Otrdien, 16. aprīlī, Latvijas Universitātes (LU) sieviešu koris "Balta" un tā mākslinieciskā vadītāja Māra Marnauza savu radošās darbības 20 gadu jubileju nosvinēja svētku koncertā.

Jubilejas koncerta programmā skanēja mūsdienu komponistu kormūzika, kas rakstīta XXI gadsimtā. Ieskaņā klausītāji dzirdēja darbus no kora BALTA jaunākās, martā izskanējušās koncertprogrammas  -  norvēģu komponista Henrika Odegārda komponētos skaņdarbus, kuros viduslaiku kultūras mantojums - gregoriskais korālis savdabīgi integrējas sieviešu kora laikmetīgā daudzbalsības paletē.

Pirmo reizi kora izpildījumā apmeklētāji dzirdēja Kima Andre Arnesensa, Olas Gjeilo kormūziku, kā arī divus pirmatskaņojumus Ivo Antognini “Canticum Novum” un latviešu komponistes Renātes Stivriņas veltījumu korim “Balta” un diriģentei Mārai Marnauzai “Tik esi vērts” ar Raiņa dzeju. Klausītāji dzirdēja arī kora repertuārā iemīļotās gan Latvijā, gan ārzemēs daudz dziedātās Ērika Ešenvalda, Andra Sējāna, Metjū Kullotona, Annas-Meri Kehere un Stīvena Hetfīlda dziesmas.

Mākslinieciskā kora vadītāja Māra Marnauza pēc koncerta dalās pacilātās sajūtās: “Esam ļoti priecīgas un gandarītas par jubilejas koncertu! Saņēmām brīnišķīgas, cildinošas un sirsnīgas klausītāju atsauksmes par mūsu dziedājuma augsto profesionalitāti, emocionāli un vokāli bagāto krāsu gammu!”

Pēc svinīgā koncerta koris saņēma arī kultūras ministres Daces Melbārdes apsveikumu: “Jums ir skaists un latviešiem dziļu simbolisku nozīmju piepildīts vārds. Jums ir pašām sava Mīļā Māra – brīnišķīga, aizrautīga diriģente. Jums ir 20 gadi – laiks, kurā plūktas ne tikai puķes, bet arī kupli lauri, gūstot panākumus Latvijā un ārpus tās, sasniedzot augstu vietu pasaules koru zvaigznājā. Jūs vieno jaunības enerģija, dziesmu un kustību prieks. Balto gaismu, kas ietver visu krāsu spektru, jūs savā dziedāšanas priekā, apgūstot arvien jaunus stilus un skaņdarbus, spējat sadalīt daudzkrāsainā varavīksnē, daloties savā bagātībā ar klausītājiem un skatītājiem.”

Koncertā kori sveica arī Latvijas Nacionālā Kultūras centra direktore Signe Pujāte un pasniedza Goda rakstu Latvijas Universitātes sieviešu korim “Balta” un tā mākslinieciskajai vadītājai par sasniegumiem un ilggadēju ieguldījumu kora mūzikas popularizēšanā, Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā, sveicot kora 20 gadu jubilejā.

Koris un mākslinieciskā vadītāja saņēma arī Atzinības rakstu no Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora Ivara Balamovska par ilggadēju mākslinieciski augstvērtīgu ieguldījumu Dziesmu svētku tradīcijas kopšanā un koru kustības uzturēšanā Rīgā, kā arī Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētāja Gunta Gailīša un Mūzikas komisijas priekšsēdētāja Arvīda Bomika Apsveikuma rakstu ar pateicību par ilggadējo sadarbību daudzos kopīgos projektos.

“Bijām ļoti priecīgas un pagodinātas par Latvijas Universitātes rektora profesora Indriķa Muižnieka klātbūtni un skaisto apsveikumu jubilejā! Sirsnīgi pateicamies LU rektoram un Kultūras centram par atbalstu kora jubilejas organizēšanā un māksliniecisko mērķu sasniegšanā! Esam iedvesmotas turpmākam darbam!" atzīst mākslinieciskā kora vadītāja Māra Marnauza.

Dalīties

Saistītais saturs

Sieviešu korim “Balta” top jauns laikmetīgās mūzikas solo albums
14.09.2021.

Sieviešu korim “Balta” top jauns laikmetīgās mūzikas solo albums

Latvijas Universitātes koris “Balta” aicina savā pulkā jaunas dziedātājas
02.09.2021.

Latvijas Universitātes koris “Balta” aicina savā pulkā jaunas dziedātājas