Foto: Toms Grīnbergs

Vakar, Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks un LU vadības pārstāvji veselības ministri Ilzi Viņķeli iepazīstināja ar Zinātņu māju un pārrunāja LU un universitāšu kopumā iesaisti Latvijas medicīnas attīstībā.

Latvijas Universitāti sarunās pārstāvēja prorektors eksakto, dzīvības un medicīnas zinātņu jomā Valdis Segliņš, Medicīnas fakultātes dekāns Valdis Folkmanis un rektora padomnieks, profesors Andrejs Ērglis.

Tikšanās mērķis bija parādīt kāds ir LU medicīnas nozares redzējums un ierosinājumi, kā arī pārrunāt dažādus jautājumus, ko LU vēlētos tālāk attīstīt sadarbībā ar Veselības ministriju.  

Rektors I. Muižnieks stāstīja: “Universitāte ir un cenšas būt sabiedrības un ekonomikas attīstības dalībnieks. Dzīves kvalitāte Latvijā ir izšķirošs elements visu mūsu turpmāko plānu realizēšanā. Tas viss ir saistīts sākot ar atomfiziku, beidzot ar pedagoģiju un pašā centrā ir medicīna jeb veselības zinātne. Simboliski, ka šonedēļ mēs licencēsim trīs jaunas studiju programmas sporta virzienā – 1. līmeņa sporta treneri, kas ir ļoti pieprasīta programma filiālēs, kā arī būs studiju programma “Sporta tehnoloģijas un veselības aprūpe”.”

A. Ērglis uzsvēra sporta medicīnas svarīgumu: “Sporta medicīna ir ļoti tuva akūtai medicīnai, ko mēs realizējam intensīvā terapijā. Sporta zinātne ir ļoti saistīta ar daudzām citām jomām, piemēram, sākot ar bāzes zinātnēm un sporta treneriem. Pagaidām mēs ļoti daudz ko neizmantojam, ko mēs varētu izdarīt. Mēs varētu radīt gan augstas klases sportistus, gan arī veselu sporta nāciju. Lai to varētu darīt vajadzīgas specifiskas zināšanas.”

Rektors akcentēja arī to, ka vēsturiski LU ir veidojusies un augusi, kā universitāte, kurā ir pārstāvēti daudzi zinātņu virzieni, kuri esot ļoti vajadzīgi un tāpēc nepieciešams veidot mijiedarbību sadarbībā arī ar citām augstskolām.  

LU pārstāvji ar veselības ministri pārrunāja arī jautājumus par universitāšu lielāku iesaisti Latvijas un Rīgas slimnīcās, kā arī to, kā gan LU, gan Rīgas Stradiņa universitātei (RSU) nodrošināt vienādas iespējas un vienādus regulējumus.

“Manuprāt, nepieciešami vienlīdzīgi nosacījumi visiem. Šobrīd tādu nav un es aicinu LU sniegt savus priekšlikumus un redzējumus uz viendabīgu nosacījumu izveidi. Rīgas Stradiņa universitāte pagaidām šajā jomā ir mazliet ietekmīgāka. Manuprāt, slimnīcām ir jāpaliek neitrālām pie skaidriem nosacījumiem, kā tām piekļūst universitātes,” sarunās savu viedokli pauda veselības ministre I. Viņķele.

MF dekāns V. Folkmanis aktualizēja jautājumu par budžeta vietām medicīnas studijās, kuru pagaidām LU ir mazāk nekā RSU. Tas esot viens no punktiem, kuru varot minēt LU priekšlikumos vienādu regulējumu izstrādei.

Dalīties