Septembra - oktobra numurs

2............ Daudz­veidīgais og­lek­lis. Ju­ri­ja Je­ri­na rak­stu tul­ko­jis Ilmārs Cīru­lis
Viens no og­lekļa pa­vei­diem ir hek­sa­gonālais di­mants – lon­sdeilīts. Tīram lons­deilītam te­orētis­ki jābūt par 58% iz­turīgākam nekā di­man­tam. Tātad tieši lons­deilīts ne­vis di­mants jāuz­ska­ta par pašu cietāko vie­lu uz Ze­mes.

4............ Sahāras smilšu zivs. Ingrīda Jansone-Henkuzene
Tiklīdz ķir­za­ku no­li­ka zemē, tā zi­benīgi ar gal­vu pa priekšu ie­ni­ra smiltīs gluži kā zivs ūdenī. Vai smilšu pre­testība bi­ja kļuvu­si tik ma­za, ka ķir­za­ka vieg­li pārvie­tojās tajās? Zinātnie­kus šis fakts ie­in­te­resēja...
6............ Bez hlo­rop­las­tiem ne­var! Līga Zāģere
Brīvi dzīvojoša baktēri­ja “sagūstīja” fo­to­sin­tezējošu ciānbaktēri­ju, bet to ne­sa­gre­mo­ja. Mij­ie­darbība izrādījās iz­devīga abām šūnām. Ciān­baktēri­ja veiksmīgi iedzīvojās šūnā un attīstījās par pir­mo hlo­rop­las­tu.
9............ Kā sau­li ie­spros­tot vadā? Il­go­nis Vilks
Jaunākās pa­au­dzes sau­les ba­te­rijās iz­man­to gais­mas kon­centrēšanas paņēmie­nu. Šādi var sa­sniegt augstāku efek­ti­vitāti un arī ne­va­jag tik lie­las sau­les ba­te­ri­jas.
10........ Sau­les ba­te­ri­ju re­kords. Eimi­jas Šifletes rak­stu tul­ko­ju­si San­dra Vil­ka
Sau­les enerģijas sistēmu in­stitūta zinātnie­ki iz­pildīja sa­vu Jaun­ga­da apņemšanos ātrāk kā ci­ti. 2009. ga­da janvārī viņi uzstādīja pa­sau­les re­kor­du, iz­ga­ta­vo­jot vi­se­fektīvāko sau­les ba­te­ri­ju pa­saulē.

12........ Brauk­sim ar ūde­ni? Jānis Kle­pe­ris
Sapņi par to, ka ūdens varētu būt gais­mas, sil­tu­ma un enerģijas avots, cilvēcei ir kopš se­niem lai­kiem. Dau­dzi inženieri ir gudrojuši, kā pārvei­dot iekšdedzes dzinēju tīrākai deg­vie­lai – ūdeņra­dim vai elek­trolīzes gāzēm.
14........ Pirm­ie soļi zinātnē Mārtiņš Zeps, Gunārs Ķīsis
Ātri sa­pratām, ka mums ir iespēja kopā ar at­saucīgiem cilvēkiem izstrādāt pētnie­cis­ko dar­bu, attīstot un po­pu­la­rizējot al­ter­natīvās enerģijas ieviešanas ide­jas Lat­vijā.
16........ Zo­bu su­kas pārvērtības. Elīna Laizāne
Vai kāds, ienākot van­nas is­tabā un paņemot rokā sa­vu zo­bu su­ku, domā – cik in­te­re­sants priekšmets? Lai­kam jau nē, ja vien ne­ie­rau­ga to pir­mo rei­zi. Tomēr ir vērts aiz­domāties!

18........ In­di­jas nerūsošās dzelzs ko­lon­nas. Val­dis Seg­liņš
Daži cilvēku vei­do­ti šedevri ir pa­tie­si pārsteidzoši. Viens no šādiem cilvēka da­rināta­jiem brīnu­miem ir nerūsošās dzelzs ko­lon­nas In­dijā. Par to īpašībām un iz­cel­smi pastāv ne­ie­domājams skaits nostāstu...

