Kukaiņi pret teroristiem un citi bioloģijas jaunumi

Posmkāji ir sav­dabīga dzīvnie­ku gru­pa, ko uz Ze­mes pārstāv milzīgs su­gu skai­ts. Ku­kaiņi un zir­nekļi apdzīvo gandrīz vai vi­sus Ze­mes nostūrus, pielāgojušies dažādām dzīves­ vidēm un barības iegūšanai. Ne­lie­lu posmkāju su­gu skai­tu cilvēki jau iz­man­to savā labā. Zinātnei un teh­no­loģijām attīsto­ties, strau­ji pie­aug in­te­re­se par citām posmkāju izmantošanas iespējām. 

Bi­tes meklē sprāgstvie­las


Suņi ar sa­vu lie­lis­ko ožu palīdz cilvēkiem nar­ko­ti­ku un sprāgstvie­lu meklēšanā. Tomēr suņi vēl nav vis­labākie palīgi, ku­kaiņu oža ir daudz pārāka par suņu ožu, jo tiem piemīt iz­ci­la jutība pret smaržu mo­le­kulām pat vis­mazākajā kon­centrācijā. Arī bišu (attēlā) ožas spējas ir tik­pat iz­ci­las. Zināt­nie­ki bitēm iemācīja re­aģēt uz sprāgstvie­lu smaržu, it kā tā būtu bišu barība. Izmēģinot bi­tes, re­zultāti bi­ja tei­ca­mi – ku­kaiņi at­ra­da sprāgstvie­las 99% gadīju­mu. Atšķirībā no lie­la­jiem suņiem tās spēja pārlūkot vis­mazākos stūrīšus un kak­tiņus. Tomēr vēl jāat­ri­si­na vie­na problēma – kā zinātnie­ki uz­zinās, ka bi­tes atradušas meklēto? Zinātnie­ki mēģināja bi­tes aprīkot ar mi­ni­atūriem raidītājiem, kas nav lielāki par sāls kristāliņu. Diemžēl tā ir dārga un sarežģīta teh­no­loģija. Bieži varētu iz­tikt ar vienkāršāku me­to­di – bi­tes vienkārši pa­laist aiz­domīgā ob­jek­ta vir­zienā. Pēc traģiskā 11. sep­tem­bra no­ti­ku­miem ASV ti­ka izmēģinātas dresētas bi­tes, kurām piedāvāja fur­go­nu ar sprāgstvie­lām. Bi­tes ap­li­pa ap fur­go­nu, norādīda­mas uz bīsta­mo kra­vu.

Mon­tā­nas Uni­ver­sitātes zi­nāt­nie­ki iz­dresējuši bi­tes saska­ņā ar kla­sisko dresūras paņēmie­nu – pa­cienājot tās ar sal­du sīru­pu, ja bi­tes at­rod sprāgstvie­lu pēc smaržas. Kā zināms, at­ro­dot jaun­u barību, kas smaržo, bi­tes do­das uz stro­pu un apmāca pārējās bi­tes re­aģēt uz jaun­o aromātu. To pašu da­ra arī zi­nāt­nie­ku apmācītās bi­tes, ja at­rod sprāgstvie­lu – tās ziņo pārējai bišu sai­mei par vir­zie­nu, kurp jādo­das, un aromātu, kas jāmeklē. Tā pāris stun­du laikā sprāgstvie­las vir­zienā do­das vai viss strops, vis­maz vi­sas dar­ba bi­tes, ku­ras zie­du nektāra vietā līdīs, rak­sies un meklēs di­namītu, ni­tro­gli­cerīnu vai 2,4–di­nit­ro­to­lu­olu. Nākotnē ASV plāno vi­su nozīmīgāko robežas kon­trol­pun­ktu tu­vumā iz­vie­tot stro­pus ar dresētām bitēm. Ti­kai nav skaidrības, cik ļoti uz bitēm var paļauties, jo tās nestrādā naktīs un ne­labvēlīgos laik­apstākļos. Šī ie­mes­la dēļ zinātnie­ki izmēģina arī tau­riņus un vēl ci­tus ku­kaiņus.

