3. jūnijā Latvijas Radio izskanēja raidījums "Zināmais nezināmajā", kurā piedalījās Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta vadošās pētnieces Signe Mežinska un Daiga Šantare. Raidījuma tēma bija biobanku nozīme mūsdienīgu medicīnas pētījumu veikšanā un sabiedrības informētība un attieksme pret tām.

Jautājumi par biobanku nozīmi mūsdienīgu medicīnas pētījumu veikšanā un sabiedrības informētību un attieksmi pret tām šobrīd institūtā tiek pētīti LZP finansēta projekta "Ētiski un sociāli atbildīga pētniecības biobanku pārvaldība Latvijā: sabiedrības, donoru un zinātnieku viedokļu analīze" ietvaros. Projekta pētnieki veikuši Latvijas iedzīvotāju aptauju, kurā ir atkārtoti 2010. gadā veiktās Eirobarometra aptaujas jautājumi par biobankām un šobrīd notiek iegūto datu analīze.\

Pētniecības biobankas ir cilvēka bioloģisko paraugu (asins, audu, urīna, elpas u.c.) kolekcijas. Biobankās tiek uzkrāti gan bioloģiskie paraugi, gan ar tiem saistītā informācija, piemēram, donoru vecums, saslimšanas, analīžu rezultāti. Lai biobankas attīstītos un tajās uzkrātie paraugi un informācija varētu tikt izmantoti sabiedrībai nozīmīgos medicīnas pētījumos, ir nepieciešams, lai iedzīvotāji būtu informēti par biobankām, uzticētos tām un pietiekami liela sabiedrības daļa būtu gatava ziedot savus bioloģiskos paraugus zinātniskai izpētei, tomēr aptaujas dati parāda, ka šobrīd tikai 25% iedzīvotāju ir dzirdējuši par biobankām.  Šie dati liecina, ka sabiedrība ir plašāk jāinformē par biobanku darbību, to nozīmi un iedzīvotāju iespējam ziedot bioloģiskos paraugus biobankai.

Raidījumu iespējams noklausīties: ŠEIT

Dalīties