22........ Vienkārši kom­pass. Val­dis Seg­liņš
Nav gluži skaidrs, kā se­natnē cilvēki varēja orientēties apkārtnē. Vieg­li ie­domāties, ka par orien­tie­riem kal­po­ja dažādi rak­sturīgi da­bas ob­jek­ti, Sau­le un zvaigznes. Tomēr tas izrādījās ļoti nedroši, bi­ja nepieciešams pilnīgi jauns ri­sinājums.
26........ Ek­so­ti­kas meklēju­mi Eti­opijā (no­bei­gums). Ag­ra Lip­sber­ga
Mūs aiz­ved pie būdas, ku­ras priekšā sēž bēdīga mei­te­ne. Tā esot līga­va, kas at­­ves­ta no ci­ta cie­ma, čet­rus mēnešus ap­sargāta un la­bi ba­ro­ta. Līga­vai­nis jau ie­vadīts pieaugušo kārtā, jo veiksmīgi izgājis īpašo buļļu lēkšanas ce­re­mo­ni­ju...

30........ Sti­pen­di­ja ciet­vie­lu pētnie­kiem. Lai­ne Vo­se
Sti­pen­diāts stāsta, ka dar­bo­ties zinātnis­kajā in­stitūtā ir vieg­li. Tur val­da draudzīga at­mosfēra, at­tiek­sme pret vi­siem dar­bi­nie­kiem ir vienlīdzīga. Vienmēr iespējams pie­dalīties ne­formālās dis­ku­sijās, kas sekmē jaun­u ide­ju rašanos.
Ja pie­dzim­tu pa­tie­si ta­lantīga mei­te­ne, vai viņai būtu vieg­li kļūt ne­vis par vi­duvējību, bet par eli­tes pārstāvi? Vai viņai nāktos at­teik­ties no ģime­nes un per­so­niskās dzīves, lai “iz­sis­tos uz augšu”?

36........ Māksla un at­jau­no­jamās enerģijas teh­no­loģijas. Ra­sa Šmite, Dai­na Si­liņa
Māksli­nie­ka ie­ce­re bi­ja radīt di­na­mis­ku dis­ple­ju, kas vei­dots no ģenētis­ki mo­di­ficētām flu­ores­cējošām baktērijām. In­stalāci­ja, kas tiks izstādīta Rīgā, sastāvēs no mil­jo­niem dzīvu or­ga­nis­mu.

40........ Eifeļa tor­nim – 120! Val­dis Seg­liņš
Sākotnēji torņa tēls parīziešiem ne­pa­ti­ka un tam ti­ka veltīts ne viens vien iz­teiksmīgs epi­tets, ku­ru vidū “tukšais svečtu­ris”, “traģis­ka ie­las la­ter­na”, “kauns un ne­gods” bi­ja tie pieklājīgākie. Ta­gad...

43........ Vulkāns un sau­lrie­ti. Il­go­nis Vilks
Sa­gadījās tā, ka Starp­tau­tiskā Kos­miskā sta­ci­ja li­do­ja virs Sa­ričeva vulkāna tieši brīdī, kad no­ti­ka vulkāna iz­vir­dums. As­tro­nau­ti ne­pa­lai­da garām iz­devību un no­ti­ku­mu iemūžināja virknē efektīgu attēlu.

44........ Pa­raugs cit­planētiešu ie­bru­ku­mam. Gun­ta Vil­ka
Ko darīt cit­planētiešiem, kas ga­ta­vo­jas uz­brukt Ze­mei? Jā­skatās Ho­li­vu­das fil­mas, kurās apspēlēti dažādi ie­bru­ku­ma scenāri­ji. Arī zemieši ie­dves­mu ie­bru­ku­ma at­vairīšanai var smel­ties tais pašās filmās.