Novembra - decembra numurs (2007)

2 ........... Zinātnes un teh­ni­kas jau­nu­mi, in­te­re­san­ti fak­ti
6 ........... Tvai­ka sprādziens līdzsva­ro­tai pa­sau­les attīstībai. Ingrīda Jan­so­ne-Hen­ku­ze­ne in­tervē Jāni Grāvīti
Kad re­ak­to­ru at­ver, 40 at­mosfēru spie­die­nā esošā karstā ma­sa tiek izšauta uztvērējā. Tā re­zultātā no­tiek mi­nisprādziens, ķīmis­kie pro­ce­si tiek pārtrauk­ti, bet ma­sa – sašķie­dro­ta.
10 ....... Anti­no­be­la prēmi­jas 2007. Il­go­nis Vilks
Hārvar­da Uni­ver­sitātes stu­den­ti kārtējo rei­zi piešķīruši sa­vas “prēmi­jas”. Ap­bal­vo­to sa­rakstā ir gan “ge­ju bum­ba”, gan pētījums par zo­be­nu rīšanas kaitīgu­mu.

12 ....... Spīdošās sēnes. Ed­gars Vim­ba
Kāds vīrs šķendējās, ka tas, kas rakstīts par spīdošām sēnēm grāmatās, esot muļķības, jo viņam il­gu lai­ku ne­bi­ja iz­de­vies spīdēšanu novērot. Taču bei­dzot arī viņam tas ir iz­de­vies.
15 ....... Cik liels spēj būt ku­kai­nis? Ingrīda Jan­so­ne-Hen­ku­ze­ne
Pirms apmēram 300 mil­jo­niem Zem­i apdzīvo­ja daudz lielāki ku­kaiņi un daudzkāji kā ta­gad. Kādas spāres spārnu ple­tums bi­jis 72 cm, bet kāds tūkstoškājis to­reiz sa­snie­dzis 2 m ga­ru­mu!
18 ....... Tva­na gāzes eko­no­mi­ka. Jānis Jaun­bergs
Sa­biedrības vairākums mīl tās ērtības, ko sniedz kon­tro­le pār enerģiju. Tomēr re­ta ir tā sie­vie­te, ku­ra sajūsminās par benzīna smaržu vai izjūt prie­ku par iespēju uz­pildīt au­to deg­vie­las tver­tni.
21 ....... Rei­nas – Rūras mil­zeņi apklusuši. Ag­ra Lip­sber­ga
Uz sliedēm stāv va­go­ni, kas ne­kur vairs ne­brauks, rūdas glabāšanai pa­redzētie mil­zu bun­ku­ri ir tukši. Virs gal­vas augs­tu pa­ceļas gi­gan­tis­kas cel­tnes, cau­ruļu mudžeklis, vi­sur val­da klu­sums.
24 ....... Zie­meļaus­trum­vi­dze­me. Ag­ra Lip­sber­ga
Snieg­pu­teņi mai­ja sākumā te nav ne­kas ne­pa­rasts, tāpat kā sal­nas reizēm ap Jāņiem. Tāpēc malēniešiem vi­sos lai­kos bi­ju­si nepieciešama at­jautība un iz­do­ma, lai izdzīvo­tu skar­bajā vidē.
27 ....... Fraktāļi – nākot­nes ģeo­met­ri­ja? Ilo­na Nukševica
Ar fraktāļu ģeo­met­ri­ju nav iespējams aiz­vie­tot Eiklīda ie­di­bināto kārtību. Taču fraktāļu jēdziens pa­ver plašāku re­dzes­lo­ku, no­jauc stin­gro ne­mainību un aiz­vie­to to ar de­ter­mi­nis­tis­ko ha­osu.

30 ....... Palīdz stīgas. No žurnāla RTD in­fo tul­ko­ju­si San­dra Vil­ka
32 ....... Lielā daļiņu paātrinātāja solījums. No žurnāla RTD in­fo tul­ko­ju­si San­dra Vil­ka
Kā at­rast su­per­si­met­riskās daļiņas? Pa­ra­doksāli, bet pēc to ne­esamības...

34 ....... Pētnie­ka mo­tivāci­ja (no­bei­gums). An­drejs Cēbers
Kādēļ viļņi jūras malā pārsvarā nāk per­pen­di­kulāri kras­tam, kādēļ jūras di­bens ir rie­vots, kādēļ jūras zvaigznēm pa­ras­ti ir piec­i sta­ri, kā pārvie­to­jas jūras zir­dziņš? Tādu jautāju­mu ir bez­ga­la.
38 ....... Kas da­to­ram puncītī? Vi­tolds Gra­bov­skis
Tran­zis­to­ri da­to­ru mikroshēmās kļūst ar­vien mazāki, bet to skaits ar­vien pa­lie­linās. Kur ir robeža?
40 ....... Pirm­ie gēnu te­ra­pi­jas izmēģināju­mi. Jānis Frid­rih­sons
Pa­veik­tais ir jāska­ta plašāk nekā ti­kai vie­nas no­teik­tas saslimšanas ārstēšanas me­to­des izmēģinājums. Iegūtā pie­re­dze un zināšanas ļoti lielā mērā būs pie­lie­to­ja­mas arī ci­tu orgānu slimību ārstēšanā.
42 ....... Zinātne stājas pretī privāta­jai dzīvei. Ilo­na Nukševica
To, ka mūsdie­nu zinātne aiz­vien vairāk tie­cas ie­tekmēt kat­ra cilvēka dzīvi, pierādīja 28. sep­tembrī no­ti­kusī “Zinātnie­ku nakts”. In­te­re­sen­ti ti­ka uz­runāti arī ar zinātnes teātra palīdzību, ska­rot ak­tuālo sma­dzeņu sti­mu­la­to­ru lietošanu.
43 ....... Vai mel­nie cau­ru­mi aprīs Zem­i? Il­go­nis Vilks
Iztēlo­jie­ties šādu apo­ka­lip­tis­ku ainu. Kādu die­nu jums zem kājām pazūd pa­mats. Se­kun­des daļā Ze­me saspiežas par niecīgu ob­jek­tu ap­tu­ve­ni ķiršogas lie­lumā, pro­tams, paķerot līdzi arī jūs…
44 ....... Pa kuru lai­ku sācies ru­dens? Gun­ta Grišule
Lat­vijā ru­deņos ko­ku la­pas dzeltē ar­vien agrāk. Fe­no­lo­gi ru­dens ātrāku iestāšanos skaid­ro ar Bal­ti­jas jūras ie­tek­mi, ru­dens tem­pe­ratūru pa­ze­mināšanos un gai­sa ma­su no­virzīšanos.
46 ....... Tel­piskā Sau­le. Il­go­nis Vilks
Līdz šim Sau­les efektīgos plan­ku­mus, gra­ci­ozos pro­tu­be­ranču lo­kus un kos­mosā iz­sviestās gāzu strūklas zinātnie­ki bi­ja spies­ti aplūkot no vie­na ska­tu pun­kta. Si­tuāci­ja mainījās, kad…
47 ....... An­ke­ta lasītājiem “Mans vie­dok­lis”. Aiz­pil­di, nosūti un laimē bal­vas!
48 ....... Svei­cam uz­varētājus. Ilo­na Nukševica
Žurnāla Ter­ra pārstāvji ap­svei­ca at­jautīgākos iz­gud­rotājus un fo­togrāfus – “Sau­les tējkan­nas” kon­kur­sa uz­varētājus.