2019. gada 30. un 31. martā Siguldas novada kultūras centrā “Siguldas devons” un Siguldas Mākslu skolas “Baltais flīģelis” koncertzālē norisinājās viens no gada nozīmīgākajiem notikumiem pūtēju orķestriem - X Latvijas pūtēju orķestru konkurss, kurā piedalījās arī Latvijas Universitātes pūtēju orķestris diriģentu Jāņa Puriņa un Jāņa Kaģa vadībā.

Siguldā divās dienās konkursā kopumā piedalījās 38 Latvijas pūtēju orķestru 1400 mūziķi četrās grūtības pakāpju grupās. Latvijas Universitātes pūtēju orķestra mūziķi piedalījās V  - visaugstākās grūtības pakāpes grupā, atskaņojot obligāto konkursa skaņdarbu - latviešu komponista Sergeja Austra Universa svītas Kurzeme divas daļas Kāzas pie Rucavas un Alsungas lauki un izvēles skaņdarbu - franču komponista Serža Lansena piecdaļīgo Manhetenas simfoniju.

Orķestrus kā ierasts vērtēja starptautiska žūrija: Guntis Kumačevs - Kurzemes kultūrvēsturiskā novada pūtēju orķestru virsdiriģents, Nacionālo Bruņoto spēku orķestra diriģents, Daiņus Paviļonis (Dainius Pavilionis) - diriģents, Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas orķestra diriģēšanas katedras vadītājs un Atvars Lakstīgala - diriģents, Ogres mūzikas skolas direktors.

Latvijas Universitātes pūtēju orķestris savā grupā ieguva pirmo vietu.

Orķestra mākslinieciskais vadītājs Jānis Puriņš:

Pūtēju orķestru ikgadējais konkurss, kuru rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs ir nozīmīgs stimuls kolektīvu izaugsmei, profesionālai attīstībai. Tiek iestudēti jauni skaņdarbi, tiek organizēti pārbaudes koncerti. Arī mūsu orķestris apguva pilnīgi jaunu konkursa programmu, kuru līdz šim nebija spēlējis, iegādājoties arī notis, jo konkursa nolikums nosaka, ka programma jāatskaņo no oriģinālajām notīm.

Neskatoties uz pagājušajā gadā notikušajiem Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem, kuros    notika arī konkurss, konkursā Siguldā orķestri piedalījās kuplā skaitā, jo ikgadējais orķestru konkurss notiek jau desmito reizi un tas ir ieguvis stabilu vietu orķestru dzīvē. Visi zin, ka marta beigās būs konkurss, jāgatavo jaunas programmas, jāorganizē dažādi programmas atspēlēšanas koncerti. Arī mūsu kolektīvs nedēļu pirms konkursa kopā ar Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas pūtēju orķestri INTERMEZZO sniedza klausītājiem savu tradicionālo pirmskonkursa koncertu skolas zālē. Tā bija laba programmas sagatavotības pārbaude.

Es gribu pateikt lielu paldies visiem orķestra mūziķiem par ieguldīto lielo darbu, nākot uz mēģinājumiem un piedaloties koncertos, kā arī, spēlējot savus mūzikas instrumentus ne tikai mēģinājumos, bet, arī savā brīvajā laikā. Pūšaminstrumentu mūziķiem, tāpat kā sportistiem, savas profesionālās formas uzturēšanai jātrenējas ļoti daudz... Nekas tā neceļ gan mūziķu individuālo izaugsmi, gan kolektīva kopējo profesionālo varēšanu, kā konkursa situācija, kad tevi vērtē profesionāla žūrija, kā tas bija arī Siguldā.

 

Dalīties