Projekts Nr. 3. Vietējo lauksaimniecības resursu ilgtspējīga izmantošana paaugstinātas uzturvērtības pārtikas produktu izstrādei (PĀRTIKA)
Projekta vadītājs: Ruta Galoburda, Dr.sc.ing. Latvijas Lauksaimniecības universitāteProjekta mērķis: Radīt bezatlikuma pārstrādes tehnoloģiju izmantošanas iespējas jaunu un inovatīvu pārtikas produktu ieguvei un ražotāju konkurētspējas paaugstināšanai, izmantojot vietējo augu un dzīvnieku izejvielas
Uzdevumi:
- izpētīt lauksaimniecībā nozīmīgu kultūraugu audzēšanas tehnoloģiju dažādu aspektu ietekmi uz kvalitatīvas pārtikas un lopbarības izejvielu ieguvi; agroekonomiski izvērtēt šo tehnoloģiju priekšrocības un trūkumus attiecībā uz veselībai nozīmīgu vielu nodrošināšanu un vides ilgtspējību;
- izvērtēt jaunu pārstrādes tehnoloģiju ietekmi uz bioloģiski aktīviem savienojumiem pārtikas izejvielās un produktos; noteikt optimālos tehnoloģiskos parametrus produktu kvalitātes saglabāšanai pārstrādes procesos un uzglabāšanas laika pagarināšanai;
- izpētīt pārtikas ražošanas iespējamos bezatlikumu tehnoloģiskos risinājumus, lai palielinātu lauksaimniecības un pārtikas produkcijas ražotāju konkurētspēju.