Pirmais pedagoģijas doktors Latvijā - Eduards Pētersons dzimis 1882. gada 26. maijā. 
1919. gadā 37 gadu vecumā iestājies Latvijas Universitātes (LU) Filozofijas un filoloģijas fakultātē pedagoģijas nodaļā. Paralēli studijām bija lektors skolotāju sagatavošanas un vispārīgas izglītības kursos.
1923. gadā pabeidza LU Pedagoģijas nodaļu baltu valodniecības kursus, iegūstot pedagoģijas kandidāta grādu. 
1924. gadā kļūst par LU pirmās šķiras lektoru Filozofijas un filoloģijas fakultātē. Vēlāk 1927. gadā iecelts par LU privātdocentu Pedagoģijas katedrā. 1937. gadā LU cieš lielu zaudējumu - mūžībā aiziet pedagoģijas nodaļas vadītājs un docents prof. Aleksandrs Dauge. Viņa vietā nāk E. Pētersons kā vecākais docents un pārņem priekšmetus - pedagoģija un pedagoģijas vēsture. 
Pēc veiksmīgi nokārtotiem pedagoģijas doktora pārbaudījumiem - piesaka disertāciju “Pestalocija personība un viņa pedagoģiskās idejas”, un 1940. gada 3. maijā veiksmīgi aizstāv to ar nosaukumu “Pestalocija pedagoģisko ideju sistemātisks vērtējums”.  Pēc nepilnas nedēļas 8. maijā LU padome apstiprina E. Pētersona pedagoģijas doktora grādu. Maija beigās no izglītības ministra Jūlija Auškāpa E. Pētersons saņem atļauju pildīt ārštata ārkārtējā profesora pienākumus pedagoģijā.
Eduards Pētersons ir pirmais, kas Latvijā aizstāvēja doktora disertāciju pedagoģijā. 

Par ieguldīto darbu pedagoģijā E. Pētersons saņēma Triju zvaigžņu ordeni (IV šķira - virsnieks) un Atzinības krustu (komandieris). 

 

NEAIZMIRSTAMĀS BIOGRĀFIJAS. Eduards Pētersons - pirmais pedagoģijas doktors Latvijā 

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Pirmā disertācija pedagoģijā Latvijā 

“Pestalocija personība un viņa pedagoģiskās idejas”

Eduards Pētersons savam laikam un mūsdienām

Pestalocija personība un viņa pedagoģiskās idejas: disertācija