27. septembrī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Anatomijas muzejā norisinājās projekta “Atbalsts atvērtās zinātnes ieviešanai praksē, kā arī izveidoti risinājumi zinātnes datu koplietošanai un dalībai ES atvērtajā zinātnes mākonī” atklāšanas sanāksme. Pirmo reizi vienkopus pulcējās datu kuratori no četrām Latvijas universitātēm – RSU, Latvijas Universitātes (LU), Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes – kopā ar Augstākās izglītības un zinātnes IT koplietošanas pakalpojumu centra (VPC) pārstāvjiem, lai iezīmētu Latvijas pētniecības datu kuratoru tīkla izveidi un veicinātu efektīvāku un ilgtspējīgāku pētniecības datu pārvaldību Latvijā.  

Datu kuratoru tīkla pasākumu ar uzrunu atklāja RSU zinātņu prorektore Agrita Kiopa un VPC direktors Jānis Grēviņš, uzsverot datu kuratoru tīkla lomu un nozīmi atvērtās zinātnes principu iedzīvināšanā un Latvijas pētniecības attīstībā kopumā. Starptautisko perspektīvu datu pārvaldībā un FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable – atrodami, pieejami, savietojami,  atkalizmantojami) principu ieviešanā sniedza Mišelle van den Berka (Michelle van den Berk) no Nīderlandes Nacionālā pētniecības datu ekspertīzes centra DANS, uzsverot pētniecības datu atvērtās piekļuves nozīmi procesu un tehnoloģiju izaugsmei visas sabiedrības labā. 

Ar savu pieredzi dalījās RSU asociētais profesors, pētnieks un datu čempions Serhio Uribe (Sergio Uribe). Viņš datu kuratoru uzmanību pievērsa pētniecības datu koplietošanai un pārvaldības nenovērtējamai lomai pētniecības datu atkārtotas izmantošanas, atpazīstamības un karjeras izaugsmes uzlabošanā. S. Uribe sniedza padomus un ieteikumus datu kuratoru darbam ar pētniekiem, parādot praktiskus paņēmienus pētniecības datu organizēšanai, standartizācijai un rūpīgai dokumentācijai. Tāpat ar savu jaunās pētnieces pieredzi datu pārvaldībā dalījās VPC datu kuratore Daina Kosīte, atklājot datu kuratoru funkciju katrā no veicamajiem soļiem pētniecības gaitā. 

Dienas otrajā daļā pasākuma dalībnieki iesaistījās projekta attīstības tematiskajās darba grupās, lai kopīgi izstrādātu darba mērķus un nākotnes plānus datu kuratoru tīkla attīstībai, nodrošinot spēcīgu pamatu turpmākajai sadarbībai pētniecības datu pārvaldībā starp pētniecības institūcijām Latvijā. 

Projekta laikā LU darbu sākuši pieci datu kuratori: Iveta Andersone, Danija Maļceva, Eva Petrošina, Emīls Siliņš un Artūrs Svarinskis. Datu kuratoru galvenais mērķis ir veicināt atvērtās zinātnes kultūras veidošanos universitātē un attīstīt pētniecības datu pārvaldības labas prakses ieviešanu, sniedzot atbalstu akadēmiskajam un vispārējam personālam un studējošajiem pētniecības datu pārvaldībā un visos pētniecības datu dzīves cikla posmos. 

Datu kuratori palīdzēs izveidot LU datu pārvaldības sistēmu. Sadarbībā ar citām LU struktūrvienībām veiks pētniecības datu pārvaldību regulējošo normatīvo aktu izstrādi un ieviešanu, izstrādās vadlīnijas, procedūras un instrukcijas, kā arī organizēs informatīvos un izglītojošos pasākumus par pētniecības datu pārvaldību un datu otrreizēju vai atkārtotu izmantošanu. 

Projekts “Atbalsts atvērtās zinātnes ieviešanai praksē, kā arī izveidoti risinājumi zinātnes datu koplietošanai un dalībai ES atvērtajā zinātnes mākonī” (Nr. 2.1.3.1.i.0/2/23/I/CFLA/002) tiek īstenots ar Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda atbalstu. Tā kopējais finansējums ir 3 575 279,40 EUR, no kura Atveseļošanas fonda finansējums ir 3 444 000,00 EUR un valsts budžeta finansējums 131 279,30 EUR. 

 

Dalīties

Saistītais saturs

Pētniecības dati turpmāk būs pieejami ikvienam
12.04.2023.

Pētniecības dati turpmāk būs pieejami ikvienam