Piektdien, 17. maijā, sperts nākamais solis turpmākai Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra attīstībai. LU Zinātņu mājā savu darbību turpmāk izvērsīs LU Medicīnas fakultātes (MF) Sociālās pediatrijas centrs, kura darbs saistīts ar mazo pacientu dzīves kvalitātes paaugstināšanu un Montessori pedagogu apmācību.

Atklājot Sociālās pediatrijas centra jaunās mācību telpas, LU rektors profesors Indriķis Muižnieks norādīja, ka LU MF dekāna Valda Folkmaņa divdesmit gadus senā un realizētā iecere par Sociālās pediatrijas centru, kur apvienojas medicīna un pedagoģija, ir “ārkārtīgi humāna, ārkārtīgi nepieciešama un ārkārtīgi atbilstoša Latvijas Universitātes misijai un visas sabiedrības izaugsmei kopumā.”

Jauniekārtotās Sociālās pediatrijas centra mācību telpas kalpos kā mācību bāze LU MF topošajiem ārstiem un māsām, LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes topošajiem psihologiem, sociālajiem pedagogiem un speciālajiem pedagogiem, kā arī nozares praktiķiem, kas centrā varēs veikt savu profesionālo pilnveidi tālākizglītības formā. Studentus centrā izglītos multi-sensorās terapijas izmantošanai darbā ar bērniem, kam ir īpašas vajadzības, kā arī autiskiem un hiperaktīviem bērniem.

“Starp veselību un slimību ir ievērojama populācijas grupa, par kuras veselību nav skaidrības, jo tā netiek vērtēta. Šajā kontekstā sociālajai pediatrijai ir lielas iespējas veikt bērnu izmeklēšanu – agrīno skrīningu, ar kura palīdzību var identificēt agrīnās norādes par to, ja bērnu neatveseļos, tad radīsies vai nu atpalicība attīstībā, vai tiks iemantotas kādas slimības pazīmes. Šī preventīvais darbs pašlaik Latvijā netiek veikts, bet ar centra plašākas darbības palīdzību varētu sasniegt ievērojamus uzlabojumus,” akcentēja LU MF dekāns profesors Valdis Folkmanis.

Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Roberts Spručs pasākumā pauda pārliecību par labklājības nozares atbalstu centra darbam nākotnē. Viņa ieskatā “Sociālās pediatrijas centrs, ievērojot pašreiz valstī un Eiropas Savienībā aktualizētos jautājumus par bērnu veselību, ir un būs milzīgs zinātnisks un studiju balsts, kur mēs varēsim gūt praktisko pieredzi, lai to izmantotu valstisku lēmumu pieņemšanā sociālajā jomā.”

Dalīties