1868. gada 22. augustā dzimis profesors, Latvijas Universitātes (LU) pedagoģijas docents un pedagoģijas nodaļas vadītājs, Pedagoģijas Goda doktors Aleksandrs Dauge.
Dzimis skolotāja Jura Dauges ģimenē, Saukas “Kalna krogā”. Jaunākais brālis Pauls Dauge bija stomatologs un revolucionārs. Mācījies pie tēva Saukas pagastskolā, vēlāk Pēterburgas Sv. Annas baznīcas skolā. Sācis pedagoga gaitas 1886. gadā pie tēva Saukas pagastskolā kā palīgskolotājs. 1887. gadā kā brīvklausītājs noliek gala eksāmenus Tērbatas guberņas ģimnāzijā. 1889. gadā sācis studijas teoloģijā un vēsturē Tērbatas universitātē. Sadraudzējies ar Eduardu Veidenbaumu Tērbatas latviešu studentu literāriski zinātniskajā pulciņā “Pīpkalonijā”.
Pēc Tērbatas universitātes beigšanas 1895. gadā sāk darbu kā skolotājs Trefnera ģimnāzijā Tērbatā. 1897. gadā dodas uz Poliju, kur Sedlces ģimnāzijā strādā par vācu valodas skolotāju un vēlāk 1900. gadā Varšavas 1. ģimnāzijā. Paralēli strādājis arī Varšavas Augstākajos komerckursos kā vācu valodas un vēstures skolotājs un Sieviešu neofiloloģiskajos kursos kā literatūras un pedagoģijas skolotājs. 1907. gadā pārceļas uz Krieviju, Maskavu. Tur līdz 1920. gadam strādā Maskavas Aleksandra komerckolā.
1920. gadā atgriežas Latvijā un pēc nopelniem ārzemēs tiek ievēlēts par LU Pedagoģijas nodaļas vadītāju un docentu. Paralēli darbam LU bija Latvijas Repubikas izglītības ministrs (1921-1923). 1927. gadā kļūst par žurnāla “Latvijas Jaunatne” redaktoru.
A. Daugem bijusi aktīva sabiedriskā dzīve  - Rīgas Latviešu biedrības runas vīrs, darbojies Latvijas Sarkanajā Krustā, studentu korporācijas Fraternitas Livonica filistrs un studenšu korporācijas Dzintra goda filistrs.
1931. gadā LU piešķir Pedagoģijas Goda doktora grādu un ievēl par LU profesoru. Tajā pašā gadā tiek apbalvots ar Triju zvaigžņu ordeni (III šķira). 1936. gadā piešķir Kultūras fonda prēmiju par grāmatu “Gēte”.

1937. gada 11. martā dodas aizsaulē, apglabāts Lielajos kapos, Rīgā.

 

Pieminot izcilo pedagogu Aleksandru Daugi

Aleksandrs Dauge

A.Dauge. (1928). Manā jaunības zemē. Atmiņu grāmata. Rakstu krājums.

Wikipedia - Aleksandrs Dauge

Latvijas valsts un tās vīr