Janvāra - februāra numurs (2009)

 
Pir­ma­jos attēlos, ko ieguva, kos­mis­ka­jam ap­arātam tu­vo­jo­ties latviešu as­tro­no­ma vārdā no­sauk­ta­jam as­te­roīdam, tas iz­skatījās kā spožs, mirdzošs bril­jants uz tumšā de­bess fo­na.
6 ...........   Be­to­na Ko­li­zejs. Val­dis Seg­liņš
Milzu arēna bi­ja seg­ta ar smiltīm, bet zemāk at­radās vis­maz trīs stāvi ar palīgtelpām, krātiņiem un de­korāci­ju no­lik­tavām. Pie­devām arēnu stun­das laikā bi­ja iespējams pie­pildīt ar ūde­ni un tajā izrādīt arī jūras kau­jas.
12 .......   Burt­nie­ku kaņepes. Ingrīda Jan­so­ne-Hen­ku­ze­ne
Kurš re­gulāri ēd kaņep­ju sēklas, ir kā la­bu gaļu paēdis, pie­devām asinīm vieglāk riņķot, sir­sniņai un sma­dzenēm drus­ciņ vieglāk strādāt. Kaņepes gan nav gluži bez grēka – lapās ir nar­ko­tis­ka vie­la, kas var iz­raisīt ha­lu­cināci­jas.




18 .......   Mie­ga ko­man­dcentrs.
In­ter­vi­ju ar Na­vu Zi­sa­pe­lu tul­ko­ju­si San­dra Vil­ka
Nav šaubu, ka cilvēks ir ne­izmēro­ja­mi at­karīgs no mie­ga. Mie­ga bads pa­slik­ti­na at­miņas un imūnsistēmas darbību. Bez mie­ga cilvēks var kļūt ļoti slims un pat no­mirt.
20 .......   Iz­mest un aiz­mirst? Rūta Ben­de­re
Attīsto­ties Lat­vi­jas eko­no­mi­kai un pa­lie­li­no­ties iedzīvotāju ienāku­miem, mūsu radīto at­kri­tu­mu dau­dzums pie­aug. Ko darīt, lai mēs vi­si ne­nonāktu Cūkme­na re­dzes­lokā?
24 .......   Gri­pa nāk. Val­ters Grīviņš
Gri­pa, pro­tams, ir no­piet­na in­fek­ci­jas slimība, ar ko sa­slimt ne­viens nevēlas. Taču vai vak­cināci­ja ir labākais veids, kā no tās iz­vairīties?
28 .......   Cilvēks, kurš liek līknēm atdzīvo­ties.  Il­go­nis Vilks
Le­dus pētnieks Jir­gens Pīters Ste­fen­sens tem­pe­ratūras un citām kli­ma­ta rak­sturlīknēm liek atdzīvo­ties, pie­pil­dot tās ar konkrētiem vēstu­ris­kiem no­ti­ku­miem un kli­ma­ta pārmaiņu drāmām.
31 .......   Ko slēpj meži un krūmāji. Ag­ra Lip­sber­ga
Dzirdēts vie­dok­lis, ka iz­ci­lus da­bas ob­jek­tus Lat­vijā ne­maz ne­va­jag rek­lamēt – labāk lai tie pa­liek ne­zināmi un ne­pie­eja­mi, jo tā tiks paglābti no bojāšanas. Vai Līču–Laņģu klin­tis pie­der pie tiem?


34 .......   Un tomēr viņa griežas...
Līga Grīnber­ga
Ga­li­le­o Ga­li­lejs uz­skatīja, ka ir ne­pa­rei­zi uz­tvert Bībe­les tek­stu bur­tis­ki. Ne vel­ti kāds kar­dināls esot tei­cis, ka Svētā Ga­ra no­doms ir mācīt, kā cilvēki “iet de­besīs”, ne­vis kā “iet de­be­sis”.







38 .......   Zvaigznāji virs mums.
Vitālijs Kuz­movs
Ziemā vi­silgāk ir tumšs. Tas ir as­tro­no­miskās ro­man­ti­kas laiks, ne­rau­go­ties uz sa­lu, kas zvaigžņotās naktīs kož vai­gos.
42 .......   Anti­no­be­la bal­va – 2008. Il­go­nis Vilks
2008. gadā vie­nu no šīm balvām saņēma brazīliešu zinātnie­ki, ku­ri izpētīja, kā bruņneši bojā dzīvi ar­he­olo­giem, pārvie­to­da­mi ar­he­oloģis­kos at­ra­du­mus.
44 .......   Pa­razītu pētnie­ki. Fan­tas­tisks stāsts. Ju­ris Ga­lejs
Terrieši bi­ja tik ne­iz­pro­ta­mi, ka dažus nācās papētīt ar stin­gri aiz­lieg­to izjaukšanas un salikšanas paņēmie­nu. Ie­mi­dzinājām, izpētījām, tad sa­montējām kopā un pēc pāris stundām no­likām ter­rie­ti vietā.