2024. gada 24. un 25.septembrī Latvijas delegācija – LU ESZF Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskā centra, Saulkrastu novada pašvaldības un biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” pārstāvji piedalījās projekta “Bēgļu un migrantu sociāli ekonomiskā integrācija” (SIRM) nu jau ceturtajā pieredzes apmaiņas vizītē un partneru tikšanās, kas norisinājusies Maramurešas pašvaldībā, Rumānijā. Vizītes galvenā tēma bija “Starpinstitūciju sadarbība – valsts institūciju un NVO loma”.

Maramureșas apgabals ir daļa no Rumānijas ziemeļrietumu reģiona un 163.1 kilometru garumā tas robežojas ar Ukrainu, iekļaujot sevī arī Karpatu kalnus. Apgabalā dzīvo aptuveni pusmiljons iedzīvotāju, bet tā platība veido 2.6% no visas Rumānijas teritorijas. 2022.gada februārī, sākoties militārajam konfliktam Ukrainā, Maramureșa uzņēmusi un sniegusi atbalstu lielām ukraiņu civiliedzīvotāju plūsmām. Apgabala dome tajā brīdī darbojas kā katalizators Maramureșas kopienas mobilizēšanai, lai sniegtu palīdzību ukraiņu bēgļiem. Šobrīd bēgļu straume ir ievērojami  mazinājusies. 2024.gadā pagaidu aizsardzība izdota 5’600 ukraiņiem.

SIRM pieredzes apmaiņas vizītes mērķis bija uzzināt par sešu Eiropas valstu vai reģionu aktivitātēm saistībā ar NVO sadarbību ar valsts institūcijām atbalsta sniegšanā gan Ukraiņu civiliedzīvotājiem, gan arī trešo valstu patvēruma meklētājiem, kā arī dalīties Latvijas pieredzē. Prezentāciju laikā tika izcelta NVO nozīmīga loma tādās integrācijas aktivitātēs kā centralizētās informācijas veicināšana, valodu nodarbības vai kursi, radošas aktivitātes ģimenēm un bērniem, psiholoģiskais atbalsts, kultūras pasākumi, juridiskās konsultācijas un daudzas citas. Piemēram, platforma “Migrācijas akadēmija” Polijā, kas nodrošina apmācību un izglītojošus resursus cilvēkiem, kuri ikdienā strādā ar bēgļiem un migrantiem vai PRO-FIL fonda projekts “Mobile Protection Hub” (Polijā) – mobilais centrs, kas Ukraiņu civiliedzīvotājiem sniedz karjeras konsultācijas un psiholoģisko atbalstu tajās vietās, kur viņi dzīvo. Fonds PRO-FIL koncentrējas arī uz projektiem, kas saistīti ar jaunāko klašu bērnu atbalsta sniegšanu vai mentorēšanu.

Maramureșas apgabala dome uzsvēra “Īpašas darba grupas” izveidi sadarbībā ar vairāk nekā 30 NVO, reaģējot uz krīzes situāciju, un ar UNICEF palīdzību pirmā Blue Dot centra atvēršanu Rumānijā. Apgabala dome piešķīra 300 tūkst. EUR, lai finansētu vietējās NVO projekta ietvaros “Sadarbība kapacitātes palielināšanā Maramureșas apgabalā, lai nodrošinātu efektīvu un atbilstošu humāno palīdzību bēgļiem/personām, kas ieceļo Rumānijas teritorijā, kā arī pilsoņiem un valsts iestādēm Ukrainas teritorijā.

Savukārt Latvijas pārstāvji dalījās ar biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem!” pieredzi, sadarbojoties ar  valsts sektoru un publiskajām iestādēm, kā arī nozīmīgu lomu Latvijas integrācijas politikas īstenošanā.  Ingmārs Freimanis, biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem”  padomes loceklis, dalās savos iespaidos:

Atskatoties uz pieredzes apmaiņas vizītē redzēto un dzirdēto, secinu, ka īpaši noderīgi bija uzklausīt citu SIRM projekta dalībvalstu pieredzi NVO un valsts sektora sadarbībā, jo sevišķi atziņas no Polijas Piekarpatu vojevodistes, kurā veiksmīgi īstenoti mobilie psihoemocionālā atbalsta centri, sniedzot palīdzību Ukrainas civiliedzīvotājiem tieši tur, kur viņi ir izmitināti, un šādā veidā pārvarot aizspriedumus saistībā ar psihiskās veselības jautājumiem. Tāpat noderīgi bija uzzināt par Polijā īstenoto “Migrācijas akadēmiju” – tiešsaistes platformu, kurā dažādos apmācību moduļos var iesaistīties visi, kas strādā migrācijas un patvēruma jomā.”

Otrajā vizītes dienā dalībnieki apmeklēja Ārkārtas situāciju centru – COMMAND (Inspectorate for Emergency Situations – COMMAND) pilsētā Baia Marē, kā arī Patvēruma meklētāju procedūru un izmitināšanas reģionālo centru, Șomcuta Mare pilsētā.

COMMAND centrs tika izveidots, lai uzlabotu prognozēšanas spējas, darbības efektivitāti un intervences kvalitāti, investējot tajā 2,8 miljonu EUR no Ungārijas, Slovākijas, Rumānijas un Ukrainas pārrobežu sadarbības programmas (2020-2024), kā arī valsts un apgabala resursus. Finanšu līdzekļu piesaiste ļāva izveidot integrētu ārkārtas situāciju dispečeru centru, ārkārtas situāciju komitejas sanāksmju telpas un intervences aprīkojumu, lai savlaicīgi sagatavotu apgabalu dažāda līmeņa ārkārtas situācijām.

Viesojoties Patvēruma meklētāju reģionālajā procedūru un izmitināšanas centrā, dalībnieki uzzināja par centra pienākumiem, konkrētām procedūrām un laika pavadīšanas iespējām. Centrs īsteno vairākas iniciatīvas sadarbībā ar NVO sektoru, t.sk., Rumānijas Nacionālo bēgļu padomi, biedrību “Glābiet bērnus” un Sarkano Krustu, kā arī Teorētisko vidusskolu “Ioan Buteanu”. Šīs galvenokārt vērstas uz integrācijas programmu – izglītības, kultūras un sociālās aktivitātes, kā arī konsultācijas un finansiālu atbalstu patvēruma meklētājiem. Galvenie sadarbības partneri

Projekta SIRM projekta īstenošanā ir pavienojušas 8 Eiropas Savienības (ES) valstu un institūcijas iestādes ar mērķi apmainīties ar zināšanām un pieredzi, lai uzlabotu bēgļu un migrantu uzņemšanas un sociāli ekonomiskās integrācijas politikas dokumentus. Projekts tiek īstenots ar ES Eiropas Reģionālās attīstības fonda Interreg Europe 2021-2027 programmas ietvaros, un kopējais projekta budžets ir 1785576 EUR

Vairāk par projektu SIRM: https://www.interregeurope.eu/sirm,
https://www.facebook.com/SIRM.InterregEurope

Dalīties

Saistītais saturs

Projekta SIRM Latvijas pārstāvji iepazīst bēgļu un migrantu situāciju Itālijā
26.06.2024.

Projekta SIRM Latvijas pārstāvji iepazīst bēgļu un migrantu situāciju Itālijā