Izraēlas vadošajā tehnoloģiju Universitātē TECHNION, ar ko Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūtam (KPMI) ir regulāra sadarbība, notiek starptautiska konference "Valkājams elektroniskais aprīkojums medicīnas diagnostikā". Šādu konferenci, ko atbalsta arī Izraēlas Zinātnes ministrija, paredzēts turpmāk organizēt katru gadu.

Ar ziņojumu "Vienreiz lietojama elektronika kuņģa-zarnu trakta slimībām: pašreizējās lietojumprogrammas un skats uz perspektīvu" konferencē uzstājās LU KPMI direktors, profesors Mārcis Leja.

Paralēli Haifā, Izraēlā notika Eiropas Savienības "Horizon 2020" projekta VOGAS konsorcija sēde ar mērķi analizēt iepriekšējā periodā paveikto un plānot turpmākās aktivitātes. Sēdē piedalās LU KPMI institūta pārstāvji.

Uzziņai: VOGAS projekta  koncepcija ir izmantot kopā nanotehnoloģiju, biomedicīnas inženierijas, ierīču fizikas, onkoloģijas un saistītās medicīnas disciplīnas, datu analīzi, statistiku un spektroskopiju, lai izstrādātu un piemērotu praksē jaunas sensoru koncepcijas kuņģa vēža un pirmsvēža stāvokļu diagnostikas testiem.

VOGAS galvenais mērķis ir nodrošināt „koncepcijas pierādījumu", ka matemātiskā signālu kombinācija no jaunajiem sensoriem var identificēt kuņģa vēzi un pirmsvēža bojājumus, kas rodas no izelpotā gaisa. Otrs VOGAS projekta būtisks mērķis ir radīt jaunas zināšanas par GOS (gaistošo organisko savienojumu) izcelsmi, mehānismiem un pielietojumu, kas potenciāli varētu kalpot kuņģa vēža skrīningam, analizējot izelpoto gaisu. 

VOGAS koncepcijas veiksmīgas realizācijas gadījumā, agrīna vēža un pirmsvēža bojājumu atklāšana, palīdzēs uzsākt laicīgu to pacientu ārstēšanu, kas pašlaik tiek diagnosticēti progresīvajā stadijā, un ļaut samazināt kopējās ārstēšanas izmaksas, uzlabot izārstēto pacientu dzīves kvalitāti un celt ekonomisko labumu valstīm, kas īsteno vēža skrīningu ar VOGAS koncepciju.

Dalīties