Jūlija - augusta numurs (2009)

2............   Jaun­a ti­pa ko­dol­re­ak­tors. Vi­tolds Gra­bov­skis
Pēdējos ga­dos sa­biedrības viedoklis par ko­dol­enerģijas izmantošanu ir mainījies no pilnīga no­lie­gu­ma uz mēre­nu at­bal­stu. Arī re­ak­to­ru kon­struk­ci­ja kļuvu­si daudz drošāka.

4............   Izdzīvošanas stratēģija tuks­nesī. Ingrīda Jansone-Henkuzene
Lai izdzīvo­tu tuksneša ekstrēmajā sau­sumā, dzīvnie­kiem izveidojušies īpaši pielāgo­ju­mi. No silt­asiņu dzīvniekiem tikai kamielis ­var iz­tikt trīs nedēļas bez ūdens uzņemšanas.

7............   Ceļā uz gēnu pa­si. Ju­ris Šteinbergs
Es­mu pārlie­cināts – reiz pienāks die­na, kad klien­ta frāze “Pārbau­diet man vi­sus gēnus!” DNS testēšanas la­bo­ra­to­ri­ju dar­bi­nie­kiem ne­iz­sauks skep­tis­ku smai­diņu...

8............   Apbrīno­jamā pa­razītu pa­sau­le. Ma­ri­an­na Do­cen­ko
Vārds “pa­razīti” ik­die­nas cilvēkam pa­ras­ti aso­ciējas ar pretīgiem tārpiem. Tomēr, ie­dziļino­ties šajā pa­saulē, ar pārstei­gu­mu va­ram kon­statēt, ka arī pa­razītu vidū ir būtnes, kas pie­sais­ta ar sa­vu ne­pa­ras­tu­mu.

11........   Ro­kam CO2 zemē! Džūli­ja van Ros­so­ma. Tul­ko­ju­si San­dra Vil­ka
Lie­las cerības cīņā ar globālo sasilšanu zinātnie­ki sais­ta ar pa­ze­mi, kas var kal­pot kā og­lekļa di­oksīda ģeo­loģiskās uz­glabāšanas vie­ta. Šāds paņēmiens ļautu uz­glabāt būtis­ku izmešu daļu.
Jau ot­ro ga­du pēc kārtas Lat­vi­jas Uni­ver­sitātes Ciet­vie­lu fi­zi­kas in­stitūts rīko­ja Sau­les kau­su – sa­censības paštaisītiem trans­portlīdzekļiem, ku­ru vienīgais enerģijas avots ir Sau­le.




17........   IQ tests
Ro­bo­ti ir pa­vi­sam reāla lie­ta, kas rod pie­lie­to­ju­mu in­dus­trijā, ik­die­nas dzīvē; arī iz­klaidē un sa­censībās. Tāpēc gan Lat­vi­jas Uni­ver­sitātē, gan ci­tur at­ro­das jaun­i cilvēki, ku­riem šķiet in­te­re­san­ti un vērtīgi no­dar­bo­ties ar ro­bo­tu veidošanu.



20........   Kurš meklē, tas at­rod.
Ģirts Karnītis
Cilvēce kopš se­niem lai­kiem ražo un uzkrāj in­formāci­ju. In­formāci­jas meklēšanas jautāju­mi mūsdienās kļuvuši ļoti ak­tuāli, īpaši ņemot vērā in­ter­netā pie­eja­mo da­tu milzīgo ap­jo­mu.

22........   Hiero­gli­fi de­besīs. Jānis Kuz­ma­nis, Il­go­nis Vilks
Pēdējās ar ne­ap­bruņotu aci sa­skatāmās su­per­no­vas mūsu Ga­lak­tikā bi­ja novēro­ja­mas 1572. un 1604. gadā. Bet ko zinām par agrākiem su­per­no­vu novēro­ju­miem?

28........   Pirm­ie soļi uz Mēness. Jānis Jaun­bergs
Ba­lansējot uz raķetes dzinēja lies­mas, Ne­ils Armstrongs kon­trolēja kos­mo­sa kuģa tuvošanos Mēness virs­mai. Ne­bi­ja gandrīz nekādu orien­tie­ru. Par lai­mi, cau­ri pu­tekļu plīvu­ram pavīdēja kādi ak­meņi, un tad jau kuģis pieskārās virs­mai.



34........   Ek­so­ti­kas meklēju­mi Eti­opijā.
Ag­ra Lip­sber­ga
Par civilizācijas šūpuli dēvētajā Etiopijā ir patiesi daudz ko redzēt. Kādreizējo konfliktu un nestabilās politiskās situācijas dēļ tikai pēdējos sešus gadus tā parādās kā tūrisma maršrutu galamērķis.

38........   Vai tu re­dzi to, ko re­dzi? Ga­tis Ikau­nieks
Re­dzes ilūzi­jas mums rāda, ka ne vi­su mēs uz­tve­ram tā, kā tas ir pa­tiesībā. Tās arī pierāda, cik sarežģīta ir mūsu re­dzes sistēmas darbība.

40........   Gri­bu būt fiz­mats. San­dris Lācis, Le­onīds Bu­li­gins
Uz­dod sev jautāju­mu – vai ma­ni tiešām aiz­rauj fi­zi­ka, cik lielā mērā man tā patīk un pa­do­das vairāk nekā kaut kas cits? Ja at­bil­de ir po­zitīva, tev va­jadzētu no­piet­ni domāt par fi­zi­kas stu­dijām.

44........   Sie­vie­tes un zinātne. Līga Grīnber­ga
L’O­re­al un UNES­CO ap­vie­no pūles, lai pie­vērstu sa­biedrības uz­manību sie­vietēm – zinātniecēm, parādot viņas kā īstus, reālus ne­at­laidības un veik­smes piemērus nāka­majām zinātnieču pa­audzēm.

46........   Pa­sau­les pa­ma­tu meklējot. Elīna Laizāne
“(..) Spriežot pēc tiem da­tiem, kas ir mūsu rīcībā, atklājums nav aiz kal­niem. Taču, ja šis bo­zons ne­tiks atklāts, es būšu ļoti, ļoti norūpējies. Ja tas ne­pastāv, es pārstāšu sa­prast to, ko, šķiet, sa­pro­tu...” (Pīters Higss par Hig­sa bo­zo­nu)