Attēlā (no kreisās): EHMSG locekļi Prof. F.Megraud (Francija), Prof. T.Rokkas (Grieķija), Prof. M.Leja (Latvija), grupas korespondētājloceklis, Maskavas galvenais gastroenterologs Prof. D.Bordin (Krievija).

2.–3.novembrī Eiropas Helikobaktērijas un mikrobioma pētniecības grupas (EHMSG) speciālistu grupa piedalījās konferencē Erevānā ar mērķi piemērot divas Eiropas vadlīnijas (t.sk. Māstrihtas V vadlīnijas, kas nosaka taktiku H.pylori infekcijas gadījumā, kas pārliecinoši saistāma ar kuņģa vēža attīstības risku) Armēnijas ierobežoto veselības aprūpes resursu apstākļiem. LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors Mārcis Leja bija Eiropas speciālistu grupas sastāvā.

Pirms gada Armēnijas gastroenterologu asociācija uzrunāja EHMSG pārstāvjus, rosinot nepieciešamību piemērot divas Eiropas vadlīnijas Armēnijas apstākļiem. Pamatojums vadlīniju piemērošanai konkrētās valsts situācijai – atšķirības pieejamajos resursos un vispārpieņemtajos standartos. Minēto iniciatīvu atbalstīja Eiropas gastroenteroloģijas jomas asociāciju federācija (UEG – United Europen Gastroenterology), piešķirot mērķa realizēšanai finansiālu atbalstu. Rezultātā – notika vairākas tikšanās Armēnijas gastroenterologu un EHMSG pārstāvju starpā, tika diskutēts par Eiropas vadlīniju ieteikumu atbilstību Armēnijas situācijai, veiktas korekcijas, izstrādāti konkrēti ieteikumi. Novembra konference iezīmēja centrālo notikumu sadarbībā, rosināja diskusiju saistībā ar speciālistu ieteikto. Konferencē piedalījās 130 Armēnijas atbilstošās nozares speciālistu, bija vērojama bija aktīva diskusija. Sekojoši – tiks izdotas vadlīnijas, pēc kurām turpmāk vadīsies nozares speciālisti Armēnijā. “Būtiski, ka Latvijas (arī Krievijas) speciālistiem daudz labāk saprotamas problēmas, ar kurām šobrīd nodarbināti gastroenterologi Armēnijā; esam gluži nesen saskārušies ar tām pašām problēmām, tām pašām šaubām un neticību Eiropā ieteiktajam. Tomēr laiks pierādījis, ka Eiropas speciālistu ieteikumi tomēr strādā Latvijā, ir pilnīga pārliecība, ka tie darbosies arī Armēnijā,” atzīst Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta pārstāvji. Uzziņai: Māstrihtas vadlīnijas nosaka ieteicamo diagnostikas, ārstēšanas un izsekošanas taktiku Eiropā cilvēkiem, kas inficēti ar Heliocobacter pylori baktēriju, mikroorganismu, ar kuru inficēts katrs otrais mūsu planētas iedzīvotājs (gan ar būtisku izplatības atšķirību attīstītās, gan mazāk attīstītās valstīs) un kas pārliecinoši saistāmas ar kuņģa vēža attīstības risku. Minētās vadlīnijas tiek atjaunotas ik piecus gadus, ņemot vērā jaunākos pētniecības atklājumus; pēdējās vadlīnijas jau ir ar kārtas skaitli “5”. Divu pēdējo atjaunoto vadlīniju versiju izstrādē starptautiskā ekspertu komandas sastāvā piedalījies arī LU profesors, Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors  M. Leja, kas līdz š. g. septembra mēnesim pildīja EHMSG prezidenta pienākumus.

Dalīties