Janvāra - februāra numurs (2007)

2...........         Zinātnes un tehnikas jaunumi, interesanti fakti
Zinātnieki apgalvo, ka viņiem izdevies atklāt gēnus, kas atbild par cilvēka smadzeņu evolūciju. Ir iegūti pārliecinoši pierādījumi par konkrētu gēnu tiešu ietekmi uz galvas smadzeņu garozas veidošanos. Saprāta gēni atrasti arī citiem zīdītājiem un pat putniem, toties to nav zemāk attīstītajiem dzīvniekiem.
6...........         Sniegpārsliņas mūžs. Jānis Jaunbergs
Mūsu platuma grādos sniegpārsliņas nepastāv ilgi. Nāk atkusnis, temperatūra kāpj, bet siltums jau nav nekas cits, kā molekulu drebēšana, kustēšanās un grozīšanās. Pie 0 °C molekulas ir tik nemierīgas, ka ūdeņraža saites tik tikko spēj tās noturēt pareizajā ģeometriskajā režģī. Mazliet virs 0 °C, un sniegpārsliņa kūst...
8...........         Kā svece deg. Jānis Jaunbergs
Kur paliek svece, kad tā sadegot pārvēršas gaismā? Kopš akmens laikmeta, kad, alu cilvēku primitīvajiem dzīvnieku tauku gaismekļiem ziemā sasalstot, radās pirmās sveces, simtiem paaudžu ir brīnījušās par to mazo dzīvībiņu, kas slēpjas sveces liesmā.
10...........         Ķīmiskie elementi no H līdz 110. Edgars Jansons
Ja fermija īpašību pētīšanai bija iespējams izmantot mikro- un nanogramu daudzumus, tad tālākajiem elementiem par to atomu esamību varēja pārliecināties tikai pēc šo atomu sabrukšanas gaitā izstarotajām daļiņām. Periodiskās tabulas beidzamajiem elementiem izdevās iegūt tikai dažus atomus, tāpēc par agrāk lietoto pieeju, kurā par elementa atklāšanu uzskatīja atbilstošas vielas iegūšanu, nevarēja vairs būt ne runas.
15...........         Jaunieguvumi Latvijas Universitātes muzejā. Ilgonis Vilks

16...........         Skaistais nāves koks. Ingrīda Jansone – Henkuzene
Viduslaikos īvi lietoja pret noburšanu. Īves stādīja ap māju, lai atbaidītu raganas un ļaunos garus. No koksnes izgatavoja kulta priekšmetus – krustus, dārgumu lādītes, amuletus. Ar īves koka amuletu esot izsaukuši garus. Teikās īve bija raganu katla mistiska piedeva. Skaisti grebtajā īves koka kausā pasniedza vīnu ienaidniekam. Vīns šajā kausā esot kļuvis indīgs, tādēļ pēc dažām stundām cilvēks nomiris.
20...........         Eksotiskie ķirbjaugi Latvijā. Andris Bāliņš, Uģis Dēķens
Melonēm, kas dabīgi nogatavojušās Latvijas apstākļos, bieži vien ir daudz labāka garša kā ievestajām. Iemesls tam ir tikai viens – lai melones pārciestu transportu un vēl labi glabātos lielveikalu plauktos, tās tiek novāktas negatavas. Glabājoties nogatavinātām melonēm garšas īpašības ir daudz sliktākas, kā tām, kas nogatavojušās uz lauka vai siltumnīcā.
23...........         Pārbaudi savu IQ
24...........         Jaunie pasaules brīnumi. Agra Lipsberga
Par Heopsa dižāko sasniegumu, protams, uzskata Lielo piramīdu, kas seno septiņu pasaules brīnumu sarakstā iekļuva ar 1. numuru. Ar savu sākotnējo augstumu (146,6 metri) tā 3500 gadus skaitījās augstākā pasaules celtne. Tradicionāli uzskata, ka šo rekordu pirmo reizi pārspēja Eifeļa tornis Parīzē 1889. gadā. Tomēr...
29...........         Āfrika rudenī. Agra Lipsberga
Kamielis pagriež galvu un ar spožu aci nopēta mani. Es viņu uzrunāju un paglaudu, cenšoties neizrādīt bailes. “Tuksneša kuģis” laikam mani ir atzinis par pieciešamu nesamo, un turpmāk viņa uzmanību saista citi “amata brāļi”, aiz kuriem var paslēpt galvu ēnā, pakasīt niezošo degunu vai mēģināt iekost konkurentam. Jā, tā nav automašīna, ko var precīzi vadīt...
33...........         Uz Zemes centru. Valdis Segliņš
Doties uz Zemes centru ir ne tikai vilinoši, bezgala interesanti, bet arī ne mazāk ekstrēmi un noteikti - oriģināli. Tikai - kā izvēlēties šāda ceļojuma maršrutu un sagatavoties gaidāmajam? Nenāktu par ļaunu padomāt arī par drošu atgriešanos mājās.
40...........         Lidojums gar planētu – picu. Jānis Jaunbergs
Jupitera pavadonis Jo ir tik līdzīgs picai, cik nu planetāra mēroga objekts var būt. Tā virsma ir vietām dzeltena, vietām sarkana, gadās arī pa melnam plankumam. Tas, protams, nav siers, tomātu pasta un olīvas, kas klāj Jo virsmu.
43...........         Rundāles kalēja dēls – Amerikas aviācijas pionieris. Ilgars Grosvalds
Tas bija 1912. gadā Jūrmalā, Majoros, kad redzēju, kā lidmašīna ieskrēja Jūrmalas kurvjos, no kurienes tā bija jāvelk ārā. No tās reizes man “pielipa” lidmašīnu slimība. Jau 15 gadu vecumā tēva smēdē sāku būvēt pirmo lidmašīnas modeli. Mēģinājuma lidojuma laikā mana lidmašīna nokrita kaņepju lauka malā, kur to saplosīja cūka.
46...........         Seno velosipēdu kolekcija. Gunta Vilka
Daudzi velosipēdi paši atraduši meistaru, citus nācies meklēt. Katram velosipēdam ir sava interesanta vēsture, par ko varētu vai grāmatu sarakstīt. Ātri kļuva skaidrs, ka kolekcija kaut kā jāspecializē, lai ierobežotu pārmērīgu velosipēdu uzkrāšanos. Par šo virzienu kļuva Latvijā ražotie velosipēdi, tātad arī to ražošanas vēsture.