Marta - aprīļa numurs (2009)

 
2............ Zinātnes un tehnikas jaunumi, interesanti fakti. Valters Grīviņš, Ingrīda Jansone-Henkuzene, Ilgonis Vilks, Valdis Zuters
Māju kā noburtās Ērkšķrozītes pili no cilvēku acīm paslēpusi kudzu kuplā, zaļā lapotne. Te nepietiek ar prinča skūpstu, lai zustu burvestība, jo, lai kā to pļautu, kudzu ataug atkal un atkal.
5..............2008. gada Latvijas zinātnes Top 10
Kā jau katru gadu, Latvijas Zinātņu akadēmija nosaukusi izcilākos zinātnes sasniegumus mūsu valstī. To vidū minēts arī iepriekš nezināms kustību traucējumu sindroms narkotiku lietotājiem, kura cēlonis ir mangāna savienojumu pārmērīga uzkrāšanās organismā.
6..............Gauskāji dodas kosmosā. Ingrīda Jansone-Henkuzene
Sīko dzīvnieciņu tardigrādu neparastās spējas rosina cilvēku iztēli. Varbūt tie atceļojuši uz Zemi no kosmosa, jo kādēļ gan viņiem vajadzīga tik neparasta izturība kosmiskajos apstākļos?

10........ Pirmais īstais kosmosa kuģis. Jānis Jaunbergs
Toreiz, pirms gandrīz pusgadsimta, uz papīra tapa visdažādākie Mēness kuģi, daži milzīgu skārda cisternu izskatā, citi pavisam sīki. Taču cilvēkus uz Mēnesi aizgādāja kosmosa kuģis, saukts par Zirnekli.
12........ Sintētiskā dzīvība. Jānis Liepiņš
Nākotne solās būt ļoti interesanta. Iespējams, ka viens no sintētiskās dzīvības pētījumu rezultātiem būs lego tipa konstruktors, lai katrs interesents no vienkāršiem elementiem mājas apstākļos varētu radīt savu sintētisko mājdzīvnieku.
16........ Lielie ģeogrāfiskie atklājumi. Agra Lipsberga
Kāpēc Ameriku nesauc par Kolumbiju? Būtiska loma ir faktam, ka Kristofors Kolumbs nerakstīja ceļojumu aprakstus, bet cits Jaunās Pasaules pētnieks – Amerigo Vespuči – gan. Amerigo draugi ar lielu uzņēmību izplatīja ziņas par viņa ceļojumiem. Tā rezultātā...
20........ Senās Romas akvedukti. Valdis Segliņš
Senās Romas inženieri būvēja akveduktus, iespēju robežās apejot grūtos stāvo nogāžu posmus. Tomēr nepieciešamība uzturēt pietiekami lielu caurteci lika tiem veidot sarežģītus tuneļus, sifonus un viaduktus.
27........ Latvistiskais Vordz. Jānis Kuzmanis
– Vai, lūdzu, veterinārdakteris?
– Jā, klausos, ko vēlaties?
– Man vajadzētu kaķīti atspējot, lai mierīgāks un tā smaka mazāka...
Nesapratāt? Tad palasiet!

28........ Kad tuksneša Saule nodziest. Linards Kalvāns
Mongolija vilina ar gadsimtos sakņojušos klejotāju dzīvesveidu un milzīgajiem neapgūtajiem plašumiem. Papildus tam 2008. gada 1. augusta pilnais Saules aptumsums bija gana labs iemesls, lai dotos turp.
32........ Vai mūsu civilizācijai draud bojāeja? Imants Vilks
Tuvākās desmitgades būs viskritiskākās visā cilvēces vēsturē. Atkarībā no mūsu rīcības mēs vai nu iekļūsim ilgstošas labklājības un stabilitātes ērā, vai arī piedzīvosim apkārtējās vides un cilvēces sociālo sistēmu sabrukumu.
35........ Teleskopam – 400 gadu. Gunta Vilka
Četru gadsimtu laikā optiskie teleskopi nogājuši garu attīstības ceļu no Galileja pirmā teleskopa nepilnu trīs centimetru diametrā līdz desmitmetrīgiem milžiem, kas kalpo zinātnei.
42........ Zvaigznāji virs mums (turpinājums). Vitālijs Kuzmovs
1660. gadā par godu Anglijas karalim Kārlim I bija domāts izveidot zvaigznāju. Minētajam zvaigznājam tomēr nebija lemts nonākt zvaigžņu kartēs, taču pavasara zvaigžņotajās debesīs joprojām atrodama zvaigzne Kārļa Sirds.
46........ Mikroskops vai nanoskops? Ilgonis Vilks
Elektronu mikroskopi palīdz pētīt objektus nanolīmenī, ļaujot saskatīt pat atsevišķus atomus. Kur, kā un kāpēc to dara – lasiet šai rakstā .