Latvijas Universitātes (LU) Muzejs aicina uz grāmatas "Alfons Piterāns. Ķērpju herbārijs” atvēršanas svētkiem 2024. gada 27. augustā pl. 15.00 pasākumu telpā "Šķūnis" LU Botāniskajā dārzā, Kandavas ielā 2, Rīgā. Papildus informācija: muzejs@lu.lv

Alfona Piterāna sagatavotā grāmata “Ķērpju herbārijs” ir ceturtais izdevums Muzeja sērijā. Tā ir veltīta unikālai LU Muzeja krājuma daļai – ķērpju herbārijam, kas ir A. Piterāna mūža darbs un aizraušanās.

Diemžēl valsts emeritētais zinātnieks A. Piterāns devās mūžībā 2024. gada 19. februārī 93 gadu vecumā, nesagaidījis šīs grāmatas iznākšanu, tāpēc Latvijas vadošā ķērpju pētnieka pēdējo iespieddarbu LU Muzejs velta viņa piemiņai.

A. Piterāna darba mūžs 66 gadus bija saistīts ar Latvijas Universitāti: 1958. gadā viņš sāka strādāt Latvijas Valsts Universitātes Bioloģijas fakultātes Botānikas katedrā, 1968. gadā kļuva par vecāko pasniedzēju, bet 1970. gadā ievēlēts par docentu. Docents A. Piterāns lasīja lekcijas zemāko augu sistemātikā, augu morfoloģijā, ekoloģijā, algoloģijā, lihenoloģijā un botānikā, speckursus lihenoloģijā un bioindikācijā, hidrobioloģijā, vadīja laboratorijas darbus un studentu vasaras prakses. Viņš iesaistīja studentus ķērpju pētniecībā, izaudzināja nākamo Latvijas lihenologu paaudzi.

Ķērpju izpēti A. Piterāns sāka ar Daugavas ielejas ķērpju floras pētījumiem, vēlāk devās zinātniskās ekspedīcijās uz Slīteres rezervātu, Gaujas Nacionālo parku, Moricsalas rezervātu, Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu un uz citām floristiski interesantām vietām. Šo pētījumu rezultātus viņš izmantojis daudzajās zinātniskajās un populārzinātniskajās publikācijās, mācību grāmatās un metodiskajos materiālos, kā arī izveidojis pirmo “Latvijas ķērpju konspektu”, apkopojot ziņas par 503 Latvijā augošo ķērpju sugām.

Pensionējies A. Piterāns darbu nepārtrauca – līdz pēdējām mūža dienām viņš turpināja strādāt: noteica ķērpju paraugus un kārtoja kolekcijas LU Muzejā, atstājot bagātu ķērpju paraugu krājumu studentiem, pētniekiem un citiem interesentiem.

 

Grāmatas par LU Akadēmiskā apgāda izdevniecības cenām var iegādāties interneta veikalā, LU galvenajā ēkā (Raiņa bulv. 19, infocentrā) darba dienās, izdevniecības telpās (Aspazijas bulv. 5–132), bet elektroniskā versija brīvi pieejama LU e-resursu repozitorijā.

Dalīties

Saistītais saturs

Izdota Ferdinanda Erdmaņa Štolla sēņu pasaulei veltīta grāmata
15.05.2023.

Izdota Ferdinanda Erdmaņa Štolla sēņu pasaulei veltīta grāmata

“Zvaigžņu aicinājums” – jauna grāmata Muzeja sērijā
26.07.2021.

“Zvaigžņu aicinājums” – jauna grāmata Muzeja sērijā

„Zvirbulis. Kosmoss. Akvareļi” grāmatas atvēršanas svētki
11.09.2019.

„Zvirbulis. Kosmoss. Akvareļi” grāmatas atvēršanas svētki