LU ĢZZF pētniece un projekta Latvijā vadītāja Olga Ritenberga. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments.

Eiropas Dienvidrietumos un Centrālajā daļā sāk ziedēt alkšņi un lazdas, un intensīvā ziedēšana sagaidāma jau janvāra beigās, pēc divām, trīs nedēļām. LU vadošā pētniece Olga Ritenberga vērš uzmanību uz drīzu putekšņu parādīšanos gaisā, tāpēc cilvēkiem, kuriem ir alerģija, aicina izmantot mobilo lietotni PASYFO.

Ilggadīgi  Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pētījumi  liecina, ka Latvijā  lazdas un alkšņa putekšņi parādīsies gaisā februārī, intensīvā ziedēšana sāksies martā (tas atkarīgs no  gaisa temperatūras). Tagadējo situāciju par 13 alergēnu veidiem gaisā ārpus Latvijas var aplūkot, izmantojot saiti un izvēloties attiecīgu augu un mēnesi. Precīzāku prognozi sezonas laikā par sešiem putekšņu veidiem ir iespējams iegūt Somijas Meteoroloģijas institūtā.   Sekot līdzi informācijai par Latviju ir iespējams Personalizētā alerģijas simptomu prognozēšanas sistēmā, tāpat par jaunumiem tiek ziņots sociālajos tīklos.   Ar putekšņu alerģiju sirgstošiem cilvēkiem ir iespējams izmantot Latvijas, Lietuvas, Somijas un Austrijas zinātnieku rādītu  simptomu prognozēšanas lietotni PASYFO, kas ļauj  bez maksas saņemt individuālo putekšņu alerģijas simptomu prognozi  savā telefonā. Lejuplādēt bezmaksas lietotni var platformā iTunes vai PlayMarket. Vadot iekšā piecas dienas pēc kārtas datus lietotnēs sadaļā  “putekšņu dienasgrāmatā”, tiek atrastas likumsakarības starp cilvēku pašsajūtu un vides faktoriem. Balstoties uz meteoroloģisko situāciju, gaisa piesārņojumu, putekšņu daudzumu gaisā un lietotāju ierakstiem, PASYFO rēķina prognozi katram cilvēkam atsevišķi.  Jo cītīgāk tiek atzīmēti simptomu dati, jo precīzāka tiek aprēķināta prognoze. Pēc Latvijas alergologu atsauksmēm PASYFO ir labs palīgs, lai laikus vērstos pie ārsta  terapijas uzsākšanai. Olga Ritenberga stāsta, ka arī Francijas un Somijas pētnieki ir ieinteresēti PASYFO ieviešanā arī viņu valstīs. Šobrīd tiek uzsāktas pārrunas, lai saprastu, kā to ir iespējams īstenot. Tāpat ieinteresēti ir arī ASV farmaceitu pārstāvji. Šobrīd tiek strādāts pie pirmā gada datu komplekta izvērtēšanas un prognostiskās sistēmas novērtēšanas. Jau vēstīts, ka pērnā gada aprīlī Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Dabas mājā atklāta LU pētnieku izstrādāta bezmaksas lietotne cilvēkiem ar putekšņu izraisītām alerģijām PASYFO.

Dalīties