Aprīļa - maija numurs

2...Mūsu draugi – roboti. Vitolds Grabovskis
Viņi nav veidoti no miesas un asinīm, bet no metāla, sensoriem un elektronikas. Robotu speciālisti strādā, lai izveidotu intelektuālus robotus, kas būtu spējīgi sarunāties, smieties un raudāt.

5...Smadzenes uz riteņiem. Agris Ņikitenko
Mūsdienās no robotiem tiek gaidīts kas vairāk nekā tikai priekšmetu transports – no robotiem sagaida spēju pieņemt lēmumus, kas saistīti ar konkrētu uzdevumu.

8...Izmaiņas dabaszinātnēs un matemātikā ienāk arī 7.-9. klasē
21. gadsimtā dabaszinātņu un matemātikas izglītība ir ieguvusi citus akcentus nekā līdz šim. Uzsvars liekams uz to, lai skolēns kļūtu par pētnieku un aktīvu mācību procesa dalībnieku.

Putnu zirneklis ''Lasiodora parahybana''10...Mazie plēsoņas. Ingrīda Jansone-Henkuzene
Astoņas kājas, astoņas acis, dzīvo arī tavās mājās. Uzmini nu, kas tas ir! Šie mazie plēsoņas medī, uzbrūkot upurim no slēpņa vai lēcienā. Dažkārt ietin tīklā.

16...Latvijas dabas simboli 2010
Dabas aizsardzības pārvalde apkopojusi informāciju par dažādu biedrību izvēlētajiem 2010. gada Latvijas dabas simboliem. Par gada dzīvnieku kļuvis...

20...Vīrusi - vēl neatminēta mīkla! Gunita Sudmale
Šī ir vīrusu pasaule. Tie sastopami visur – ūdenī, augsnē, gaisā, augos, dzīvniekos un cilvēkos. Daži vīrusi izskata ziņā atgādina citplanētiešu kosmosa kuģus, bet citi – baznīcas vitrāžas.

23...Vai sen jau lidojam? Mīti un patiesība. Valdis Segliņš
Mūsdienu sabiedrībā cirkulē mīti, ka lidošana nav nekas jauns, to labi esot piepratušas jau senās civilizācijas.

24...Kosmiskais priekšpostenis. Fotostāsts. Ilgonis Vilks
Starptautiskā Kosmiskā stacija ir lielākais cilvēka roku radītais objekts kosmosā. Tai ir septiņi lieli moduļi, brīžiem staciju apdzīvo 10 cilvēki.

Freds Heiss, Džims Lovels un Džeks Svaigerts26...Zaudētais Mēness.
Jānis Jaunbergs
Pieplakuši pie iluminatora, astronauti vēroja eksplozijas bojāto kosmosa kuģi. Viņi bija iztēlojušies, ka ieraudzīs kādu sīku caurumiņu, bet faktiskā aina bija katastrofāla – trūka vesels sānu panelis.

30...Mājas laboratorija


32...Vielas, kuru nav. Ilgonis Vilks
Zinātnes vēsturē netrūkst gadījumu, kad meklētas un arī atklātas patiesībā neeksistējošas vielas. Pārsteidzoši, bet šis process turpinās arī mūsdienās.

Milforda fjords. Tieši fjordā krīt 155 metrus augstais Stirlinga ūdenskritums36...Jaunie pasaules dabas brīnumi.
Agra Lipsberga
Ekspertu komisija par finālistiem izvirzījusi 28 dabas objektus. Līdz gada beigām ikviens pasaules iedzīvotājs var nobalsot par viņaprāt ievērojamākajiem pasaules dabas objektiem.

41...Zemūdens pasaule – aiz loga. Agra Lipsberga
Viesnīca var būt ne tikai vieta, kur atpūsties pēc iespaidiem bagātas dienas, bet tajā arī iespējams piedzīvot neparastu pārsteigumu, piemēram, lūkoties pa logu uz zemūdens pasauli.

42...Nogrimušās pilsētas. Ilgonis Vilks
Zemestrīces satricinātās smiltis pārvērtās dubļos, ēkas nogrima. Iznīcību sēja arī cunami vilnis... Šāds liktenis vēstures gaitā ir piemeklējis ne vienu vien pilsētu.

44...Japānas zemūdens piramīda. Valdis Segliņš
1985. gadā nirējs Kihačiro Aratake Okinavas salas tuvumā atklāja neparastas zemūdens struktūras. Vai tās ir dabas jeb cilvēku veidotas?

47...Erudītu lappuse