Attēlā "PPKDR" komanda. Foto: Gints Ivuškāns

Latvijas Universitātes (LU) studentu komanda “PPKDR” plūca uzvaras laurus Baltijā pirmajā mākslīgā intelekta hakatonā “Baltic AI Hackathon” ar ideju par rīku “ClaimCap”, ar ko analizēt sociālajos medijos pieejamo videoklipu patiesumu brīdī, kad tos skatās lietotāji. Šāda sistēma ļautu cīnīties ar ļoti aktuālo viltus ziņu un faktu pārbaudes problēmu tiešsaistes vidē. 

Hakatonā “Baltic AI Hackathon” piedalījās 34 Baltijas valstu studentu komandas ar 150 dalībniekiem. 

Pirmās vietas ieguvēji – LU komanda “PPKDR” – balvā saņēma iespēju apmeklēt mākslīgā intelekta laboratoriju “Meta FAIR” Parīzē, Francijā.  

Otro vietu ieguva RTU komanda “STOPP” ar risinājumu riskantu iepirkumu identificēšanai, padarot publisko iepirkumu procesus caurskatāmākus. Gan LU, gan RTU komanda ieguva arī hakatona partnera “IBM” atzinību un iespēju kopā ar uzņēmumu pilnveidot risinājumu.  

Trešo vietu izcīnīja Igaunijas studentu komanda “BinFinder” ar aplikāciju, kas ļautu ar mākslīgā intelekta palīdzību padarīt atkritumu pārstrādes procesu vienkāršāku un saprotamāku, informējot par piemērotāko pārstrādes metodi atbilstoši vietējiem noteikumiem un prasībām.   

Par LU komandu “PPKDR” stāsta komandas dalībniece Katrīna Bukava, LU Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultātes (EZTF) Datorzinātņu bakalaura programmas 3. kursa studente, ar lielu interesi par inovācijām un jaunajām tehnoloģijām, kā arī pieredzi DF LAB un Inovācijas un akcelerācijas centrā: “Mūsu komandu veido unikāls IT un programmēšanas entuziastu apvienojums, kuri pirms hakatona bija tikai daļēji pazīstami, bet tagad – jau draugi. Trīs no pieciem dalībniekiem ir LU datorzinātņu studenti, bet divi ir latviešu jaunieši, kuri studē ārvalstīs – Jeilas Universitātē (ASV, Yale University) un Karaliskajā Tehnoloģiju institūtā (Zviedrija, KTH).”

Komandas sastāvā vēl ir Oskars Putāns – EZTF Datorzinātņu bakalaura programmas 3. kursa students, kurš specializējies sistēmu programmēšanā, Pēteris Hermanis Osipovs – EZTF Datorzinātņu maģistrantūras 1. kursa students, komandas IT drošības un tehnoloģiju eksperts, un ārzemju studenti: Kristiāns Vinters – KTH Bakalaura programmas 3. kursa students ar fokusu uz mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās rīku izstrādi – un Lorenss Martinsons – Jeilas Universitātes 3. kursa students un mākslīgā intelekta pētnieks.

“Šis, tiešām, intensīvais hakatons bija iespēja radīt jaunas idejas un īstenot tās praktiskā līmenī ar atbalstītajiem mākslīgā intelekta rīkiem. Tas vairs nav parasta uzņēmuma iekšējā AI čatbota izstrāde, kas uzlabo produktivitāti par dažiem procentiem, bet gan reāls un jauns risinājums. Kā piemēru izmantojām šobrīd notiekošās ASV debates, taču dezinformācijas problēma ir daudz plašāka. Šādi ideju hakatoni ir ieguldījums nākotnē,” pēc dalības hakatonā ar gandarījumu pauž LU komandas dalībnieki, “hakatons apvienoja mūs, lai izstrādātu, ko tādu, ko ievērojuši ne tikai vietējie, bet arī starptautiskie spēlētāji ar Meta un IBM palīdzību.”

Lai hakatona komandām dotu iespēju reālā laikā izstrādāt un testēt izstrādāto risinājumu konceptus, uzņēmums “IBM” pasākumā nodrošināja piekļuvi augstas veiktspējas infrastruktūrai jeb sandbox ar iespēju izmantot “Meta” lielo valodu modeli “Llama3” un “IBM” mākslīgā intelekta platformu “Watsonx”. 

Hakatonu organizēja RTU Zinātnes un inovāciju centrs sadarbībā ar uzņēmumiem “Meta”, “IBM”, Tallinas Tehnoloģiju universitāti, Tartu universitāti un Viļņas Ģedimina Tehnisko universitāti.  

Dalīties