Ar 08.02.2019 Latvijas Universitātes (LU) rektora Indriķa Muižnieka rīkojumu LU Juridiskā departamenta (JD) vecākā juriskonsulte Marta Tarabanovska un LU JD direktors Jānis Uiska iecelti par LU Datu aizsardzības speciālistiem.

Vispārīgās datu aizsardzības regulas (VDAR) 37. pants nosaka pārzinim pienākumu iecelt datu aizsardzības speciālistu katrā gadījumā, kad apstrādi veic publiska iestāde. Ņemot vērā to, ka LU ir publiska iestāde, kurā regulāri un sistemātiski notiek liela apjoma datu apstrāde plašam subjektu lokam, ir īpaši svarīgi nodrošināt studentu un darbinieku datu aizsardzību. Lai aptvertu visu LU esošo datu plūsmu un kontrolētu to tiesisku apstrādi un aizsardzību, kā arī nodrošinātu datu aizsardzības nepārtrauktību, ar rektora rīkojumu ir iecelti divi datu aizsardzības speciālisti – LU JD vecākā juriskonsulte Marta Tarabanovska un LU JD direktors Jānis Uiska.

Ar datu aizsardzības speciālistiem nozīmīgi ir sazināties gadījumos:

  1. kad rodas šaubas par datu izmantošanas mērķi; 
  2. kad rodas šaubas par datu izmantošanas leģitīmo pamatu;
  3. ja vēlaties ziņot par iespējamiem pārkāpumiem datu aizsardzībā;
  4. ja vēlaties noskaidrot, cik ilgi dati glabājami;
  5. ja vēlaties noskaidrot kā dati iznīcināmi, arhivējami;
  6. lai uzdotu jautājumus, kas saistīti ar darbinieka personas datu apstrādi un Vispārīgās datu aizsardzības regulā noteiktajām tiesībām;    
  7. un citos gadījumos.

Datu aizsardzības speciālistu funkcijas ir informēt un konsultēt LU darbiniekus par viņu pienākumiem saskaņā ar VDAR, uzraudzīt, lai tiktu ievērotas VDAR prasības, kā arī ieviest VDAR prasības.

LU datu speciālisti var sniegt palīdzību elektroniski (sazinoties pa e-pastu datu.specialisti@lu.lv), zvanot pa telefonu (Marta Tarabanovska - 67034880, Jānis Uiska - 67034877), vai tiekoties klātienē (Raiņa bulvārī 19, Rīgā, 130./131. kabinets).

Par mērķiem, kurus plānots sasniegt ieņemtajā amatā, stāsta M. Tarabanovska: “Būtiskākie mērķi Latvijas Universitātē personas datu apstrādes un aizsardzības jomā ir:

  • sniegt atbalstu LU vadībai un personālam personas datu aizsardzības jautājumos atbilstoši Vispārīgās datu aizsardzības regulas un Personas datu apstrādes likuma noteikumiem,
  • pilnveidot esošos normatīvos aktus un izstrādāt jaunus jomās, kurās to vēl nav,
  • veicināt apstrādājamo datu minimizēšanu,
  • nodrošināt, ka LU darbinieki ir informēti par personas datu aizsardzību un neskaidrību gadījumā zina, kur vērsties ar jautājumiem.”

Par izaicinājumiem, kas gaidīti jaunajā amatā, M. Tarabanovska uzsver: “Ņemot vērā to, ka VDAR ir stājusies spēkā salīdzinoši nesen un daudzos jautājumos vēl nav izveidojusies konkrēta regulas ieviešanas prakse, tad speciālistu lielākie izaicinājumi ir regulas piemērošana konkrētām situācijām.”

Dalīties