Septembra - oktobra numurs (2007)

2 ........... Evolūcijas teorijas problēmas. Kārlis Kramēns
Pro­tams, tas ne­nozīmē, ka pastāv ap­zināta “evolūci­jas te­ori­jas sazvērestība” zinātnie­ku vidū, bet vieg­li sa­skatāms ie­mesls, kāpēc ate­is­ti, ku­ru skaitā ir arī zinātnie­ki, turēsies pie evolūci­jas te­ori­jas par kat­ru ce­nu – ja tā ir ap­la­ma, tad ir jāatzīst Die­va esamība.
5 ........... Evolūcija, kreacionisms un kritiskā domāšana. Gunārs Brāzma
Uz­ticēšanās ci­tu cilvēku liecībām un at­tiecīgās no­za­res spe­ciālis­tu vie­dokļiem ir normāla at­tiek­sme, ja vien nav kādu pie­tie­ka­mi nozīmīgu pa­pil­dus apstākļu, kas lik­tu to vai ci­tu konkrēto liecību vai vie­dok­li apšaubīt.
8 ........... Nākotnes gaisma. Ilgonis Vilks
2013. gadā, iz­man­to­jot šo lāze­ru, varētu tikt uzņem­ta pir­mā fil­ma par ķīmis­ko ele­men­tu sle­pe­no dzīvi. Nav šaubu, ka vis­maz zinātnie­ku vidū tā būs īpašs no­tikums.
11 ....... Pasaules brīnumi – pasludināti. Agra Lipsberga
2007. gada 7. jūlijā Portu­gā­les galvaspilsētā Lisabonā svi­nīgā ceremonijā tika paslu­dināti jaunie septiņi pasaules brī­numi – objekti, par kuriem visā pa­sau­lē bija balsojuši visvairāk cil­vēku.
12 ....... Būt ģeologam ir interesanti. Agra Lipsberga intervē Valdemāru Stūri
Īsts fo­si­li­ju pētnieks, nonākot vietā, kurā cer at­rast fo­si­li­ju, uz­reiz neķeras klāt lāpstai. Vis­pirms ir jāveic daudzi priekšdarbi un vērtēju­mi.
16 ....... Zinātnes elpa Hamburgā. Ilgonis Vilks
Vāci­jas elek­tro­nu sin­hrot­rons Ham­bur­gas pievārtē ir milzīga zinātnes “fab­ri­ka” – te strādā 3000 zinātnie­ki.
20 ....... Ēģiptes tumsība un Mīnojas kultūras bojā eja. Ilgars Grosvalds, Jānis Klētnieks
Sicīlijā zem Et­nas gulēja simt­gal­vai­nais Ti­fons, zem Ve­zu­va netālu no Nea­po­les snauda spēcīgais Al­ci­onejs, bet tālajās Ha­va­ju salās zem krāte­ra krāca ve­cais riebīgais Pe­le.
25 ....... Zinātnes un tehnikas jaunumi, interesanti fakti
28 ....... Pētnieka motivācija. Andrejs Cēbers
Jau pir­majās dienās ievēro­ju, ka kla­se sa­dalīju­sies vairākās grupās, vie­na no tām cītīgi lasīja Raševska grāma­tu “Rīmaņa ģeo­met­ri­ja un ten­zo­ru analīze” (9. klasē!). Ska­tos uz to šobrīd savā plauktā un mēģinu at­cerēties – vai es­mu jeb­kad bi­jis spējīgs to iz­lasīt, pat ta­gad, pēc dau­dziem ga­diem, lai arī es­mu Te­orētiskās fi­zi­kas ka­ted­ras vadītājs.
33 ....... Dzīvības koks genoma ērā. Kas bija urbilatērijs? No žurnāla RTD info tulkojusi Sandra Vilka
Jaun­ais “dzīvības koks” ne mazāk kā piec­pa­d­smit gadīju­mos liek pārskatīt patreizējos pieņē­mu­mus par dzīvo būtņu ģene­aloģiju. Vie­na no vis­svarīgākajām pārmaiņām ir iespēja sa­likt uz tā pa­ša za­ra mu­gur­kaul­nie­kus un ku­kaiņus.
36 ....... Elektroniskais papīrs. Vitolds Grabovskis
2006. gadā elek­tro­nis­kais papīrs ti­ka atzīts par vie­nu no 20 labāka­jiem ga­da ino­vatīva­jiem teh­no­loģis­ka­jiem izstrādāju­miem. Lai gan ide­ja ir ļoti vienkārša, tomēr elek­tro­niskās tin­tes ra­dīšanā ti­ka iz­man­to­ti jaunākie fi­zi­kas, ķīmi­jas un elek­tro­ni­kas sa­snie­gu­mi.
38 ....... Eiropas stratēģiskais mērķis – nanotehnoloģijas. Vitolds Grabovskis
Eiro­pas zinātnes ad­mi­nis­tra­to­ri rūpējas, lai sa­biedrība uz­zinātu par Eiro­pas fi­nansēto pro­jek­tu sa­snie­gu­miem. Šajā sa­karā Ter­ras pārstāvji bi­ja uzaicināti uz na­notehnoloģijām veltītu ­fo­ru­mu, kas šī ga­da jūnijā no­ti­ka Di­sel­dorfā.
40 ....... Pirmie soļi kosmosā. Vitālijs Kuzmovs, Ilgonis Vilks
Kopš pirmā Zemes mākslīgā pavadoņa palaišanas pagājuši 50 ga­di, un mūsdienās li­do­ju­mi kos­mosā ir ne­atņema­ma dzīves sa­stāv­daļa. Bet kā jutās pagājušā gad­sim­ta 50. ga­du zinātnie­ki un inženieri, mēģinot spe­rt pir­mos soļus Lie­lajā Ne­zināmajā?
43 ....... Jūrmalas zvejniecības brīvdabas muzejs.
Gunta Vilka intervē Giju Kloku
Lai­vu no­jumē aplūko­ja­mas arī dažādas lai­vas – sākot no vien­vietīgas, sek­las luču zvej­nie­ka lai­viņas, kas at­sauc at­miņā Dul­lo Dau­ku, līdz daudz­vietīgai zve­jas lai­vai, kas darbināma ar smagās mašīnas mo­to­ru.
46 ....... “Saules tējkannas” konkursa uzvarētāju neparastās idejas. Ilona Nukševica
48 ....... Terra tev. IQ tests