25. martā Latvijas Universitātes (LU) Senāts pieņēma lēmumu LU Sociālo zinātņu fakultātes profesoram Dr.sc.soc. Aivaram Tabunam piešķirt LU emeritus profesora goda nosaukums.

Profesors Aivars Tabuns ir viens no Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes (LU SZF) dibinātājiem un Socioloģijas doktora programmas radītājiem fakultātē. Ilgus gadus viņš bija SZF Domes loceklis un no 2000.gada līdz 2004.gadam – tās priekšsēdētājs.

Profesors Tabuns ir aktīvi iesaistījies akadēmiskās dzīves veidošanā SZF, darbojoties dažādu programmu eksaminācijas komisijās un programmu padomēs. Viens no viņa lielākajiem ieguldījumiem ir LU Socioloģijas, politikas un komunikācijas zinātņu Promocijas padomes izveidošana un vadīšana. Viņa vadībā ir izstrādāti septiņi promocijas darbi un vairāk nekā divdesmit maģistra darbu socioloģijas un komunikācijas zinātņu nozarēs.  Jaunā sociālo zinātņu absolventu paaudze veido labu pamatu socioloģijas nozares un SZF attīstībai nākotnē.

Profesors Aivars Tabuns ir vairāk kā 40 akadēmisko publikāciju autors vai līdzautors, kā arī deviņu akadēmisku izdevumu redaktors. Četrdesmit gadu ilgajā akadēmiskajā darbā profesors Tabuns ir vadījis vai piedalījies kā vadošais pētnieks vairāk kā 20 pētnieciskajos projektos. Viņa pētījumi un publikācijas ir radījusi lielāku izpratni par nacionālās identitātes un etniskās integrācijas jautājumiem gan zinātnieku vidū, gan arī sabiedrībā kopumā. Par ieguldījumu socioloģijas nozarē Latvijas Zinātņu Akadēmija 2007.gadā Aivaram Tabunam piešķīra prestižo Tālivalža Vilciņa balvu.

Mazāk novērtēts ir Aivara Tabuna ieguldījums, organizējot aptaujas Latvijā starptautiskajā pētnieciskajā programmā ISSP (International Social Survey Programme). Šobrīd Latvijas un citu valstu zinātnieku rīcībā ir starptautiski salīdzināmi Latvijas iedzīvotāju aptauju dati par dažādiem tematiem (nacionālo identitāti, sociālo nevienlīdzību, reliģiju u.tml.) no 1995.gada līdz pat 2016.gadam. Longitudinālo pētījumu dati tiek izmantoti promocijas darbu un akadēmisku publikāciju sagatavošanā gan Latvijā, gan arī ārvalstīs. Tie dod priekšstatu par sabiedrības vērtību, attieksmju un rīcības izmaiņām ilgstošā laika periodā.

Profesors Tabuns ir vadījis vai piedalījies kā vadošais pētnieks tematiski ļoti atšķirīgos pētnieciskajos projektos gan par vardarbību skolās, tiesiskumu un drošību, gan arī par kultūrvidi, tomēr viņa visnozīmīgākais ieguldījums Latvijas zinātnē ir pētījumi, kas ir saistīti ar nacionālās identitātes un etniskās integrācijas jautājumu izpēti. Viņš ir piedalījies kā vadošais pētnieks Valsts programmas “Nacionālā identitāte” projektā “Nacionālā identitāte un konkurējošās  identitātes”, Atvērtās Sabiedrības Institūta projektā “Cik integrēta ir Latvija? Tolerances un sociālās integrācijas audits”, vadījis pētniecisko projektu PHARE programmā “Jauniešu kultūraktivitātes un nacionālā integrācija” un “Mainīgās nacionālās, valsts un režīma identitātes Latvijā”, ko finansēja Centrāleiropas Universitāte.

Šie augstāk minētie pētījumi veidoja empīrisko datu bāzi nozīmīgām akadēmiskām publikācijām, kuras sagatavoja vai rediģēja Aivars Tabuns. Te būtu jāpiemin 2001.gadā izdotā grāmata “National, State and Regime Identity in Latvia” un 2006.gadā publicētā monogrāfija “Kultūras. Jaunieši. Mediji”, kā arī vairāki raksti vai nodaļas, piemēram, 2006.gada publikācijā “Drošība un tiesiskums” un 2010.gadā izdotajā grāmatā “How Integrated is Latvian Society. An Audit of Achievements, Failures and Challenges”.

Jāpiemin arī Aivara Tabuna aktīvā līdzdarbošanās socioloģijas nozares un sociologu kopienas dzīves veidošanā Latvijā. Viņš bija Latvijas sociologu asociācijas (LSA) biedrs no 1992.gada līdz 2016.gadam, un šīs organizācijas vadītājs no 2002.gada līdz 2005.gadam. Aivars Tabuns ir arī stimulējis augstāku profesionālo standartu ievērošanu sociālajā pētniecībā. Viņš ir viens no autoriem un iniciatoriem LSA profesionālās darbības kodeksa sociālo un tirgus pētījumu veikšanai pieņemšanai un ir vadījis LSA Profesionālās darbības izvērtēšanas komiteju.

Augstāk minētajam Aivara Tabuna veikumam bija, ir un būs ievērojama ietekme uz sociālo zinātņu nozaru un pētniecības attīstību LU un Latvijā. Viņš ir sagatavojis vai ir veicinājis jaunu zinātnieku paaudzes veidošanos socioloģijas un komunikācijas zinātņu nozarēs.

Sociālo zinātņu fakultāte sveic profesoru Aivaru Tabunu ar viņam piešķirto  LU emeritus profesora goda nosaukumu!

Dalīties