Septembra - oktobra numurs (2008)

2...Zinātnes un tehnikas jaunumi, interesanti fakti Vārdi “aukstā kodolsintēze” tiek attiecināti uz viltus zinātni. Tomēr tas nav atturējis vairākus zinātniekus no eksperimentu turpināšanas. 2008. gada 22. maijā japāņu profesors Jošiaki Arata demonstrēja ekspe¬rimentu, kurā, atbilstoši viņa vārdiem, izdevās panākt aukstās kodol¬sintēzes reakciju.

4...Petra – akmenī zudusī pilsēta . Valdis Segliņš
Petra bija pati lielākā pilsēta visai plašā apvidū, kas turklāt spēja nodrošināt pati sevi ar lopkopības un lauksaimniecības produktiem, kā arī tos pārdot, jo izcilā ūdens apsaimniekošanas sistēma terasētos laukos ļāva iegūt vairākas ražas gadā.

10...Periodiskās sistēmas jaunā dimensija. Vitolds Grabovskis
Trīspadsmit alumīnija atomu veidojums ir stabils un ķīmiskajās reakcijās uzvedas kā viens individuāls atoms. Zinātnieki ir nosaukuši šādus veidojumus par superatomiem.

12...Dīvainās kurmjžurkas. Ingrīda Jansone-Henkuzene
Kailās kurmjžurkas ir vienīgie zīdītāji, kurus var uzskatīt par aukstasiņu dzīvniekiem gluži kā vardes. Palēninātās vielmaiņas dēļ arī kurmjžurku novecošanās rit lēnāk.

16...Lignīns – koksnes dabiskā līme. Jānis Jaunbergs
Koksni veidojošās celulozes šķiedras bez lignīna palīdzības nevarētu noturēt svaru un saglabāt vajadzīgo formu, gluži kā mākslīgais kompozītmateriāls nevar sastāvēt no šķiedrām vien.

18...Latvijas devums nākotnes enerģijai. Ilona Nukševica
Latvijas zinātnieki, darbojoties kopā, sniedz ieguldījumu pasaules lielākajā zinātniskajā projektā – termiskās kodolsintēzes enerģijas ieguvē.

20...Zem megapikseļu svara. Kristaps Bergfelds
Digitālā fotoaparāta izvēlē attēla izmērs pikseļos nav noteicošais. Sabiedrībā valdošais uzskats par megapikseļu daudzuma nozīmi ir diezgan nepamatots.

23...Hercoga Jēkaba kolonijas. Agra Lipsberga
Ventspilī tika sagatavots karakuģis “Der Walfisch” ar 20 lielgabaliem, kas 1651. gada 25. oktobrī iebrauca Gambijas upes grīvā. Hercoga aģenti uzsāka sarunas ar šīs zemes virsai¬šiem par teritoriju iegūšanu.

26...Cementa uzvaras gājiens. Valdis Segliņš
Cementa uzvaras gājiens sākās vēl pirms mūsu ēras sākuma un turpinājās līdz m. ē. 5. gadsimtam, kad cementa ražošana visā bijušajā Romas impērijas teritorijā tika pilnībā pārtraukta un uzkrātās zināšanas lielā mērā aizmirstas.

31...Ko vēsta epiģenētika? Kristina Papule
Pašlaik pierādīts, ka gēni nav vienīgie organisma “saimnieki un pavēlnieki” – iedzimtības, dzīvesveida un vides mijiedarbība ir daudz sarežģītāka, nekā līdz šim tika uzskatīts.

34...Pacifists ar dinamītu. Līga Grīnberga
Drīzumā Alfrēdam Nobelam izdevās saražot pietiekami lielu daudzumu nitroglicerīna, kārtējo reizi neuzspridzinot visu laboratoriju

38...Mūsdienīgas domas par cilvēka apziņu. Imants Vilks
Kas ir apziņa? Neraugoties uz to, ka filozofi un psihologi ir centušies atbildēt uz šo jautājumu kopš 17. gadsimta, pesimisti saka, ka liels progress nav panākts.

41...Versijas par Visuma sākotni. Ilgonis Vilks
Neviens neapstrīd Visuma izplešanos, taču teoriju nepilnības dēļ par pašu Visuma sākumu skaidrības nav. Un te parādās versijas par Visuma sākotni.

45...Zvaigznāji virs mums. Vitālijs Kuzmovs
Jāsarūgtina tos, kuri dzimuši rudenī un meklē debesīs Jaunavas, Svaru un Skorpiona zvaigznājus. Šie zvaigznāji nakts debesīs redzami pavasarī. Bet kas tad īsti ir zodiaka zvaigznāji?