Foto: Mārcis Kalniņš

Jau otro gadu arheologa un Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes zinātniskā asistenta Mārča Kalniņa vadībā ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagastā Avotiņu paleolīta apmetnē norisinās arheoloģiskie izrakumi. Šogad arheoloģisko izrakumu laikā no 15. līdz 31. jūlijam tiek turpināta pagājušajā gadā atklātās krama koncentrācijas vietas izpēte, kurā iegūti jau vairāki simti krama atradumu.

Arheoloģiskajos izrakumos atrasti dažādi krama rīki – bultu gali, griežņi, kasīkļi, naži.

“Atradumi liecina, ka šajā vietā Lielupes krastā vēlā paleolīta beigās (10500–9000 g.pr.Kr.) īslaicīgi uzturējušies un sev nepieciešamos rīkus izgatavojuši pie Svidru-Ārensburgas kultūras piederīgi senie ziemeļbriežu mednieki. Pateicoties atradumiem, Avotiņu apmetne uzskatāma par senāko droši zināmo cilvēku dzīvesvietu Zemgalē,” skaidro Mārcis Kalniņš.

Ar pirmajiem šī gada arheoloģiskās  izpētes rezultātiem un atradumiem būs iespēja iepazīties atklātās lekcijas laikā 31. jūlijā plkst. 18.00 IKSC “Līdumi” Staļģenē. Interesentiem būs iespēja ne tikai apskatīt atradumus, bet arī noklausīties LU Latvijas vēstures institūta vadošās pētnieces Dr. Ilgas Zagorskas un LU Vēstures un filozofijas fakultātes zinātniskā asistenta Mārča Kalniņa stāstījumos par senākajiem atradumiem, dabu un dzīvniekiem Latvijas teritorijā vēlā paleolīta beigās.

Dalīties