas daļas jautājumi bija apliecinājums tam, cik daudzšķautnaina ir ekonomikas zinātne. Skolēniem bija jārod risinājumi, kā ar ekonomiskiem instrumentiem cīnīties ar narkotiku tirdzniecību, kā mākslīgais intelekts (AI) ietekmēs darba tirgu un kā izvairīties no bezdarba u. c. tēmas. Skaidrs, ka ekonomikas zināšanas ir būtiskas ne tikai biznesā, bet arī valstiska līmeņa lēmumu pieņemšanā.”

Olimpiādē jauniešiem savas prasmes bija jāpierāda trīs kārtās. Lai apliecinātu savu finanšu pratību, dalībnieki izspēlēja simulācijas spēli, veidojot savu virtuālo līdzekļu investīciju portfeli un cenšoties pārspēt viens otru. Ekonomikas zināšanu pārbaudījumā jaunieši ne tikai atbildēja uz teorētiskiem jautājumiem, bet arī pārsprieda mākslīgā intelekta lomu darba tirgus attīstībā, vērtēja nevienlīdzību un tās lomu indivīda labklājības vairošanā, ekonomisko krīžu plusus un mīnusus un citas aktuālas ekonomiskas tēmas.

Lai sagatavotu Latvijas delegāciju, pirms olimpiādes Rīgā notika intensīva deviņu dienu sagatavošanas nometne, kuras lielākā daļa noritēja LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē (LU BVEF). Tās laikā jaunieši pilnveidoja savas finanšu, ekonomikas un biznesa situāciju risināšanas prasmes, stiprināja savas prezentēšanas prasmes un ar kouča palīdzību pilnveidoja darbu komandā. No LU BVEF puses sagatavošanā piedalījās lektors Mārtiņš Danusēvičs un prof. Jānis Priede, kā arī tika pieaicināti mācībspēki un speciālisti no citām iestādēm (Latvijas Banka, Finanšu un kapitāla tirgus komisija, Ernst & Young Baltic).

2. starptautiskā ekonomikas olimpiāde notika no 2019. gada 23. jūlija līdz 1. augustam Sanktpēterburgā, Krievijā. Kopumā par medaļām cīnījās 131 skolēns no 24 valstīm. Nākamajā gadā olimpiāde notiks Kazahstānā un Latvija ir apņēmības pilna arī Nursultanā demonstrēt savu jauniešu talantu.

Latvijas jauniešu dalība pasākumā tiek īstenota projekta "Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai" ietvaros un pateicoties Ata Kronvalda fondam.

Dalīties