1924. gada 16. oktobrī dzimusi Laima Tabaka (dzimusi Melnalksne) - viena no ievērojamākajām Latvijas botāniķēm, Dr. emeritus, specializējusies ģeobotānikā, purvu pētniecībā, augu ģeogrāfijā, taksonomijā un dabas aizsardzībā.   

L.Tabaka dzimusi Ļeņingradā (tagad Sanktpēterburgā), 1945. gadā ar ģimeni pārcēlusies uz Rīgu, ar izcilību beigusi LU Bioloģijas fakultāti (1949), aspirantūru Maskavas Valsts universitātē (1955). Strādājusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Bioloģijas institūta Botānikas laboratorijā – sākumā kā zinātniskā līdzstrādniece (1953-1973), vēlāk kā laboratorijas vadītāja (1973-1993) un institūta direktora vietniece (1973-1988). Piedalījusies Latvijas veģetācijas kartēšanā. Izstrādājusi Latvijas ģeobotāniskās rajonēšanas principus, kas bija par pamatu Latvijas fiziski-ģeogrāfiskajai rajonēšanai. Dr. biol. Laimas Tabakas redakcijā izdoti astoņi “Latvijas PSR floras un veģetācijas” rakstu krājumi par visiem Latvijas ģeobotāniskajiem rajoniem. Tajos publicēti raksti par vaskulāro augu floras sastāvu, izplatību un augu ģeogrāfijas īpatnībām, kā arī par reto un aizsargājamo augu sugu atradnēm.  

L. Tabakas zinātniskais mūžs lielā mērā veltīts dabas aizsardzībai – zinātnieces vadībā izveidoti pirmie aizsargājamo augu saraksti, izdots darbs “Latvijas PSR aizsargājamās augu sugas” (1973), pēc kura vēlāk top Latvijas Sarkanā grāmata. Pēc L.Tabakas ierosinājuma veiktas pirmās augu inventarizācijas aizsargājamajās dabas teritorijās, uzrakstīta pirmā grāmata sērijā “Aizsargājamo teritoriju flora” – par Abavas upes ielejas kompleksā dabas lieguma floru. L. Tabaka ir vairāk nekā 100 zinātnisku darbu autore. Zinātniece aktīvi organizējusi gan Latvijas, gan pārrobežu botāniķu ekspedīcijas-konferences un savākusi ap 15 000 herbārija eksemplāru, kas šobrīd glabājas LU Bioloģijas institūta Botānikas laboratorijā.  

Līdz pat mūža pēdējām dienām L. Tabaka turpināja piedalīties dažādu zinātnisko tēmu izstrādē. L. Tabaka mirusi 2000. gada 13. jūlijā Rīgā, apglabāta Rīgā, Raiņa kapos. Laimas Tabakas atstātais bagātais zinātniskais mantojums vēl ilgi kalpos nākamo paaudžu zinātniekiem. 

 

Latvijas Botāniķu biedrība. Personības. Laima Tabaka  

Vimba, E. Laima Tabaka - Universitātes absolvente. Universitātes Avīze. 2001. Nr.5.