2. augustā plkst. 17.00 Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā (Rīgā, Rūpniecības ielā 10) notiks Eiropas Starptautiskās izstādes “Rēriha pakts - miers caur kultūru" atklāšana.

Rēriha pakts ir pirmais starptautiskais līgums par kultūras mantojuma aizsardzību un saglabāšanu kā kara, tā arī miera laikā. Šis dokuments kļuva par starptautisko tiesību pamatu kultūras aizsardzības jomā. Rēriha pakts tika parakstīts Baltajā namā, Vašingtonā 1935. gada 15. aprīlī 21 valsts pārstāvju un ASV prezidenta Franklina Rūzvelta klātbūtnē. Parakstot līgumu, Rūzvelts teica: "Visām pasaules valstīm ierosinot parakstīt šo Paktu, mēs tiecamies pēc tā, lai tā vispasaules atzīšana kļūtu par mūsdienu civilizācijas saglabāšanas svarīgāko principu. Šim līgumam ir dziļāka garīga nozīme nekā paša dokumenta tekstam".

Nikolajs Rērihs bija dziļi pārliecināts, ka, saglabājot un paplašinot kultūras darbības jomu, mēs neatstājam vietu karam. "Kur ir kultūra," viņš teica, "tur arī miers."

Izstādes ideja, kas atspoguļota tās nosaukumā – miers caur kultūru, nozīmē jaunas apziņas un jaunas domāšanas veidošanos, jaunas attiecības starp cilvēkiem un tautām, kas balstās uz sadarbību un kultūras garīgo bāzi.

Rēriha pakta sagatavošanas vēsturiskā izpēte vērš uzmanību uz Latvijas Republikas nozīmīgo lomu šī dokumenta ideju izplatīšanā Eiropā. Rēriha biedrība aktīvi darbojās gan valstī, gan ārpus tās. Viens no rezultātiem bija Latvijas piekrišana pievienoties līgumam, un tikai trešā spēka iejaukšanās, par kuru kļuva zināms nesen, kavēja mūsu valsts pārstāvja ierašanos Vašingtonā. Neskatoties uz šo faktu, paveiktā darba nozīmīgumu augsti novērtēja Nikolajs Rērihs – gleznas, kuras viņš dāvinājis kā atzinības zīmi, ilgu laiku bija Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas pērle, un tagad tās ir daļēji apskatāmas mākslas muzejā “Rīgas birža”. Mākslinieka vārdā gadsimtu mijā tika nosaukta viena no Rīgas ielām.

Rēriha pakta simbols – Miera Karogs – 15. aprīlī pēdējā desmitgadē vairākkārt tika uzsliets virs valsts izglītības un kultūras institūcijām, bet tajā attēlotais senais simbols tika iespiests uz slavenākajiem arhitektūras pieminekļiem Latvijā.

Starptautiskā izstāde “Rēriha pakts – miers caur kultūru" šogad tika eksponēta Austrijas galvaspilsētā Vīnē, Apvienoto Nāciju Organizācijas birojā.

Izstādes atklāšanā LU Akadēmiskajā bibliotēkā piedalīsies bibliotēkas direktore Venta Kocere, Starptautiskās Rēriha Centra Latvijas nodaļas priekšsēdētāja Marianna Ozoliņa, Eiropas Asociācijas Starptautiskā N. Rēriha Centra-Muzeja atbalstam “EURASSIM” un Vācijas Rēriha biedrības priekšsēdētāja Galina Šnaidere, Starptautiskā Rērihu Centra valdes loceklis un Igaunijas Rēriha biedrība loceklis Eduards Kramps un vācu komponists un mūziķis Andreas Vits. Izstādes atklāšanas laikā tiks demonstrēta dokumentālā filma "Miers caur kultūru".

Izstādi organizē LU Akadēmiskā bibliotēka sadarbībā ar Starptautisko Rēriha Centra Latvijas nodaļu, bet līdzorganizatori ir Eiropas Asociācijas Starptautiskā N. Rēriha Centra-Muzeja atbalstam “EURASSIM”, Vācijas Rēriha biedrība, Igaunijas Rēriha biedrība, Rēriha Pakta un Miera Karoga Igaunijas komiteja un Austrijas Rēriha biedrība – Rēriha Pakta nacionālā komiteja.

Izstāde būs skatāma līdz 2019. gada 31. augustam.

Dalīties