Eiropas kultūras mantojuma dienas 2024 Latvijas Universitātē ievadīs Universitātes 105. gadadienas mēnesi. Latvijas Universitātes Muzejs interesentiem piedāvā viesošanos Valsts nozīmes arhitektūras piemineklī - Rīgas Politehniskā institūta, tagad Latvijas Universitātes, galvenajā ēkā Raiņa bulvārī 19, Rīgā. Tā slēpj sevī vēl 5 Valsts nozīmes kultūrvēsturiskus objektus.

7. septembrī apmeklētājiem piedāvāsim divus ēkas iepazīšanas seansus: 11:00 un 13:00, Lielajā aulā.
 

Katra seansa sākumā apmeklētājus gaidīsim Lielajā aulā, kur īsā prezentācijā iepazīstināsim ar ēku, galvenajiem apskates objektiem un maršrutu. Būs iespēja iepazīt Lielo un Mazo aulu, vēsturisko Studentu karceri un Laika dienesta telpu, baroka laika dzīvojamo ēku portālus no Doma laukuma, kā arī ēkā saglabājušos kultūrvēsturiskos simbolus.
 

Vēsturiskais Studentu karceris - Baltijas mērogā unikāla, oriģināli saglabājusies vēsturiskā liecība par 19. gs. otrās puses studentu disciplinēšanu Rīgas Politehnikumā. Tajā apskatāmi uz sienām atstāti studentu paraksti, karikatūras un dzejoļi latīņu, itāļu, vācu, krievu un poļu valodās.

Baroka laika ēku portāli - 17. līdz 18. gs. Vecrīgas ēku ieejas rotājumi, kas, nojaucot oriģinālās ēkas, pārvesti uz universitātes telpām, lai tos saglabātu. Viens no tiem - tā sauktais Lauvu portāls. 

LU Lielā aula - LU saimes galvenā pulcēšanās vieta, kas veidota funkcionālisma stilā ar stilizētiem klasicisma un nacionālā romantisma elementiem. Tajā atrodas trešās lielākās koncertērģeles Latvijā, kas arī ir Valsts nozīmes kultūrvēsturisks piemineklis. Tāpat redzama vēsturisko fakultāšu simbolika. 

LU Mazā aula -  viena no senākajām LU galvenās ēkas telpām ar oriģinālo interjeru, kur pirms 105 gadiem tika noturēts Latvijas Universitātes dibināšanas Svētku akts. Tāpat apskatāma E. Laubes projektēta tribīne nacionālā romantisma stilā.

 

Bezmaksas pasākums. Tiks veikta fotografēšana, un fotogrāfijas izmantosim pasākuma publicitātei.  

Papildus informācijai tel. 25733456.

 

2024. gada Eiropas kultūras mantojuma dienas veltītas kultūras mantojuma pieejamībai un drošībai. Uzmanība pievērsta trīs galvenajiem virzieniem: kultūras mantojuma publiskajai pieejamībai, piekļūstamībai cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem un drošībai, kas ietver arī sabiedrības atbildību un zināšanas par kultūras vērtību saglabāšanu. Programma 

Eiropas kultūras mantojuma dienas ir visplašāk atzīmētais pasākums eiropiešu vidū pēc iesaistīto iedzīvotāju skaita.  Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā organizē kopš 1995. gada. Šī skaistā un Eiropas kultūrai nozīmīgā tradīcija ik gadu septembrī dod iespēju plašai sabiedrībai vairāk iepazīt, izjust un baudīt kultūras mantojumu.

Dalīties

Saistītais saturs