Piektdien, 24. maijā, Latvijas Universitātes (LU) Satversmes sapulcē ievēlēja rektoru, Akadēmisko šķīrējtiesu, Senāta vispārējā un akadēmiskā personāla pārstāvjus.

Latvijas Universitātes Satversmes sapulces darbības tiesiskais pamats ir Augstskolu likums, Saeimā apstiprinātā Latvijas Universitātes Satversme, uz tās pamata izdotais Satversmes sapulces nolikums, kā arī LU Senāta sagatavotais un Satversmes sapulces izdotais Satversmes sapulces reglaments. Šis reglaments bija pieejams Satversmes sapulces dalībniekiem ne vēlāk kā nedēļu pirms Satversmes sapulces norises dienas, kā to paredz nolikums.

Satversmes sapulces nolikums pēdējo reizi akceptēts 2018. gadā; tas izriet no LU Satversmes un ir augstāks (nozīmīgāks) un jaunāks iekšējais normatīvais akts.

Citi iekšējie normatīvie akti šo lietu neregulē. Tos Satversmes sapulces organizācijas un rektora vēlēšanu komisija nenosūtīja Satversmes sapulces dalībniekiem, turklāt akceptējot gan reglamentu, gan dienas kārtības norisi, nevienam Satversmes sapulces loceklim nebija iebildumu pret reglamentu un tā izpildi.

Sapulces priekšsēdētājs Māris Kļaviņš skaidro: “Satversmes sapulces nolikuma 11. punkts paredz vienādu balsu vairākuma jēdzienu gan rektora, gan LU Senāta, gan Akadēmiskās šķīrējtiesas vēlēšanās. Ievēlēts ir visvairāk balsu saņēmušais kandidāts vai kandidāti, ja vakances ir vairākas. Senāta akadēmiskā personāla vēlēšanās ir ievēlēti arī kandidāti, kas saņēmuši, piemēram, 93 vai 74 balsis, no 187 vēlēšanu biļeteniem, kas, protams, ir mazāk kā puse. Visiem klātesošajiem Satversmes sapulces dalībniekiem tās norises laikā iebildumu par nolikumu, procedūru un priekšsēdētāja paziņojumiem par sapulces lemto nebija, tos klātesošie pieņēma bez iebildumiem.”

Kļaviņš uzsver, ka: “Senāta nolikums, ko pieņēmusi Satversmes sapulce, paredz Senāta pienākumu organizēt vēlēšanas, bet neparedz iespējas Senātam lemt par balsošanas procedūru vēlēšanās, tāpat kā Ministru kabinets nevar noteikt Valsts Prezidenta un citu amatpersonu vēlēšanu procedūru Saeimā.” Līdz ar to senatori un rektors ir ievēlēti.

Lai novērstu spekulācijas, LU Satversmes sapulces priekšsēdētājs Māris Kļaviņš un rektora vietniece Baiba Broka rīko preses konferenci 2019. gada 29. maijā plkst. 16.00 Latvijas Universitātes Mazajā aulā.

Dalīties