Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Zinātņu mājā Torņakalnā, Jelgavas ielā 3, ātrijā atklāta izstāde, kas veltīta 2024 gada putnam - mazajam zīriņam (Sternula albifrons). Izstāde veidota ar LU Muzeja Zooloģijas kolekcijās esošajiem paraugiem un attēlo mazo zīriņu, kā arī sniedz ieskatu citu Latvijā dzīvojošo zīriņu sugu klāstā.

LU Muzeja krājumā atrodas viens mazā zīriņa izbāzenis, deviņas ādiņas un četrpadsmit olas. Priekšmeti ievākti laika periodā no 1901. gada līdz 1979. gadam, un tie nākuši gan no Latvijas, gan arī no Igaunijas teritorijas.

Mazais zīriņš ir būtisks ar to, ka Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) to izvēlējusies par 2024. gada putnu ar mērķi vērst uzmanību uz to, ka šķietami nekaitīga cilvēku uzturēšanās un atpūta jūras piekrastē var būt letāla nelielu dabas pārstāvju sugas izdzīvošanai.

Izstādē iespējams tuvāk apskatīt LU Muzeja krājumā esošos priekšmetus, kas saistāmi ar mazo zīriņu un reprezentē tā skaisto un filigrāno izskatu. Ārpus izstādes gan paliks zīriņa skaistais dziedājums un straujais lidojums. Vairāk par mazo zīriņu iespējams arī uzzināt LU Muzeja rubrikā MĒNEŠA PRIEKŠMETS.

Izstāde Zinātņu mājā būs pieejama apskatei visu vasaru. Citus LU Muzeja Zooloģijas kolekciju dārgumus iespējams aplūkot Kronvalda bulvārī 4, 4. stāvā. Apmeklējumu iepriekš jāpiesaka muzeja mājaslapā vai pa tālr.: 67034013

Izstādi sagatavoja LU Muzeja Zooloģijas kolekciju krājuma glabātāja Madara Smeltere-Molla.

Dalīties

Saistītais saturs

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Mazais zīriņš
22.07.2024.

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Mazais zīriņš

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Lakstīgalu paraugi Zooloģijas kolekcijās
05.06.2023.

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Lakstīgalu paraugi Zooloģijas kolekcijās