Marta - aprīļa numurs (2008)

Zinātnes un tehnikas jaunumi, interesanti fakti
Tarakāns spēj vairākas nedēļas dzīvot un pat kustēties bez tik svarīgas ķermeņa daļas kā galva. Arī norautā galva dažas stundas kustina taustekļus.

Ciemos pie Brazīlijas latviešiem. Ingrīda Jansone-Henkuzene intervē Teiksmu Jansoni
Pēc Pirmā pasaules kara Latvijas baptistu vidē bija izplatīti pravietojumi par drīzu pasaules bojāeju un patiesi ticīgo ļaužu glābšanu, viņiem izceļojot uz Brazīliju.

Ķīnas tīģera lēciens. Agra Lipsberga
Pavisam drīz Pekinā sāksies olimpiskās spēles. Šāds pasākums vienmēr pievērš uzmanību valstij, kurā tas notiek. Par Ķīnu laikam gan kaut ko zina ikviens. Bet mūsdienās Ķīna pārsteidz pasauli ar savu straujo izaugsmi.

Cilmes šūnas. Ilona Nukševica, Jānis Ancāns
Vēsturiskā tēze “bez šūnas nav dzīvības” joprojām nav zaudējusi savu aktualitāti, un nav pamata domāt, ka tuvā nākotnē cilvēku radītās tehnoloģijas spēs to mainīt. Tāpēc sākt izmantot pašas šūnas kā terapiju ir loģisks pasākums, lai arī joprojām tehniski un zinātniski ļoti sarežģīts.

Ienaidnieks jāpazīst. Baiba Niedre-Otomere, Uldis Bērziņš, Anna Zajakina, Tatjana Kozlovska
Neskatoties uz medicīnas sasniegumiem, B hepatīta vīruss paliek viens no nopietnākajiem smagu aknu saslimšanu izraisītājiem pasaulē. Tādēļ aizvien aktuāls ir uzdevums meklēt jaunus pretvīrusu preparātus un izstrādāt efektīvākas vakcīnas.

Latvijas zinātnes sasniegumi 2007. gadā

Pasniegtas Latvijas Universitātes Gada balvas zinātnē.
Ilona Nukševica
Aizsākot jaunu tradīciju, 2008. gada 1. februārī pirmo reizi Latvijas Universitātē tika pasniegtas Gada balvas zinātnē.

Vēstis no Merkura. Ilgonis Vilks
2008. gada janvārī planētu izpētes zonde Messenger sasniedza Merkuru un pārlidoja to 200 km augstumā, iegūstot virkni attēlu un citu mērījumu. Jau pirmie datu apstrādes rezultāti izrādījušies ļoti interesanti.

Ēdamie mikrobi. Jānis Jaunbergs
Drīzumā Zemes iedzīvotāju pabarošanai vairs nepietiks aramzemes un ganību, tādēļ nāksies masveidā ķerties pie baktēriju saražoto proteīnu lietošanas uzturā.

Nejaušais revolucionārs. Līga Grīnberga
1900. gadā, ieviešot enerģijas kvanta jēdzienu, vācu fiziķis Makss Planks nejauši kļuva par revolucionāru fizikā. Tas, cik ļoti izmainījās iepriekšējie klasiskās fizikas priekšstati, kļuva skaidrs tikai krietni vēlāk. Šogad Maksam Plankam aprit 150 gadi.

Maču Pikču – vienmēr pārsteigumu pilna. Valdis Segliņš
Lai arī virsotni klāj džungļi, drupas ir cietušas daudzajās zemestrīcēs un nogruvumos, līst lietus un pavadonis jau nākamajā dienā ir pazudis, 1911. gada 24. jūlijā Maču Pikču ir atklāta!

Globālā sasilšana un mēs. Vitolds Grabovskis
Lai kā attīstītos ar globālo sasilšanu saistītie notikumi, padomāsim, kā vajadzētu rīkoties mums katram un sabiedrībai kopumā, lai padarītu dzīvi patīkamāku un drošāku.

Alfa vakar, šodien un rīt. Vitolds Grabovskis intervē Aleksandru Zaslavski un Alekseju Ševcovu
A/S Alfa projektētās un izgatavotās mikroshēmas tiek lietotas, piemēram, Rēzeknes rūpnīcā Rebir, ražojot dažādus elektroinstrumentus – urbjus, zāģus, ēveles, ko sekmīgi pārdod ārzemju tirgū.

Attēlu tests “Iespaidīgās ainavas”

Mūsu izvēle – 2007. Vitolds Grabovskis
Katru gadu interneta portāli un tehnikai veltīti žurnāli rīko gada interesantāko sadzīves tehnikas ierīču apskatu. Arī Terra nolēma atzīmēt tās ierīces, kas pelna uzmanību ar savu negaidīto risinājumu.