Ohai­o štata uni­ver­sitātes zinātnieks Ke­vins Da­li sīka tau­riņa galvā ie­montēja elek­tro­dus, kas kon­trolē nei­ro­nus, at­bildīgus par smaržas at­pazīšanu un arī mu­tes orgāna – snu­ķīša – darbību. Izpētot nei­ro­nu ak­ti­vitāti, no­skaid­ro­ja, ka tau­riņš itin la­bi ap­gu­va sa­karību starp kādu eks­pe­ri­mentā piedā­vātu smaržu un cu­ku­ra šķīdu­ma garšu – iz­vei­dojās no­sacīju­ma re­flekss. Zinātnie­kam iz­devās ku­kai­ni apmācīt, lai tas daudzo smaržu vidū izvēlas vie­nu – to, kas aso­ciējas ar barību. Šādi apmācīti tau­riņi varētu pēc smaržas at­rast noslēptas sprāgstvie­las un, iespējams, arī nar­ko­ti­kas. Pro­jek­tu daļēji spon­sorē Pen­ta­gons.

Ku­kaiņi–ki­bor­gi


Pen­ta­go­na zinātnis­ki pētnie­ciskā aģentūra DAR­PA 2006. gadā bioinženieriem pasūtīja pētīju­mu – pro­jek­tu “Hybrid In­sect MEMS”; tas nozīmē ku­kaiņu sakrustošanu ar mikro­elek­tro­mehāniskām sistēmām. Pro­jek­ta būtība – aprīkot dzīvu ku­kai­ni ar dažādām no­klausīšanās un filmēšanas ierī­cēm un vadīt to va­jadzīgajā vir­zienā, lai varētu iz­man­tot izlūkošanā. Pie dar­ba ķērās vairāku ASV uni­ver­sitāšu pētnie­ku gru­pas. 2008. gadā ti­ka iegūti pirm­ie re­zultāti ku­kaiņu vadīšanā. Ku­kaiņiem im­plantēja elek­tro­dus, caur ku­riem pie­va­dot strāvu, panāca spārnu kus­tināšanu. Sākotnēji ku­kaiņi bi­ja pie­stip­rināti pie šiem elek­tro­diem, jo strāvu pie­vadīja pa va­diem, vēlāk zinātnie­ki tos at­raisīja un mikroshēmas uz­montēja uz ku­kaiņu mu­gurām. Šo eks­pe­ri­men­tu vi­deo­ie­rak­stu iespējams no­skatīties in­ter­ne­ta vietnē http://www.eecs.berkeley.edu/~ma­har­biz/Cyborg.html.

Lai re­gulētu kustības vir­zie­nu, im­pul­sus no­raidīja uz va­jadzīgajām spārnu mus­kuļu grupām. Tā kā ku­kai­nis li­do uz gais­mu, tad sākotnēji acu priekšā pie­stip­rināja gais­mas di­odes. Ja gribēja dot ko­man­du “pa la­bi”, tad iespīdināja gais­mu la­bajā acī un otrādi. Li­do­ju­ma maršruts jau iepriekš bi­ja ie­vadīts mikroshēmā. Lai li­do­ju­ma laikā mainītu tā vir­zie­nu, va­jadzēja pie­vie­not vēl arī ra­dio­kanālu, bet tas pa­lie­lināja kopējo ku­kai­nim ne­sa­mo elek­tro­ni­kas ma­su. To at­ri­sināt iz­devās divām pētnie­cis­kajām grupām 2009. gadā – ku­kai­nis ti­ka aprīkots ar ra­di­o vadību.

Starp­tau­tiskā kon­fe­rencē Itālijā uzstājās viens no pro­jek­ta au­to­riem Hi­ro­ta­ka Sa­to. Viņš de­monstrēja ar ra­di­o raidītāju vadāmas rožvaboles Mecynorrhina torquata. Šīs Āfrikā dzīvojošās rožvaboļu su­gas ek­semplāri (attē­lā blakus) ir ļoti lie­li: 4–8 cm ga­ri un 4–10 g sma­gi. Rožvabolēm mus­kuļos un gal­vas gan­gli­jos jeb “sma­dzenēs” bi­ja im­plantēti seši elek­tro­di. Mik­ro­sko­pis­ka ierīce, pielīmēta va­bo­lei uz mu­gu­ras, uztvēra ra­dio­signālus un pārvērta tos elek­tris­ka­jos im­pul­sos, kas caur elek­tro­diem dar­bināja mus­kuļus. Ko­pumā va­bolēm bi­ja jāspēj pa­nest diez­gan daudz – pla­te ar mikroshēmu, ra­dio­uztvērējs, an­te­na un aku­mu­la­tors, pa­redzēts 8,5 mi­li­ampērstundām, kas kopā svēra 1,33 gra­mus. Šīs mil­zu va­bo­les ir “spēkavīri” ku­kaiņu pa­saulē, jo spēj pa­nest arī lielāku ma­su – līdz trim gra­miem.

