Informējot par problemātiku, ar ko ikdienā saskaras Krona slimības un čūlainā kolīta slimnieki, 19. maijā visā pasaulē atzīmē Iekaisīgo zarnu slimību dienu. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību šīs autoimūnās saslimšanas izplatībai, svētdien, 19. maijā, plkst. 21.00-22.00, violetā krāsā tiks izgaismota Latvijas Universitātes (LU) centrālās ēkas fasāde Raiņa bulvārī 19.

Dažādas aktivitātes sabiedrības uzmanības pievēršanai Eiropas Krona un čūlainā kolīta biedrību asociācija (European Federation of Crohn's & Ulcerative Colitis Associations) veic jau vairāku gadu garumā. Jau tradicionāli Iekaisīgo zarnu slimību dienā violetā krāsā tiek izgaismoti dažādi kultūras pieminekļi, piemēram, Gīzas piramīdas, Pizas tornis, Kolizejs un Rialto tilts. 

Latvijas Krona un čūlainā kolīta slimnieku biedrība šogad atbalstīs topošo mediķu kalves - LU centrālās ēkas fasādes izgaismošanu Raiņa bulvārī 19.

"Iekaisīgās zarnu slimības aktīvi pēta visā pasaulē, bet līdz šīm nav skaidri zināms to etiopatoģenētiskais mehānisms, lai gan šīs slimības ir ar augstu invaliditātes un onkoloģisku risku," skaidro LU Medicīnas fakultātes (MF) doktorante Poļina Zaļizko, kas LU MF asociētā profesora Alda Puķīša zinātniskā vadībā par šo tematu izstrādā promocijas darbu. "Pēdējo gadu statistikas dati liecina, ka slimības izplatībai pasaulē ir tendence pieaugt. Eiropā slimo vairāk nekā 2,2 miljoni cilvēku un visā pasaulē vismaz 10 miljoni. Šobrīd Latvijā ir vairāk kā 2000 slimnieku darba spējīgā vecumā, kas ir nopietns signāls veselības aprūpes speciālistiem un sabiedrībai kopumā," stāsta P. Zaļizko. Savā promocijas darbā viņa mēģina izpētīt individuālās pacienta terapeitiskās zāļu uzraudzības ietekmi uz slimības gaitu pacientiem ar iekaisīgo zarnu slimību. "Šo pacientu ārstēšana ir nozīmīga veselības aprūpes problēma mūsdienās, jo pierādīts, ka izmaksu efektīva personalizēta ārstēšana mazinātu invaliditātes, komplikāciju, blakņu risku un uzlabo slimības kontroli un pacientu dzīves kvalitāti," uzsver P. Zaļizko.

LU MF dekāns profesors Valdis Folkmanis informē, ka "Medicīnas fakultātes studējošie par iekaisīgo zarnu slimībām augsta līmeņa zināšanas gūst tādas studiju kursos "Gastroenteroloģija" un "Onkoloģija" ." Viņa ieskatā "Latvijas Krona un čūlainā kolīta slimnieku biedrības iniciatīva sabiedrības informēšanā un izglītošanā ir apsveicama. Iekaisīgo zarnu slimību diagnostikai un ārstēšanai ir jāpievērš vērā ņemama uzmanība, jo saslimšanas gadījumu skaits Latvijā noteikti nav definējams kā mazs."

Dalīties