Kon­fe­rencē de­monstrētās va­bo­les pus­se­kun­di pēc at­tiecīgā ner­va elek­tro­sti­mulāci­jas pacēlās gaisā. Ja uz vadības pults no­spie­da po­gu “li­do­jums”, va­bo­les li­do­ja 97% gadīju­mu (29 iz­pildītas ko­man­das no 30). Li­do­ju­mu laikā pēc ko­man­das “pa la­bi” vai “pa krei­si” tās veiksmīgi pa­griezās pa­rei­zajā vir­zienā. Lai va­bo­li ma­nevrētu, vairs ne­va­jadzēja spīdināt gais­mu la­bajā vai krei­sajā acī, kā to darīja iepriekš. Im­pul­su no­raidīja tieši uz gal­vas gan­gli­ja re­dzes ie­cir­kni.

Zinātnie­ki pieņem, ka va­bolēm būs iespējams uz­montēt arī mikro­fo­nu un pat vi­deo­ka­me­ru, jo tās spēj pa­nest lielāku kra­vu par raidītāju. Tālākie pētnie­ku mērķi robežojas ar zinātnis­ko fan­tas­ti­ku. Tā ir ie­ce­re vi­deo­ka­me­ras vietā iz­man­tot ku­kaiņa paša acis, ti­kai no tām būs jāiemācās “nolasīt” re­dzes im­pul­sus un pārvei­dot ra­di­o im­pul­sos. Tad ku­kaiņa re­dzes ainas būs vēro­ja­mas uz da­to­ra ekrāna – cilvēki spēs “redzēt” ar ku­kaiņa acīm. Ku­kai­nim gan kat­ra acs sastāv no ļoti daudzām atsevišķām mazām ac­tiņām, kas kat­ra vei­do sa­vu attēlu. Tā ir mo­zaīkvei­da re­dze, kas būtis­ki atšķiras no mūsējās, tātad arī attēls da­torā varētu iz­skatīties pa­vi­sam savādāks. “Sma­go” ku­kai­nim ne­sa­mo aku­mu­la­to­ru plāno aiz­vie­tot ar sistēmu, kas saņems enerģiju no paša ku­kaiņa. Ba­ro­jo­ties ku­kai­nis ne ti­kai uzkrās enerģijas re­zer­ves sa­vam or­ga­nis­mam, bet arī uzlādēs ie­montēto aku­mu­la­to­ru.

Eks­pe­ri­men­ta tur­pinājumā iz­devās im­plantēt elek­tro­dus ku­kainī tā kūniņas sta­dijā. Kāpurs iekūņojas un šajā ap­val­ciņā pārvēršas šķidrā masā, no ku­ras ro­das pa­vi­sam atšķirīga iz­ska­ta pie­au­dzis ku­kai­nis. Šķid­rajā stāvoklī no­tiek ku­kaiņa un elek­tro­ni­kas “sakrustošana”. Šādos eks­pe­ri­men­tos iz­devās iegūt “krus­to­tus” tau­riņus, no ku­ru gal­vas gan­gli­jiem varēja no­lasīt no­teik­tu elek­tris­ku ožas signālu, ja tau­riņam piedāvāja kādu no smaržām. Ja tau­riņš bi­ja jutīgs pret piedāvāto smaržu, tā raidītais im­pulss past­ip­rinājās 10 rei­zes, salīdzi­not ar pārējo smaržu radītajiem im­pul­siem. Tas nozīmē, ka nākotnē šādi tau­riņi varētu kal­pot kā dzīvi sen­so­ri. Dresēti vai ģenētis­ki mo­di­ficēti ku­kaiņi ap­li­do­tu no­teik­tu maršrutu un pārraidītu, vai sajūt sprāgstvie­lu vai nar­ko­ti­ku smaržas.

Pētīju­mi ir ti­kai sākum­sta­dijā, līdz re­zultātam vēl tāls ceļš ejams, tomēr zinātniskā fan­tas­ti­ka nu šķiet iespēja­ma.

Ripojošais zir­nek­lis

Pārsteidzoši, ka ri­te­ni pir­mais “iz­gud­ro­jis” zir­nek­lis, ne­vis cilvēks! To atklāja Berlīnes Teh­niskās uni­ver­sitātes bi­oni­kas pro­fe­sors In­go Re­hen­bergs (attēlā), vēro­jot tuksneša iemītnie­kus Ma­ro­kas dien­vi­dos. Bi­oni­kas spe­ciālis­tus in­te­resē dzīvnie­ku un augu ekstrēmi dzīves apstākļi, jo iespējams at­rast tiem īpatnēji pielāgojušās su­gas, no kurām cilvēki var ko jaun­u mācīties. Pirms četriem ga­diem pro­fe­sors tuks­nesī pa­manīja kādu naktī aktīvu ne­pazīsta­mu zir­nek­li, kurš, no­gu­ris no skriešanas pa smiltīm, iz­tais­no­ja sa­vas astoņas kājas uz visām pusēm kā ri­teņa spieķus, šādi iz­vei­do­ja ri­te­ni un aiz­ri­pinājās. To­reiz ne­iz­devās šo “ri­te­ni” noķert. Nu pro­fe­sors at­kal ie­raudzīja ripojošo zir­nek­li. Svarīgo sen­sa­ci­onālo at­ra­du­mu diemžēl no­medīja un apēda skor­pi­ons. Bez ne­vie­na ek­semplāra, kon­servēta spirtā, pro­fe­so­ra at­ra­du­mam nebūtu vērtības. Viņš tur­pināja meklēju­mus un at­ra­da vēl divus jaunās su­gas zir­nekļus. Vie­nu ie­kon­servēja spirtā, ot­ru aiz­ve­da uz Berlīni dzīvu. Kāds zir­nekļu spe­ciālists no­tei­ca, ka kon­servētais ek­semplārs ir tēviņš, kas pie­der pie ģints Ceb­ren­nus. Vai tā tiešām ir zinātnei jaun­a su­ga, va­rot no­teikt ti­kai pēc mātītes. Droši vien to no­sauks par Ceb­ren­nus rechen­ber­gi­i. Pro­fe­so­ram mājās dzīvo otrs ek­semplārs, ti­kai nav zināms, vai tā ir mātīte. Varbūt vienīgo ie­raudzīto zinātnei tik vērtīgo mātīti tuks­nesī apēda skor­pi­ons?

Pro­fe­sors apbrīno zir­nekļa spēju ri­pot kā ri­te­nim. Iepriekš bi­ja zināma kāda ci­ta Sahāras tuksnesī mītoša zir­nekļu su­ga, kas sa­liek kājas tā, lai spētu pasīvi ri­pot le­jup no kāpas. Cebrennus spēj ko vairāk – ri­po aktīvi, kus­ti­not kāju un ķer­meņa vei­do­to ri­te­ni, līdz ar to pa līdze­nu virs­mu pārvie­to­jas taisni – ar pēdām at­spe­ras, ķer­me­nis ir kā ri­teņa ass, kājas –spieķi. Ripošana pra­sa mazāku enerģijas patēriņu kā skrie­šana, pie­devām ir daudz ātrāka. “Ja iz­do­tos iz­ga­ta­vot šādu kon­struk­ci­ju, kas spēj gan soļot, gan ri­pot, tā lie­ti no­derētu mi­si­jai uz Mar­sa. Diemžēl teh­nis­ki tas ir ļoti sarežģīti,” sa­ka pro­fe­sors. Žurnālis­ti jau šo zir­nek­li nosaukuši par vien­ri­teņa arah­no­mobīli. (Latīnis­ki zir­nekļi – Arac­hni­da­e.)

Video ar oriģinālo zir­nek­li iespējams no­skatīties in­ter­ne­ta vietnē http://www.welt.de/wissenschaft/tierwelt/article 2705245/Geheimnisvolle-Radler-Spinne-entdeckt.html.
Ingrīda Jan­so­ne-Hen­ku­ze­ne